امضای تفاهمنامه همکاری برای پوشش بیمهای روستاییان تولیدگر صنایع دستی؛
تولیدکنندگان صنایعدستی نه در تولید که در فروش مشکل دارند/ایران جزو سه کشور اول تولید صنایعدستی در جهان است
در جلسه امضای تفاهمنامه، مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی روستاییان، عشایر و کشاورزان و معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ایراد سخنانی در رابطه با این تفاهمنامه و وضعیت صنعتگران صنایع دستی در روستاها پرداختند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، امروز طی جلسهای تفاهمنامه همکاری بین صندوق بیمه اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در محل صندوق بیمه اجتماعی روستاییان منعقد شد. در این برنامه دکتر محمدرضا واعظ مهدوی مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر و خانم پویا محمودیان (معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری) تفاهمنامه همکاری برای پوشش بیمهای صنعتگران و هنرمندان صنایع دستی در روستاها و مناطق عشایری و شهرهای زیر بیستهزار نفر جمعیت، امضا کردند.
واعظ مهدوی در ابتدای سخنان خود به نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی و اهداف صندوق بیمه اجتماعی روستاییان پرداخت و گفت: یکی از دستاوردهای مهم سالهای بعد از پیروزی انقلاب، نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی است. تجربه 20 سال ابتدای انقلاب منجر به شکلگیری نهادهای متعدد اجتماعی شد. از همین روی، در ماده 30 برنامه سوم توسعه تشکیل نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی پیشبینی، و در برنامه چهارم ساختار آن ایجاد شد. این برنامهها باتوجه به اصل 29 قانون اساسی که برخورداری از بیمه حق همه ایرانیان است تنظیم و اجرایی شد.
وی افزود: بیمه در واقع همان پایه کار است. بنابراین در نظام تامین اجتماعی سه لایه داریم که لایه اول، حمایتی است، لایه دوم، بیمههای پایه است و لایه سوم، لایه بیمههای تکمیلی است. بر این اساس میتوان گفت لایههای اول و سوم اقماری هستند اما لایه اصلی، لایه دوم که همان بیمههای پایه است، میباشد و کل ایران طبق اصل 29 باید تحت پوشش آن قرار بگیرند. منتها کسانی هستند که نمیتوانند کار کنند -مثل معلولان و کسانی که دچار آسیبهای ذهنی هستند- و آنها معمولا تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی قرار میگیرند. بنابراین بیمه پایه برای نیروی کار یک عامل مهم، و محور و هسته نظام تامین اجتماعی و منبعث از اصل 29 قانون اساسی است.
وی سپس به موضوع اشتغال در روستاها پرداخت و با تاکید بر اینکه جامعه روستایی هدف اصلی صندوق اجتماعی روستاییان است، اظهار داشت: ما مشاغلی را در روستاها داریم که توان درآمدزایی و افزایش ظرفیت زندگی در روستاها را دارند. صنایع دستی یکی از آن ظرفیتها است. صنایع دستی جدا از ارزشهای شغلی، ارزشهای هنری بالایی نیز دارند. تاریخ کشور ما تاکنون شاهد هنرنماییهای بسیار ایرانیان در چنین حوزههایی بوده است. از فرش بهارستان گرفته تا انواع مختلف هنرهایی که در این حوزهها وجود دارد. احیای اینها ارزشهای فرهنگی گستردهای دارد. برای احیای اینها، هنرمندانی که در این حوزهها فعالیت میکنند باید از ایمنی و تامین خوبی برخوردار باشند. امیدواریم این تفاهنامه زمینه گسترش خدمات مورد نظر را در حوزه صنایع دستی تعمیق و پایداری ببخشد و بتوانیم خدمات بیمه اجتماعی را بیش از گذشته در اختیار روستاییان قرار دهیم.
وی تاکید کرد: در نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی، دولت برای روستاییان و عشایر خودش در جای کارفرما نشسته و حق بیمه سهم کارفرما را میپردازد. با این کار دولت میخواهد نشان دهد که چه احترامی برای روستاییان و عشایر قائل است. این نکات و برنامهها ملهم از آموزههای دینی است. بنابراین تکلیف ماست شهروندانی را که 30 سال کار و تلاش و ارزشآفرینی میکنند در زمان سالخوردگی تامین کنیم.
واعظمهدوی تصریح کرد: صندوق بیمه اجتماعی از چهار خدمت اصلی نظام تامین اجتماعی شامل بازنشستگی، از کار افتادگی، فوت و درمان، سه خدمت آن را برای همگان تامین میکنند. خدمت چهارم یعنی درمان، برای شهروندان از طریق بیمه سلامت تامین شده است. خدماتی که صندوق بیمه اجتماعی تامین میکند شاید نصف خدمات سازمان تامین اجتماعی باشد – مثلا سهم بیمه کارگر اگر 140هزار تومان باشد سهم روستایی 20هزار تومان است- اما باید این را هم لحاظ کرد که نسبت به میزان پرداختها، خدماتی که تامین میشود مناسب است و دلیل آن هم اینست که دولت خودش در این قضیه مشارکت دارد.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر در ادامه برای بهبود وضعیت صنایع دستی پیشنهادی ارائه کرد. وی گفت: از شهرداریها و شوراهای شهر درخواست میکنیم که تولیدات دستی روستاها را با پذیره تجاریای متفاوت از دیگر کالاها عرضه کنند. ما از شورای شهرها درخواست میکنیم برای فروش بهتر مشاغل اجتماعی متضمن فروش محصولات مشاغل خرد، صنایع دستی، مصنوعات فرهنگی و... از آنجا که سود آنها در یک بازار آزاد با دیگر کالاها برابری نمیکند فضای مناسبی برای حمایت و عرضه آنها فراهم کنند. در شهرهای کشور توسعهیافتهای مثل آلمان ده درصد از فضای شهری که در اختیار شهرداریها است در اختیار این مشاغل قرار میگیرد تا عرضه بهتری صورت گیرد.
واعظمهدوی در پایان، تاکید کرد: تولیدکنندگان صنایع دستی در تولید مشکلی ندارند، در فروش مشکل دارند. حمایت و تقویت این فعالیتها و باز کردن گلوگاه فروش برای صنایع دستی میتواند کارآمد باشد. بعلاوه در روستاها، صنایع دستی بهعنوان مشاغل جایگزین برای زمانهایی که فعالیتهای کشاورزی وجود ندارد، بسیار مفید و درآمدزا میتوانند باشند.
بعد از واعظمهدوی، پویا محمودیان به ایراد سخنرانی پرداخت. وی اظهار داشت: شخصا معتقدم این تفاهمنامه دغدغه و نگرانی بسیاری از فعالان حوزه صنایع دستی را برطرف میکند و اطمینان خاطری برای این عزیزان ایجاد میکند. داشتن حس امنیت برای صنعتگران موجب میشود که با قوت قلب بیشتری کار کنند.
وی تاکید کرد: صنایع دستی مثال عینی اقتصاد مقاومتی است؛ چرا که در این صنایع همه چیز از مواد اولیه گرفته تا طراحی و کار، همه داخلی و بومی است. صفر تا صد آن در داخل کشور انجام میشود و ارزش افزوده بسیار بالایی هم ایجاد میکند. در واقع، صنایع دستی میتوانند مزیت رقابتی ایران را رقم بزنند.
وی افزود: ایران جزو سه کشور تولیدکننده اول صنایع دستی در جهان است. در حوزه صنایع دستی روستایی به خاطر تاثیرگذاری در حوزه ظرفیت اقتصادی و به خصوص تمرکز بر روی نقش زنان این صنایع نقش بسیار پررنگ و بااهمیتی دارند.
محمودیان تصریح کرد: صنعتگر ما اگر در روستا امنیت شغلی داشته باشد در آن زمان است که ما میتوانیم بگوییم که رسالت شغلی خود را ایفا کردهایم. یکی از بزرگترین مشکلات ما مبادی فروش صنایع دستی روستاییان و عشایر است. ایران با 31 استان توانمند در حوزه صنایع دستی مکانهای عرضه بسیار کمی دارد. البته این را باید لحاظ کرد صرفا افزایش بازارچههای دائمی صنایع دستی کافی نیست بلکه باید یک سیستم متمرکز و توسعهیافته برای عرضه صنایع دستی داشته باشیم. اکنون در دنیا برای حوزه صنایع دستی سایتها و مبادی فروش متعددی ایجاد شده و بسیاری از محصولات و تولیدات بومیان کشورهای مختلف در آنها عرضه میشوند.
وی اظهار داشت: از سال 93 صنایع دستی ایران رشد و عرضه بسیار بالایی داشته است. جالب است بدانید در فروردین امسال به رغم نوسانات و مشکلات اقتصادی بیشمار، 69 درصد در صادرات صنایع دستی رشد داشتهایم. ما حرفهای زیادی برای رقبایی داریم که طی سالهای گذشته صنایع دستی ایران را در بازارهای جهانی به حاشیه راندهاند.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در پایان، گفت: در حال حاضر به طور رسمی 400 هزار نفر در سامانه میراث فرهنگی ثبت نام کرده و کارت صنعتگری دارند ولی رقم واقعی فعالان و صنعتگران این حوزه چیزی نزدیک به دو میلیون نفر میباشد.