در گفتوگو با ایلنا طرح شد؛
از حوادث کارِ بسیار تا بیماریهای شغلیِ بازنشستگان کارگری/ چرا آمارهای وزارت کار دقیق نیست؟
احسان سهرابی به تشریح دلایل صحیح نبودن آمارها در حوزهی حوادث کار پرداخت و به ظرفیتهای مغفول قانون کار اشاره کرد.
احسان سهرابی (نماینده کارگران در شورایعالی حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت کار) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، اظهار داشت: امروز با توجه به سرعت تولید دستگاهها وپیچیدگی آن و عدم تمرکز کارگران بابت مشکلات معیشتی و اقتصادی و همچنین عدم تناسب بازرسین کار با نیازهای نظارتی کارگاهها، شاهد هستیم که حوادث کار و صدمات جراحتی و فوت افزایش پیدا کرده است. و همچنین افزایش بیماریهای حرفهای که نتیجهی عدم استانداردسازی محیط کار است، باعث بیماریهای شغلی و مرگ زودرس بازنشستگان کارگری شده است؛ اینگونه بیماریهها به طور مزمن و طی سالیان مدید عمل میکنند.
وی افزود: اگر بخواهیم از این بیماریهای حرفهای و حوادث ناشی از کار پیشگیری نماییم نیاز است دادههای صحیح داشته باشیم که در این حوزه متاسفانه با آمار متناقض مواجهیم که گاهاً مبنای صحیحی ندارند. آمار وزارت کار یا ادارت کار استانها، واقعی و قابل استناد نیست چراکه این مراجع رسمی، معمولا آمارهایی دارند که فرد بیمه شده در ارجاع حضوری ارائه میدهد؛ و قاعدتاً آمار حوادث این نهادها به دلیل فرارهای بیمهای کارفرمایان و وجود کارگاههای غیررسمی و زیر پلهای، صحیح نیست. از سوی دیگر، آمارهای پزشکی قانونی و اورژانس و آتش نشانی تا حدودی میتواند به واقعیت نزدیکتر باشد و لذا بر مبنای این آمارها میتوان برنامهریزی صحیحتر داشت.
سهرابی به شرح چند نمونه میپردازد: به عنوان مثال، در پروانه تایید صلاحیت ایمنی که توسط اداره کار تمدید یا صادر میشود تمام کارگرانِ یک کارگاه دایر، باید آموزشهای ایمنی را ببیند اما معمولاً در واقعیت اینگونه نیست؛ کارفرما گاهاً با ۲ نفر کارگر تاییدیه میگیرد در حالی که در مناقصه بیش از ۵۰ کارگر یا بیشتر درگیر پروژه هستند؛ پس در پروژهها و کارهای عمرانی کشور، میزان آموزش ایمنی متناسب با نیروهای انسانی نیست و این در حالیست که میتوان آموزش را یکی از مهمترین عوامل برای پیشگیری از حوادث دانست و عدم آموزش صحیح تاثیر بسیاری در رشد حوادث کار دارد.
وی با بیان اینکه «نمیتوان به آمارهای رسمی در ارتباط با کاهش نرخ حوادث کار اعتماد کرد چراکه در سالهای اخیر نرخ ساخت و ساز به دلیل رکود بازار مسکن کاهش یافته و یک دلیل کاهش عددی حوادث، میتواند همین رکود باشد» ادامه میدهد: با توجه به اینکه قوانین کار در خصوص عدم رعایت نکات ایمنی صراحت کافی دارد و تکالیف لازم را جهت برخورد قهری توسط بازرسین کار اعلام نموده است، باید از ظرفیتهای این قانون در میدان عمل بهره گرفت و در جهت کاهش حوادث محیط کار و تامین سلامت کارگران، گامهای موثر برداشت.