استاد تمام اقتصاد دانشگاه ویرجینیا تک آمریکا در گفت و گو با ایلنا:
باید یارانه انرژی را کاهش و یارانه نقدی را افزایش دهیم
باید یارانه انرژی را کاهش و از طرف دیگر یارانه نقدی را افزایش دهیم، منتها به جای اینکه مانند فاز اول با عدم کار کارشناسی، دولت با کاهش نقدینگی مواجه شده و مجبور به چاپ اسکناس شود، در این مرحله باید دولت با برنامه عمل کند که پولی هم برای سایر بخشها مخصوصا تولید باقی بماند.
استاد تمام اقتصاد دانشگاه ویرجینیا تک آمریکا گفت: عدهای در این بین فکر میکنند به دلیل این که نمیتوانیم این مشکل را حل کنیم، باید مشکل اصلی را نیز رها کنیم. اما بنده با این مسئله مخالفم و معتقدم که همانطور که در فاز اول توانستیم قیمت حاملهای انرژی را تا حدودی آزاد کنیم، در این مرحله نیز میتوانیم آن را انجام دهیم.
جواد صالحی اصفهانی در خصوص مسئله حذف یارانه انرژی در فاز دوم طرح هدفمندی یارانهها، به خبرنگار ایلنا گفت: بزرگترین معضل طرح هدفمندی یارانهها توزیع چهار میلیون بشکه نفت و گاز در روز به طور غیر عادلانه است. ادامه این روند هم به محیط زیست آسیب میزند و هم با اجرای این کار عدالت را زیر سوال میرود.
وی در خصوص مشکل ثانویه طرح هدفمندی یارانهها عنوان کرد: مسئله دریافت ۵۰ درصد افراد غیر نیازمند از یارانه نقدی، مشکل ثانویه طرح هدفمندی یارانهها است. اولویت اول این باید باشد که ما نباید منابع را بهگونهای تقسیم کنیم که در نهایت به نیروی کار ضربه زند، زیرا همانطور که مطلع هستید انرژی ارزان باعثمیشود که از تکنولوژیهای سرمایهبر استفاده شود و نیروی کار از بابت آن ضرر کند.
صالحی در ادامه افزود: اگر ما خواهان حل این مسئله باشیم، متوجه میشویم که خانوارها باید به نوعی جبران مالی شوند، یارانه نقدی بابت همان جبران مالی است که بتوان کار اصلی که همانا حذف یارانه انرژی است، انجام شود.
استاد تمام اقتصاد دانشگاه ویرجینیا تک آمریکا اظهار داشت: بحثی که در سر راه مشکل ثانویه طرح هدفمندی یارانهها وجود دارد این است که شناسایی ما از خانوارهای ایرانی محدود است. دولت نمیتواند وارد یک محله شود و بگوید این خانه از خانه دیگری درآمد بیشتری دریافت میکند، زیرا انجام این کار بسیار دشوار است.
صالحی اصفهانی گفت: کشورهای دیگری هم که این کار را انجام دادهاند، به سبب سالها فعالیت و زحمت این کار را به سرانجام رساندهاند اما در ایران به جز درآمد کارمندان، درآمد هیچ فرد دیگری را نمیتوانیم تخمین بزنیم. بنابراین ما با مشکل مهمی مواجه هستیم و بنده خوشبین نیستم که بتوانیم آن را حل کنیم.
وی تصریح کرد: عدهای در این بین فکر میکنند به دلیل این که نمیتوانیم این مشکل را حل کنیم، باید مشکل اصلی را نیز رها کنیم. اما بنده با این مسئله مخالفم و معتقدم که همانطور که در فاز اول توانستیم قیمت حاملهای انرژی را تا حدودی آزاد کنیم، در این مرحله نیز میتوانیم آن را انجام دهیم.
استاد تمام اقتصاد دانشگاه ویرجینیا تک آمریکا در پایان خاطرنشان کرد: باید یارانه انرژی را کاهش و از طرف دیگر یارانه نقدی را افزایش دهیم، منتها به جای اینکه مانند فاز اول با عدم کار کارشناسی، دولت با کاهش نقدینگی مواجه شده و مجبور به چاپ اسکناس شود، در این مرحله باید دولت با برنامه عمل کند که پولی هم برای سایر بخشها مخصوصا تولید باقی بماند.