سازمان تامین اجتماعی نسبت به گزارش ایلنا با عنوان «بخشی از رنج ازکارافتادگان و کمتر از حداقلبگیران تأمیناجتماعی» واکنش نشان داد.
به گزارش ایلنا، سازمان تامین اجتماعی در جوابیهای، توضیحاتی پیرامون گزارش اخیر ایلنا درباره ازکارافتادگان و زیرحداقل بگیران این سازمان ارائه داد.
طبق قانون مطبوعات، متن این جوابیه بطور کامل در ادامه میآید:
احتراماً؛ عطف به مطلب منتشر شده توسط آن خبرگزاری در تاریخ ۰۹/۰۶/۱۴۰۳ با عنوان «بخشی از رنج ازکارافتادگان و کمتر از حداقلبگیران تأمیناجتماعی»، خواهشمند است دستور فرمائید توضیحات زیر در ارتباط با موضوع یادشده جهت تنویر افکار عمومی منتشر شود. پیشاپیش از همکاری جنابعالی سپاسگزاری میشود.
جوابیه سازمان تأمیناجتماعی:
مستمری از کارافتادگی از جمله تعهدات قانونی تأمیناجتماعی در قبال بیمهشدگان اصلی است که با توجه به اهمیت آن مواد متعددی از قانون مذکور از جمله «بندهای ۷.۸، ۱۳.۱۴ و ۱۷ ماده ۲، بند «د» ماده ۳ فصل اول، مواد ۶۰.۶۱ و ۶۶ فصل پنجم، مواد ۷۰ الی ۷۵ فصل ششم و بند «۲» تبصره «۲» ماده واحده قانون اصلاح ماده ۷۶ از فصل هفتم» به انواع آن اختصاص یافته است.
سازمان تأمین اجتماعی بهعنوان مهمترین و بزرگترین سازمان بیمهای کشور بهمنظور حمایت مستمر از بیمهشدگانی که پس از وقوع حادثه ناشی از کار یا غیر ناشی از کار یا ابتلا به بیماری؛ در معرض خطرات و آسیبهای جسمی و مالی قرار میگیرند، ضمن ملحوظ نظر داشتن لزوم حفظ حقوق متقابل قانونی سازمان و بیمهشدگان، با رعایت مواد قانونی اخیرالذکر و سایر قوانین مرتبط و پس از تحقق شرایط مقرر در ماده (۷۰) و تعیین میزان کاهش توانایی انجام کار بیمهشدگان در کمیسیونهای پزشکی موضوع ماده (۹۱) قانون، نسبت به ارائه تعهد مزبور به افراد مشمول به شرح ذیل اقدام میکند:
۱) چنانچه درجه کاهش قدرت کار بیمهشده ۶۶ درصد و بیشتر باشد و ازکارافتاده کلی شناخته شود، مستمری ازکارافتادگی کلی غیر ناشی از کار در صورت احراز شرایط مقرر در ماده (۷۵) قانون و مستمری ازکارافتادگی کلی ناشی از کار بدون در نظر گرفتن مدت پرداخت حق بیمه در مورد وی برقرار شده و میزان مستمری این افراد بر اساس مفاد مقرر در تبصره (۲) ماده (۷۲) قانون تعیین و عنداللزوم پس از اعمال ماده ۱۱۱ قانون تأمیناجتماعی در مورد ترمیم مستمری تا حداقل دستمزد هر سال، پرداخت میگردد.
۲) چنانچه میزان کاهش قدرت کار بین ۳۳ تا ۶۶ درصد و به علت حادثه ناشی از کار باشد و بیمهشده ازکارافتاده جزئی شناخته شود، با ملحوظ نظر داشتن امکان اشتغال و بیمهپردازی این قبیل مستمریبگیران و در اجرای ماده ۷۳ قانون، مستمری ازکارافتادگی جزئی در خصوص آنان برقرار و مبلغ آن بدون اعمال ماده ۱۱۱ تعیین و پرداخت میگردد. لازم به ذکر است، مبلغ مستمری جزئی متعلقه بهعنوان قسمتی از دستمزد بیمهشده تلقی و حسب مورد در تعیین متوسط دستمزد مبنای محاسبه مستمریهای بازنشستگی، ازکارافتادگی کلی یا بازماندگان بدون رعایت سقف حقوق و مزایای مشمول کسر حق بیمه، مبنای محاسبه قرار میگیرد.
۳) چنانچه درجه کاهش قدرت کار بین ۱۰ تا ۳۳ درصد بوده و موجب آن حادثه ناشی از کار باشد، بیمهشده استحقاق دریافت غرامت نقص مقطوع را خواهد داشت که در اجرای مفاد مقرر در ماده ۷۴ قانون تأمین اجتماعی، مبلغ آن تعیین و پرداخت میشود.
۴) با تصویب قانون «تعیین تکلیف تأمیناجتماعی اشخاصی که ده سال و کمتر حق بیمه پرداخت کردهاند» در تاریخ ۱۷/۰۷/۱۳۹۲ در مجلس محترم شورای اسلامی، افرادی که به موجب نظریه کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون تأمیناجتماعی، ازکارافتاده کلی شناخته میشوند ولیکن حائز شرایط مقرر در ماده ۷۵ قانون نیستند نیز در صورت تمایل به بهرهمندی از قانون مذکور و ارائه درخواست بازنشستگی میتوانند از مستمری مربوطه به نسبت سنوات بیمهپردازی خود بهرهمند شوند.
با عنایت به موارد پیشگفت و ملحوظ نظر قرار دادن این موضوع که میزان افزایشهای موضوع ماده ۹۶ قانون و حداقل مبلغ مستمری، سالانه بر اساس مصوبات شورایعالی کار و هیئت محترم وزیران تعیین و مطابق ضوابط اجرایی مربوطه در خصوص تمامی مستمریبگیران اعم از بازنشسته، ازکارافتادگان جزئی و کلی و بازماندگان بیمهشدگان متوفی اعمال میگردد، لذا درخواستهایی چون درخواست نایبرییس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در مطلب منتشره در آن خبرگزاری در مورد افزایش مستمری پرداختی به ازکارافتادگان و نیز بازنشستگان مشمول قانون تعیین تکلیف، مغایر با قوانین، مقررات و رویههای جاری حاکم و مورد عمل در سازمان تأمیناجتماعی بوده و فاقد موضوعیت است.