در گفتگو با ایلنا مطرح شد؛
معوقاتِ «بازنشستگان بهداشت و درمان» پول یک سکه هم نمی شود!
یک فعال صنفی بازنشستگان بهداشت و درمان گفت: اگر معوقات من را به موقع، لااقل در فروردین امسال میپرداختند، آن زمان با این پول میتوانستم یک سکه بخرم اما الان دیگر این امکان وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، بازنشستگان بهداشت و درمان کشور مدتهاست در انتظار تعیین تکلیف ۱۵ درصد ترمیم حقوق خود هستند؛ دولت بعد از همسانسازی سال ۹۹ مقرر کرد که بازنشستگان بهداشت و درمان کشور مشمول ترمیم ۱۵ درصدی حقوق شوند اما ماهها بعد از تصویب این ۱۵ درصد، خبری از پرداخت آن نشد؛ بعد از آن هم، معوقات ۱۸ ماههی این ترمیم حقوق هنوز به حساب بیش از ۲۰۰ هزار بازنشسته بهداشت و درمان کشور واریز نشده است.
فهرانه گلرد (فعال صنفی بازنشستگان بهداشت و درمان کشور) در این رابطه به ایلنا میگوید: بعد از همسانسازی سال ۹۹، برای تکمیل همسانسازی، در ۲۸ آبان ۹۹ بخشنامه شماره ۴۶۱۰۴۰ از سوی سازمان برنامه و بودجه و هیات دولت به تصویب رسید که طبق این بخشنامه باید به حقوق یکسری از بازنشستگان شامل بازنشستگان بهداشت و درمان، وزارت علوم و تحقیقات، جهاد کشاورزی و فنی و حرفهای، ضریب ۱.۱۵ اعمال شود. این ضریب قرار بود به پایه حقوق بازنشستگان اعمال شود که برای مشمولان بین ۹۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان آوردهی ریالی داشت.
او افزود: برای باقی گروهها این کار همان زمان انجام شد اما بازنشستگان بهداشت و درمان کشور که تعدادشان بیش از ۲۰۰ هزار نفر بود، از قلم افتادند. بعد از پیگیریها و مطالبهگریهای بسیار، بالاخره در دولت قبل، سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور استخدامی کشور به وزارت کار و صندوق بازنشستگی کشوری ابلاغ زدند؛ در تاریخ ۱۵ تیرماه ۱۴۰۰ ابلاغ شد که برای گروههای بیستگانه و هیات علمی علوم پزشکی ضریب ۱۵ درصد محاسبه و اعمال شود. همان موقع صندوق بازنشستگی کشوری شروع به صدور احکام جدید کرد که تا پایان مردادِ همان سال، روند صدور احکام جدید به پایان رسید.
به گفته گلرد، براساس احکام صادره توسط صندوق بازنشستگی کشوری، پرداخت ۱۵ درصد ترمیم حقوق بازنشستگان بهداشت و درمان باید از ۱۵ تیرماه ۱۴۰۰ اجرایی و پرداخت شود؛ این تاریخ در احکام حقوقی جدید ذکر شده است.
این فعال صنفی بازنشستگان بهداشت و درمان با بیان اینکه «در تیرماه ۱۴۰۰ احکام جدید را صادر کردند اما هیچ پرداختی صورت نگرفت» اضافه کرد: بازنشستگان ماههای پیگیری کردند؛ سازمان برنامه و بودجه ما را به صندوق بازنشستگی کشوری پاس میداد و صندوق به ما میگفت اعتبار لازم تخصیص نیافته و باید به برنامه و بودجه مراجعه کنید. در دولت قبل مدعی شده بودند که اعتبار و بودجه برای ۱۵ درصد ترمیم حقوق بازنشستگان بهداشت و درمان تخصیص یافته و به صندوق کشوری داده شده است؛ اما صندوق میگفت بودجهای در کار نیست؛ ما بارها معترض شدیم که اگر بودجه ندادهاند، چطور احکام جدید برای بازنشستگان صادر کردهاید؛ قاعدتاً احکام جدید زمانی صادر میشود که پول اختصاص یافته باشد.
گلرد با تاکید بر اینکه «متاسفانه بازنشستگان گرفتار اختلافات صندوق کشوری و سازمان برنامه و بودجه شده بودند» افزود: در آن زمان این پول را به ما ندادند و بیش از ۲۰۰ هزار بازنشستهی بهداشت و درمان که با احتساب خانوار ۳ نفره، ۶۰۰ هزار نفر از جمعیت کشور را تشکیل میدهند، ماهها در انتظار ماندند و خبری از پرداخت نشد.
«بالاخره در اسفندماه ۱۴۰۱ به احکام جدید عمل کردند و پرداخت ترمیم حقوق آغاز شد»؛ این فعال صنفی بازنشستگان با بیان این مطلب ادامه داد: در اسفندماه ترمیم آن ماه را پرداخت دادند و اعلام کردند معوقات ماههای قبل انشالله در سهماهه اول سال ۱۴۰۲ پرداخت میشود؛ از آن زمان، ما مبلغ ۱۵ درصد ترمیم حقوق را هر ماه دریافت کردهایم و دریافتی ما براساس احکام حقوقی جدید است.
به گفته گلرد، ۲۰۰ هزار بازنشسته بهداشت و درمان کشور هنوز معوقات ۱۸ ماهه خود را دریافت نکردهاند و هیچ زمان مشخصی برای پرداخت این معوقات اعلام نمیشود.
او توضیح داد: ما از ۱۵ تیرماه ۱۴۰۰ تا بهمنماه ۱۴۰۲، معوقه مزدی داریم که برای هر ماه بین ۹۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است؛ در واقع ۱۸ ماه و نیم معوقات مزدی بیش از ۲۰۰ هزار بازنشسته علیرغم گذشت سی ماه تاخیر هنوز پرداخت نشده است.
این فعال صنفی اضافه کرد: هیچ صحبتی در مورد زمان پرداخت نمیشود؛ ما بارها به صندوق مراجعه کردیم اما پاسخی نگرفتیم؛ مدیرعامل صندوق بازنشستگی هم عوض شد اما در کار ما گشایشی به وجود نیامد. مدیرعامل جدید صندوق جواب روشنی به ما نمیدهد؛ این معوقات برای بازنشستگان وزارت علوم و تحقیقات پرداخت شده اما بازنشستگان بهداشت و درمان همچنان بینصیب ماندهاند.
گلرد با بیان اینکه «در پیگیری از بخش حقوقی صندوق کشوری متوجه شدیم که رقم معوقات بازنشستگان بهداشت و درمان چیزی حدود ۴ هزار میلیارد تومان است» تصریح کرد: اینهمه در مملکت هزینههای ریز و درشت میشود؛ واقعاً ۴ هزار میلیارد تومان در مقابل این هزینهها چیزی نیست. چرا ارادهای برای پرداخت معوقات بیش از ۲۰۰ هزار بازنشسته بعد از سی ماه وجود ندارد آنهم بازنشستگانی که همگی از نیروهای متخصص و تحصیلکرده بودهاند و حداقل مدرک دانشگاهیشان، فوق دیپلم است؟ بسیاری از این نیروها مدرک کارشناسی ارشد و دکترا دارند و سالهای طولانی برای بهداشت و درمان این کشور زحمت کشیدهاند.
«ما انتظار داریم معوقات ما را قبل از پایان سال و شب عید بپردازند»؛ فعال صنفی بازنشستگان بهداشت و درمان کشور با بیان این مطلب افزود: در چند ماه اخیر، ارزش ریال به شدت سقوط کرده و بنابراین معوقات ما در گذر این سی ماه بسیار بیارزش شده؛ اگر معوقات من را به موقع، لااقل در فروردین امسال میپرداختند، آن زمان با این پول میتوانستم یک سکه بخرم اما الان دیگر این امکان وجود ندارد. به راستی ضرر و زیانِ سنگین مالی ما بازنشستگان را چه کسی قرار است جبران کند؟