اصیلیان مهابادی:
خلاء تهویههای استاندارد در کارگاه برای مقابله با کرونا/ عدم بهکارگیری پروتکلهای بهداشت حرفهای برای حفظ سلامت نیروی کار
رئیس هیات مدیره انجمن متخصصین بهداشت حرفهای کشور، گفت: امروز که کرونا به خطری بزرگ برای جان نیروی کار تبدیل شده است، خلاء استفاده از تهویههای جدید و استاندارد در محیطهای کارگاهی و حتی بیمارستانی مشهود است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علی اصیلیان مهابادی در سیزدهمین همایش دانشجویی تازههای علوم بهداشتی کشور که به صورت مجازی برگزار شد، به تشریح نقش متخصصان بهداشت حرفهای پرداخت و گفت: «تدوین پروتکلهای بهداشتی مقابله با گسترش کرونا برای تمامی مشاغل و کسب و کارها شامل معادن، پالایشگاهها و پتروشیمیها، نیروگاهها، کسب و کارهای کوچک و حتی مشاغل خانگی جزء مهمترین نقش کارشناسان و محققان بهداشت حرفهای است.»
وی افزود: «جای بسی افتخار دارد که در ایران درصد قریب به اتفاق دانشگاهها اقدام به چاپ پروتکلها مقابله با کرونا، کردهاند؛ اما پرسش این است که آیا این پروتکلها به دست مردم میرسند؟»
اصیلیان اظهارنظر آموزشی و علمی در مورد آئروسلها (ذرات هوابرد) و استانداردهای تجهیزات حفاظت فردی را دیگر نقش متخصصان بهداشت حرفهای معرفی کرد و افزود: «دانشگاهها مطالب ارزشمندی را در این مورد تدوین کردهاند. از آنجا که کرونا هم نوعی آئروسل محسوب میشود که مانند سایر آئروسلهای معلق در هوا، سلامت نیروی کار را به خطر میاندازد، اجرای پروتکلهای تدوین شده در محیطهای کار ضروری است؛ به ویژه پروتکلهایی که مرتبط با ماسک و تجهیزات حفاظت تنفسی ممموجود درکارگاهها هستند.»
رئیس هیات مدیره انجمن متخصصین بهداشت حرفهای کشوراظهارنظر در مورد سمشناسی انوع پاککنندهها، تمیزکنندهها، شویندهها و عدم استفاده یا استفاده از آنها، مطالعه روی بهکارگیری تهویه مناسب در محیطهای کارگاهی و بیمارستانی، ارئه راهکارهای اصولی برای کاهش حوادث کارگاهی را از دیگر نقشهای متخصصان این حوزه اعلام کرد.
وی بر اهمیت رعایت پروتکلهای به کارگیری تهویههای جدید و استاندارد در محیطهای کارگاهی تاکید کرده و گفت: «آلمان میلیونها یورو برای تهویه کارگاهها هزینه کرده است. امروز که کرونا به خطری بزرگ برای جان نیروی کار تبدیل شده است، خلاء استفاده از تهویههای جدید و استاندارد در محیطهای کارگاهی و حتی بیمارستانی مشهود است.»
اصیلیان با تاکید اولویت بهداشت بر درمان، افزود: «با اینکه نام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نشان از تقدم بهداشت بر درمان دارد؛ اما درمان همچنان مقدم بر بهداشت است؛ در حالی که محیطهای کار، مراکز درمانی، منازل و… در مقابله با کرونا بیش از هرچیز به موارد بهداشتی مانند تجهیزات حفاظت فردی و دستگاههای تهویه مناسب و مختص محیطهای کارگاهی، نیاز دارند. این در حالی است که شاهد پیکهای بلندمدت کرونا هستیم و مردم و مسئولان را باید آگاه کنیم.»
مدیر گروه رشته مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به نقش مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در راهبری نقشهای ترسیم شده در حوزه بهداشت حرفهای، گفت: «این مرکز در مجموعه معاونت بهداشت قرار دارد و با وجود اینکه بیش از ۱۰۰ پروتکل در زمینه مقابله با شیوع کرونا، تهیه کرده است، اما این پروتکلها به خوبی به جامعه کارگری و جامعه پزشکی و بهداشتی کشور معرفی نشدهاند.»
وی افزود: «فعالیتهای بیش از ۴ هزار کارشناس بهداشت حرفهای و بازرسان دولت در وزارتخانههای کار و بهداشت، شرکتهای خصوصی و مراکزدانشگاهی از هیچ تریبونی به جامعه هدف منعکس نشده است. اگر نتایج دیدهبانی کووید ۱۹ از طریق تریبونها عمومی به اطلاع مردم میرسید، آیا امروز شاهد پیکهای بلندمدت شیوع کرونا بودیم؟»
رئیس هیات مدیره انجمن متخصصین بهداشت حرفهای کشور با اشاره به تهیه پروتکلهای بهداشتی برای مقابله با کرونا، از سوی سازمان بینالمللی کار، گفت: «با وجود اینکه مراکز دانشگاهی و بهداشت حرفهای، توانستهاند، پروتکلهای مقاله با کرونا را تدوین کنند؛ اما در کنا آنها، میتوانیم با بومیسازی دستورالعملها و پروتکلهای بینالمللی و اجرای آنها، سلامت نیروی کار را حفظ کنیم.»
اصیلیان افزود: «در سال ۲۰۲۰ شعار روز جهانی ایمنی و بهداشت کار توسط سازمان بینالمللی کار، پیشگیری از کرونا در محیط کار اعلام شد؛ اما وزارتخانههای بهداشت و کار اعلام کنند که آیا ماده ۹۰ قانون کار اجرا شده است؟ بر اساس این ماده قانونی کلیه اشخاصی که بخواهند وسایل حفاظت فنی و بهداشت وارد کنند باید، مشخصات و نمونه تجهیزات را برای این وزارتخانهها ارسال کنند و تاییدیههای آنها را بگیرند. آیا وسایلی که برای حفاظت از شاغلان به کار گرفته میشوند، استاندارد هستند تا در شرایط همهگیری، به کار نیروی کار بیایند؟ پرسش دیگر این است که چرا در کشور یک آزمایشگاه و آزمایش جامع برای تست و تایید تجهیزات حفاظت تنفسی در اختیار نداریم؟»
مدیر گروه رشته مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار دانشگاه تربیت مدرس، افزود: «چرا در زمینه آموزش استفاده از تجهیزات حفاظت فردی از نظر متخصصان استفاده نمیکنیم؟ چرا استانداردهای تهویه منازل، محیط کار و بیمارستانها را اجرا نکردیم؟ امروز وضعیت تهویه بخشهای بیمارستانی و وضعیت تهویه بخشهای ایزوله تنفسی چگونه است؟ چرا در این سالها راه اندازی مراکز بهداشت حرفهای و بهداشت کار در مراکز بیمارستانی محقق نشده است؟ چرا این مهم تنها به بیمارستانهای بالای ۲۵۰ تخت محدود شده است؟ چرا در جمع اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا یک متخصص بهداشت حرفهای نمیبینم؟»
وی در پایان، گفت: «نادیده گرفته شدن بخش بهداشت و عدم بهکارگیری پروتکلهای بهداشت حرفهای، لزوم استقلال بهداشت حرفهای را به یاد میآورد. باید تلاش کنیم که مراکز دولتی و خصوصی به تمام پروتکلها دسترسی داشته باشند و اجرای آنها را پیگیر باشند.»