رئیس دانا در گفتگو با ایلنا مطرح کرد:
سربازان، زنان خانهدار و پشتکنکوریها ابزار دولت برای پایین اعلام کردن نرخ بیکاری

تا زمانی که دستگاهای آماری، منظم، پرقدرت و مستقل نداشته باشیم و مشخص نباشد که اطلاعات از چه منبعی وارد میشود خروجی قابل آن ها قابل اعتمادی نخواهد بود.
یک کارشناس اقتصادی سربازان، زنان خانهدار و پشت کنکوریها را ۳ عاملی دانست که دولت از آنها برای پایین اعلام کردن نرخ بیکاری استفاده میکند.
فریبرز رئیس دانا، کارشناس اقتصادی در گفتوگو باخبرنگار ایلنا با انتقاد به نرخ بیکاری اعلام شده ۹ درصد توسط دولت، گفت: بنده در آن زمان که نرخ بیکاری را ۱۲.۵ تا ۱۳درصد اعلام میکردند آن را ۱۸درصد میدانستم که البته این فاصله به معنای تغییر در روش آمارگیری نیست.
وی روش آمارگیری نرخ بیکاری را u۳ که شاخصی بین المللی است دانست و ادامه داد: نرخ بیکاری یعنی شمار بیکاران بخش بر جمعیت فعال، جمعیت فعال نیز عبارتند از افراد ده سال به بالا به شرط اینکه خانه دار، سرباز، محصل، بازنشسته و مستمری بگیر نباشند.
رییس دانا افزود: اگر صورت و مخرج این نسبت دریک عدد ثابتی ضرب شود نتیجه آن تغییری نخواهد کرد، اما اگر کسر در یک عددی کوچکتر از مخرج ضرب شود واضح است که جواب این کسر کم خواهد شد بدین معنا که در این معادله نرخ بیکاری کمتر از واقعیت نشان داده میشود و بالعکس.
این کارشناس اقتصادی برای رد کردن آمار نرخ بیکاری دولت به ۳ عامل اشاره کرد و ادامه داد: اول اینکه در ایران سربازان که باید از جمعیت فعال کنار گذاشته شوند به عنوان شاغل به حساب میآیند و همیشه یک سری شاخصهای جعلی و کاذب وجود خواهد د اشت، زنان بیکار نیز نیروی کاری هستند که بیکار شدهاند بنابراین در صورت کسر قرار میگیرند اما در مخرج جایی ندارند همچنین. پشت کنکوریها در این آمار محصل به حساب میآیند در صورتی که اینها باید در صورت کسر جای بگیرند زیرا جمعیت شاغل هستند بنابراین نرخ بیکاری باید بیشتر از آن چیزی باشد که اعلام میشود.
وی آمار نرخ بیکاری ۲۴ درصدی برخی از نمایندگان مجلس را هم نادرست دانست و ادامه داد: این آمار نیز اغراق شده و به دلیل دعواهای جناحی است و اگر جناح خودشان بر سر کار بود با یکسری شگردهای آماری نرخ بیکاری را کم میکردند.
رئیس دانا ادامه داد: با فرض درست بودن آمار قبلی۱۲.۵ درصد بیکاری و ۹ درصد فعلی نرخ بیکاری کشور در مدت چند ماه گذشته۳.۵ درصد تنزل داشته است که این به معنای ایجاد اشتغال برای ۷۰۰ تا ۸۰۰هزار نفر است. در حالی که به گفته دولت در این مدت برای ۴۰۰هزار نفر ایجاد اشتغال شده است و این به معنای تناقض است.
این کارشناس اقتصادی در خصوص ۴۰۰ هزار شغل ایجاد شده مورد ادعای دولت به دو نکته اشاره کرد و افزود: این میزان اشتغال در بخشهای ساختمان نبوده است، بخشهای خدماتی مانند مالی، آموزشی و بهداشتی نیز در این مدت استخدام نداشته است پس قاعدتا باید در بخشهای صنایع کوچک به کار گرفته شده باشد که در این صورت یا نیاز به تزریق سرمایه از سوی نیروی شاغل بوده است و یا واردات مواد اولیه جهت تولید.
وی با اشاره به تضاد در صحبتهای مسئولین دولتی، تصریح کرد: اول اینکه برخی ادعا میکنند افراد عاطل و بیکار در تولید به کار گرفته شدهاند و نیاز به سرمایه نیست و عدهای دیگر بر این ادعا هستند که ۱۱۳ هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش به تولید تزریق شده است.
رئیس دانا در پاسخ به آن افرادی که ادعای تزریق سرمایه در گردش را مطرح میکنند، گفت: باید مشخص شود این سرمایهگذاری از چه منبعی بوده است زیرا در هیچ یک از ۴ روش پسانداز خارجی، شرکتها، مردم و دولت، ظرفیتی جهت سرمایهگذاری درتولید وجود ندارد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در مورد پسانداز خارجی که باید بگویم نفتی نفروختایم و پولهای بلوکه شده هم هنوز به دستمان نرسیده است، در پس انداز دولتی هم، که دولت با خزانه خالی و طرحهای عمرانی نیمه تمام بسیار از کجا پول برای تزریق به تولید آورده است، اگر جواب درآمدهای مالیاتی است باید مشخص شود این منابع از کدام کانال به سمت تولید هدایت شده است؟، پس انداز مردم نیز که به علت فقر کاهش داشته است و شرکتها هم تا کنون سرمایه گذاری در داخل نداشتهاند و ترجیح میدهند سرمایه خود را به خارج از کشور بفرستند.
رئیسدانا در پاسخ به افراد دیگر که میگویند ظرفیتهای خالی را به کار گرفتهایم و نیاز به سرمایه نبوده است، میگوید: این افراد برای تولید نیاز به واردات مواد اولیه شیمیایی، کود، قطعات و غیره داشتهاند جواب دهند که از چه کانالی این مواد را وارد کردهاند، به کجا سفارش دادهاند و چه کسی آنها را وارد کرده است؟
وی با تاکید بر ساختگی بودن آمار، افزود: دولت نمیتواند تعهداتش را در مورد یارانه تولید انجام دهد و یا به بسیاری از پیمانکاران بدهکار است و بضاعت پرداخت بدهی خود را ندارد، پس چگونه میتواند در فاصله ۳۴ ماهی که هیچ نشانهای از حذف تحریمها دیده نشده است به چنین نتایجی رسیده باشد.
رئیس دانا با انتقاد به دستگاههای آماری آنها را خدمتگذار دولتها دانست و گفت: تا زمانی که دستگاهای آماری، منظم، پرقدرت و مستقل نداشته باشیم و مشخص نباشد که اطلاعات از چه منبعی وارد میشود خروجی قابل آن ها قابل اعتمادی نخواهد بود.