در جشنواره تقدیر از کارآفرینان برتر استان تهران مطرح شد؛
مشکل اشتغال در برخی از شهرستانهای تهران به طور کامل حل شده/ بهجای تولید اشتغال را هدفگذاری کردهایم
چهاردهمین جشنواره تقدیر از کارآفرینان برتر استان تهران صبح امروز، سهشنبه ۴ مرداد، در مجتمع ورزشی تلاش برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، چهاردهمین جشنواره تقدیر از کارآفرینان برتر استان تهران صبح امروز، سهشنبه ۴ مرداد، با حضور صولت مرتضوی، معاون اجرایی رییسجمهور، محسن منصوری، استاندار تهران، حامد ویس کرمی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران، کریمی بیراوند، معاون اشتغال وزارت کار و محمدمهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزارت صمت، در مجتمع ورزشی تلاش برگزار شد.
در ابتدای این جلسه صولت مرتضوی، معاون اجرایی رییسجمهور، گفت: مقام معظم رهبری امسال را سال اشتغال دانشبنیان نامگذاری کردند و ما معتقدیم که اگر برخی موانع برداشته شود، ایران بهشت تحقق این شعار میشود.
وی گفت: زمانی که رییسجمهور از مجتمع مس سونگون بازدید داشتند، مدیرعامل شرکت مس ایران گزارشی ارائه کردند که برای ما جالب بود. به گفتهی ایشان در حال حاضر با بهرهبرداری از ظرفیت معادنِ موجود در سال میتوانیم ۱۲.۲میلیارد دلار صادرات داشته باشیم.
مرتضوی ادامه داد: البته این آمار صرفا مربوط به معادنِ بهرهبرداری شده است که تنها ۷درصد از معادن ما مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاند. اگر ما بتوانیم در حوزه معدن سرمایهگذاری کنیم و ۵۰ درصد از معادن کشور را کشف کنیم دیگر ضرورتی برای فروش نفت نداریم.
وی تصریح کرد: اگر به این مزیت توجه کنیم به جایی میرسیم که ما باید فروش نفت را تحریم کنیم نه اینکه دیگران ما را تحریم کنند.
مرتضوی خطاب به کارآفرینان گفت: با امکانات موجود در ایران میتوانیم مولفههای اقتصادی را اصلاح کنیم. با این کار میتوانیم تولید و درآمد ناخالص ملی و فاصله طبقاتی و ضریبجینی را تغییر دهیم.
حامد ویس کرمی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران، در ادامه این جلسه بیان کرد: مسئلهی تولید ملی در چند سال اخیر به طور جدی مورد توجه قرار گرفته و رهبر معظم انقلاب هم به این مسئله توجه ویژه دارند.
وی با اشاره به نامگذاری امسال به سال اشتغال دانشبنیان گفت: برای ارتقای تولید ناگزیر هستیم از مسیر کارآفرینی عبور کنیم و کارآفرینی موتور محرک اقتصاد است. همچنین خصیصهی اصلی کارآفرینی نوآوری است.
وی ادامه داد: توسعه فرهنگ کارآفرینی برای ما مهم است و جشنوارهی امتنان از کارآفرینان برتر در همین راستا برگزار شده است.
ویس کرمی با اشاره به رقابت بین کارآفرینان استان تهران بیان کرد: ۲۱۹ کارآفرین در استان تهران ثبت نام کردند که از این بین ۳۷ کارآفرین به مرحله بازدید میدانی رسیدند. از این تعداد ۷ کارآفرین برتر، ۵ شرکت تلاشگر شایسته و ۲ کارآفرین اجتماعی انتخاب شدند.
وی افزود: منتخبین از سه بخش صنعت و خدمات و کشاورزی هستند که معیار انتخاب آنها جهش اشتغال و رشد مالی بود. برای مولفهی اشتغال، لیست بیمه و برای مولفهی رشد مالی اظهارنامه مالیاتی را معیار قرار دادیم. و البته رشد این دو مولفه برپایهی نوآوری بود.
ویس کرمی بیان کرد: انتظار ما از کانون کارآفرینان استان تهران این است که با یک رویکرد جدید در جهت بهبود وضعیت کارافرینی قدم بردارند. البته اقداماتی دراین زمینه شروع شده که از جمله میتوان به تخصیص مبلغ ۵۰ میلیارد تومان برای حوزهی اشتغالزایی به کانون کارافرینان اشاره کرد.
وی به مشارکت کانون کارافرینان در محرومیتزدایی از مناطق محروم و مرزی اشاره کرد و گفت: آقای استاندار دستور دادند هر کدام از مدیران اقتصادی استان یک کارفرین را به عنوان مشاور در کنار خود داشته باشد تا تصمیمات حوزه کارافرینی با مشارکت آنها انجام شود.
محسن منصوری، استاندار تهران، نیز در ادامه این نشست گفت: مهمترین حلقهی تولید حضور سرمایه انسانی زبده و کارآمد است. ما درکشور خود کم و کسری در حوزه تولید نداریم. به خصوص در تهران ظرفیتهای بزرگی داریم؛ تهران مسیر دسترسی قابل توجهی است و همجواری با استانهای پرجمعیت ظرفیت بازار ما را روز به روز بیشتر کرده است. همچنین جامعه فعال کارگری در استان تهران سرمایه کم نظیری برای ماست. در نهایت اثرگذارترین بخش در حوزهی تولید جامعه کارفرمایی هستند.
وی گفت: دولت تعهداتی نسبت به جامعه تولید دارد و سیاستهای کلی نظام به این سمت و سو است. از تعهدات ما به جامعه تولید این است که بتوانیم مسیر تولید را هموار کنیم و موانع را برداریم. که بخشی از این اصلاحات باید در حوزهی فرآیندها و بخشی در حوزه قوانین باشد.
منصوری گفت: یکی از گرههای بزرگ در تولید بحث محدودیت شعاع ۱۲۰کیلومتر بود که این از هر جهت تولیدکننده را تحت فشار گذاشته بود و دولت ایند قانون را اصلاح کرد و امروز خیلی از کارفرمایان ما برای توسعه کار خود از این اقدام بهرهمند شدند. این انعطاف در قانونگذاری در ابتدا به نفع محیط زیست و بعد به نفع صنعت است.
استاندار تهران ادامه داد: ما حدود ۱۳هزار واحد صنعتی در سطح استان تهران داشتیم که در مسیرهای غیرساماندهی شده رشده کرده بودند. ما نه خدماتی از اینها میگرفتیم و نه خدماتی میدادیم. اینها اصطلاحا لکههای صنعتی بودند که دولت با تدبیر خود ۳۸ لکه صنعتی استان تهران را به شهرک صنعتی خصوصی تبدیل کرد.
وی ادامه داد: از جامعه صنعتیای که در حاشیه شهر این لکههای صنعتی را ایجاد کردند، افرادی به عنوان هیئت مدیره شهرک صنعتی خصوصی انتخاب میشوند و ما مسائل این واحدها را پیگیری میکنیم.
استاندار تهران گفت: برخی از شهرستانها از جمله فیروزکوه از محدودیت شعاع ۱۲۰کیلومتر رنج میبرد و ما فیروزکوه را از این محدودیت خارج کردیم تا بتوانیم اقدامات جدی در حوزهی تولید انجام دهیم.
وی تصریح کرد: ما در قالب ستاد تسهیل و کارگروههای اقتصادی هر هفته جلساتی را برای پیگیری امور برگزار میکنیم و در کارخانهها حاضر میشویم تا مسائل را به صورت مصداقی حل کنیم.
استاندار تهران گفت: در موارد متعددی ما با کوچکترین کمکی به تولیدکننده توانستیم اشتغال را افزایش دهیم. کارفرمایانی بودند که با کمک ما توانستند ظرف چند ماه ۳۰۰ تا ۱۰۰۰نفر اشتغال تولید کنند.
منصوری ادامه داد: ما موظف هستیم تمام ظرفیتهای دولت را به نفع کارفرمایان هدفمند و قانونمند صرف کنیم تا از این طریق به ظرفیت تولید و اشتغال کمک کنیم. در این مسیر کانونها و تشکلهای حوزه کارفرمایی ماموریت جدی دارند.
وی تصریح کرد: یکی از اقدامات ما دراستان تهران باید متشکل کردن جامعه کارفرمایی استان تهران باشد. اگر این اتفاق در استان تهران به درستی بیفتد به کل کشور تسری پیدا میکند.
استاندار تهران به بیان کرد: در تهران فضای مناسبی برای فعالیت اقتصادی و آرامشی در حوزه بازار و کارگری وجود دارد.
وی به برنامهی اقتصادی دولت اشاره کرد و گفت: این طرح بزرگ اقتصادی در تهران با آرامش کامل اجرا شد در حالیکه دشمن به این مسئله چشم دوخته بود. همراهی جامعه کارگری و کارفرمایی باعث شد ما کوچکترین مشکلی در اجرای طرح بزرگ اقتصادی در تهران نداشته باشیم. البته ما میدانیم با اجرای این طرح به کارفرمایان فشار وارد شد اما الان از این شرایط خارج شدیم و بخشی از اهداف ما در جراحی اقتصادی به ثمر رسید و بخشی دیگر هم باید پیگیری شود.
استاندار تهران گفت: برخی معتقدند زمان مناسبی برای اجرای سیاست حذف ارز ترجیحی و تخصیص یارانه نبود اما ما شفاف گفتیم که چارهای برای انجام این کار نداشتیم.
وی با بیان اینکه چاپ پول خط قرمز دولت است، تصریح کرد: ما دو مسیر بیشتر نداشتیم؛ یک مسیر قبلی بود که اگر آن را ادامه میدادیم باید امسال حدود ۶۰۰هزار میلیارد تومان یارانه میدادیم. برای پرداخت این میزان یارانه باید پول چاپ میکردیم که این به نفع اقتصاد نبود. استاندار تهران ادامه داد: ما در این مدت یک سالهی دولت پول بدون پشتوانه چاپ نکردیم که اگر این اتفاق بیفتد تورم مضاعف در کشور ایجاد میشود.
وی گفت: دولت روی خط قرمزِ چاپ پول محکم ایستاده است. ما سختیهای کمبود منابع را به جان خریدیم خب هزینهی آن را هم باید پرداخت کنیم. ما زیر بار سنتهای غلط اقتصادی نمیرویم.
منصوری بیان کرد: دولت طرح اقتصادی خود را اجرا کرد چون میدانست این کار به نفع مردم است. هنوز هم معتقد هستیم ولو اینکه این طرح خسارت اجرایی در کوتاه مدت داشته باشد، اما اجرای درست طرح در دراز مدت به دولت عزت میدهد چون به نفع مردم و اقتصاد و حوزه تولید است.
استاندار تهران گفت: مشکل اشتغال در برخی از شهرستانهای استان تهران به طور کامل حل شده است. به طور مثال در پاکدشت بیکار نداریم و خیلی از کارگاههای ما به دنبال کارگر میگردند اما پیدا نمیکنند، همچنین در رباط کریم مشکل اشتغال نداریم و این برای جمهوری اسلامی که توانسته اشتغال متناسب ایجاد کند باعث افتخار است. از طرفی باید مشکل کمبود کارگر را حل کنیم. البته در برخی از شهرستانها همچنان مشکل اشتغال وجود دارد.
استاندار تهران در ادامه به سند آمایش استان تهران اشاره کرد و گفت: سند آمایش استان تهران پایهگذاری و رشد و توسعه دانشبنیان را پیشبینی کرده است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه فعالیتهای دانشبنیان در استان تهران اقدامات خوبی انجام شده گفت: ستاد اقتصاد دانشبنیان استان تهران را در این هفته شکل دادیم. همچنین راهاندازی شهرک صنعتی ملارد ماه گذشته در شورای برنامهریزی مصوب شد و قرار شد ۷۰درصد از این شهرک به حوزههای دانشبنیان واگذار شود.
استاندار تهران گفت: شرکتهای دانشبنیان میتوانند زمین بدون مزایده در شهرکهای صنعتی استان تهران دریافت کنند. همچنین تنها ده درصد از ارزش زمینها را میگیریم و باقی آن را اقساط دریافت میکنیم. از طرفی شش ماه به آنها روی زمین تنفس میدهیم. با این اوصاف تقریبا ما زمین را به صورت رایگان در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار میدهیم.
در ادامهی این جلسه، محمود کریمی بیرانوند، معاون اشتغال وزارت کار، گفت: در دولت سیزدهم با تدابیر رییسجمهور محترم مسئلهی اشتغال و تولید جزو اولیتها قرار گرفته است.
وی گفت: سیگنال اصلی این دولت اهمیت دادن به تولید و اشتغال است. یکی از براهین واضح برای این امر تشکیل ۲ جلسه از شورایعالی اشتغال به ریاست شخص رئیس جمهور در نیمهی دوم سال ۱۴۰۰ است.
کریمی بیرانوند ادامه داد: در این شورا مصوبات مهمی به تصویب رسیده که اکنون این مصوبات را پیگیری میکنیم. روح همراهی با کارآفربنان و صنعتگران و حل مشکل کارگران در دولت وجود دارد.
وی تاکید کرد: اگرچه وزارت تعاون یک دستگاه اجرایی در زمینه تولید و اشتغال نیست و نهاد ناظر و هماهنگکننده بازار کار است اما وظیفهی پیگیریِ مشکل کارفرمایان را برعهدهی خود میدانیم.
معاون اشتغال وزارت کار گفت: ما معتقدیم حاکمیت نمیتواند شغل ایجاد کند و اگر قرار است اشتغالی ایجاد شود این کار توسط کارافرینان انجام میشود.
کریمی بیرانوند به دو مشکل اساسی در زمینه ایجاد اشتغال اشاره کرد و گفت: اول اینکه متاسفانه در کشور تقسیم کار ملی در زمینه ایجاد شغل در طول چهار دهه نداشتیم. دوم اینکه ما همواره اشتغال را هدفگذاری کردیم و نه تولید را. ما همیشه فکر میکنیم اشتغال با پول دادن درست میشود اما باید بدانیم که اصلیترین متغیر در اشتغال تولید است.
وی به پنج حوزهی تولید اشاره کرد و گفت: مسائل حقوقی، زیر ساختی، تامین مالی، بازار و علم و فناوری پنج ضلع اصلی تولید هستند که ما باید روی اینها کار کنیم تا از این طریق اشتغال پایدار ایجاد کنیم. این پنج ضلع در طرح زیست بوم اشتغال در دورهی وزارت قبل به رییس جمهور ارائه شده است.