در برنامه کارگر ایرانی مطرح شد؛
کدام شغلها سخت و زیانآور هستند؟ / قراردادهای موقت بنیان اقتصاد را متزلزل کرده/ عیدی کارگران حداقل دو پایه حقوق است
![کدام شغلها سخت و زیانآور هستند؟ / قراردادهای موقت بنیان اقتصاد را متزلزل کرده/ عیدی کارگران حداقل دو پایه حقوق است](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/5BbqRlq6gv8y/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0phQKaPdEqhvI7otfNPZWXfo,/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DA%AF%D8%B1+2.jpg)
محسن باقری (عضو هیات مدیره کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان تهران) عصر امروز (۲۳ آذر ماه) در برنامه «کارگر ایرانی» به سوالات مطرح شده پاسخ داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محسن باقری در برنامه کارگر ایرانی، درباره مشاغل سخت و زیانآور توضیح داد: مشاغل سخت و زیانآور آن دسته از کارهایی هستند که از نظر روحی و جسمی فراتر از توانایی جسمی کارگران باشند. این مشاغل آسیبهای جسمی و روحی برای کارگران به همراه دارند. احراز مشاغل سخت و زیانآور بودن، تنها به نظر فعالان کارگری وابسته نیست بلکه دولت مشاغلی را برای این گروه شغلی تعریف کرده است. ۱۸ گروه شغلی که جزو گروه شغلی «ب» هستند، همواره ماهیت سخت و زیانآور دارند. برخی از مشاغل نیز از نظر محیطی جزو مشاغل سخت و زیانآور هستند. کارگران باید به دبیرخانه سخت و زیانآور استانهای خود مراجعه کنند و وضعیت کاری خود را گزارش دهند.
عضو هیات مدیره کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان تهران، درباره عقد قرارداد موقت در کارهای با ماهیت مستمر گفت: دولتمردان و مسئولان باید بنیانهای اشتغال کشور را زنده کنند و پیمانکاران را از پروژهها به ویژه مشاغل سخت و زیانآور حذف کنند. این احتمال وجود دارد پیمانکاران پس از اتمام قرارداد خود، حقوق و مزایای کارگران را پرداخت نکنند و کارگران از حقوق خود برخوردار نشوند. کار کارگران شهرداری با ماهیت مستمر است، پس چگونه با آنها قرارداد موقت میبندند؟ عقد قرارداد کار موقت در کارهای با ماهیت مستمر منطقی نیست.
وی در پاسخ به پرسشی درباره مشاغل سخت و زیانآور گفت: به راحتی نمیتوان ادعا کرد یک شغل جزو مشاغل سخت و زیانآور است و سختی کار را به سهولت به کارگران نمیدهند. کارگرانی که مدعی مشاغل سخت و زیانآور هستند باید در مشاغل سخت و زیانآور ثبتنام کنند. بهتر است شورای اسلامی کار، نماینده کارگران و یا اصناف کارگری در هر استان، درخواست کارگران را برای بررسی در سامانه ثبت کنند.
او در پاسخ به پرسش ثبت شکایت از کارفرما در خصوص پرداخت نکردن مزایای سخت و زیانآور از سوی کارفرما گفت: کارگرانی که با قرارداد موقت مشغول به کار هستند، اگر از کارفرما شکایت کنند به طور قطع با مشکل روبرو خواهند شد. اگر مشکل کارگران با کارفرما پس از بازرسیهای اداره کار برطرف نشد، باید با دادخواستهای انفرادی مشکل خود را حل کنند. توصیه میکنم کارگران با مراجعه به خانههای کارگر وضعیت کار خود را بررسی کنند.
باقری در پاسخ به این پرسش کارگری که گفت «۲۵ سال بیمه کارگری دارم، پس از بیکار شدن، ۲ سال بیمه حرف بودم. من در آستانه بازنشستگی هستم ولی با شرایطی که دارم مستمری ناچیزی دریافت خواهم کرد. چگونه میتوان وضعیت خود را بهبود دهم؟» اظهار داشت: این کارگر عزیز نباید خودش را تحت پوشش بیمه مشاغل حرف قرار میداد. او باید پنج سال آخر را بیمه مشاغل آزاد میشد. توصیه من به او برای برخورداری از مستمری مناسب در دوران بازنشستگی این است که یک سال در کارگاهی بیمه اجباری باشد و کارفرما بیمه او را پرداخت کند. پس از گذشت یک سال، بلافاصله خودش را بیمه اختیاری کند و بازنشسته شود.
باقری درباره بیمه اختیاری توضیح داد: کسانی که خود بیمه اختیاری میکنند، باید ماهانه حق بیمه خود را پرداخت کنند. منظور از ماهانه این است که بیمهشده باید ۳۰ روز کاری بیمه پرداخت کند.
عضو هیات مدیره کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان تهران، در ارتباط با مقرری بیکاری گفت: کارگرانی که در موج اول کرونا یعنی اسفند، فروردین و اردیبهشت از بیکار شدهاند، هنوز نتوانستهاند مقرری بیمه بیکاری خود را دریافت کنند. متاسفانه، بیش از ۹۰۰ هزار کارگر در دوره موج اول کرونا بیکار شدند ولی مقرری بیمه بیکاری دریافت نمیکنند.
باقری درباره کار در معدن توضیح داد: کار در معادن جزو مشاغل سخت و زیانآور است و به هیچ وجه نمیتوان صفت سخت و زیانآور را از این گروه شغلی حذف کرد. اگر کارگری که در معادن کار میکند ولی جزو مشاغل سخت محسوب نمیشود، باید چرایی موضوع را بررسی کند. این احتمال وجود دارد، عنوان شغلی او به اشتباه موردی دیگر ثبت شده باشد. این موضوع با پیگیری حل میشود.
وی درباره عیدی کارگران گفت: عیدی کارگران، حداقل دو ماه حقوق پایه است یعنی دو ماه حقوق برای عیدی دریافت میکنند.
او درباره افزایش دستمزد کارگران گفت: درخواست برحق جامعه کارگری، افزایش حقوق است. اگر دولت ارادهای برای افزایش مزد داشته باشد، این موضوع را پیگیری خواهد کرد ولی دولت ارادهای برای افزایش دریافتی کارگران ندارد. کارگروه مزد، سبد معیشتی خانوار را به صورت ماهیانه بررسی میکند و از افزایش قیمت آن اطلاع دارند. امیدوارم پیش از ورود به جلسات مزد ۱۴۰۰، درباره اصلاح مزد سال ۹۹ نیز تصمیمی گرفته شود. برگزاری شورای عالی کار حداقل به صورت ماهیانه ضروری است.