خبرگزاری کار ایران

صادق درودگر از پخش اینترنتی مسابقات فوتبال می‌گوید

راه دیگری جز تلاش برای درآمدزایی از محتوای فوتبال در فضای مجازی نداشتیم / درآمدهایش به تمام باشگاه‌ها داده می‌شود

راه دیگری جز تلاش برای درآمدزایی از محتوای فوتبال در فضای مجازی نداشتیم / درآمدهایش به تمام باشگاه‌ها داده می‌شود
کد خبر : ۸۳۹۰۸۰

رئیس سازمان اقتصادی فوتبال درباره حق انتشار اینترنتی مسابقات فوتبال صحبت کرد و این تصمیم کارشناسی شده را تشریح کرد.

به گزارش ایلنا، صبح امروز سازمان لیگ فوتبال ایران اطلاعیه‌ای در خصوص حق انتشار اینترنتی مسابقات فوتبال منتشر کرد. برای آشنایی بیشتر با ابعاد این موضوع با صادق درودگر رئیس سازمان اقتصادی فوتبال گفتگو کردیم که در ادامه توضیحات او را می خوانید.

از ابتدا به صورت جدی روش‌های درآمدزایی را دنبال کردم

* از چه زمانی موضوع واگذاری حق انتشار اینترنتی مورد توجه شما قرار گرفته است؟

دقیقا از 23 آذرماه 96 که من به عنوان مدیر بازاریابی لیگ فوتبال ایران منصوب شدم، فعالیت در چهار حوزه را به صورت جدی دنبال کردم. یکی افزایش محور درآمدزایی با توجه به بررسی نقاط ضعف قراردادهای فصول گذشته که موجب آسیب فوتبال شده بود و درآمدهای ما به جیب شرکت ها می رفت و کنترل و نظارتی نداشتیم. مورد دیگر این بود که آموزش را محور فعالیت هایمان قرار بدهیم و آموزه های به روزشده بازاریابی را به اهالی فوتبال و نیروهای بازاریابی و هیئت ها انتقال دهیم. سوم اینکه حق پخش تلویزیونی را به صورت قانونمند و با کمترین حاشیه پیگیری کنیم و چهارمین نکته هم اینکه در خصوص درآمدزایی از طریق انتشار محتوای فوتبال در فضای مجازی فعالیت کنیم.

راه دیگری جز تلاش برای درآمدزایی از محتوای فوتبال در فضای مجازی نداشتیم / درآمدهایش به تمام باشگاه‌ها داده می‌شود

* پس از یک سال به هیچ نتیجه ای نرسیدیم

هر چهار موضوع را به هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ بردم و مصوبه گرفتیم تا پیگیری کنیم. آنها با کمال میل پذیرفتند و از ما حمایت کردند. بعد از این، مرحله به مرحله پیش رفتیم. با دستگاه های مختلف جلسات متعددی برگزار کردیم و با سازمان صدا و سیما هم به عنوان نماینده فدراسیون جلساتی برگزار کردیم. آقای داورزنی معاون وقت وزارت ورزش و جوانان هم در این جلسات بودند. جلساتی میان آقای تاج، آقای سلطانی فر و آقای علی عسگری رییس سازمان صدا و سیما برگزار شد. این جلسات مصوباتی هم داشت ولی پس از یک سال هیچ خروجی و درآمدی نداشتیم و جالب است که ما نهایتا برای پخش مراسم برترین ها به صدا و سیما پول هم دادیم.

این شرایط هیچ سودی برای ما نداشت

خب این در واقع شرایط یکطرفه ای برای ما بود و آسیب به همراه داشت. ما می خواستیم شرایط برد برد داشته باشیم و البته مسائل حاکمیتی هم برای ما از اهمیت زیادی برخوردار بود. با این حال نه تنها چیزی نصیب ما نشد که چیزهایی هم دادیم.

همیشه سعی کردیم با صدا و سیما تعامل داشته باشیم

بعد از این در 7 اسفند ماه 1396 با 16 مدیر لیگ برتری نشست مشترکی داشتیم تا از فدراسیون بخواهند که تلاش بیشتری برای گرفتن حق پخش تلویزیونی انجام شود. از سال 97 گفته بودند که اگر حق پخش ندادند، بازی ها پخش نشود. با این حال ما سعی کردیم که طوری رفتار کنیم که جلوی پخش بازی ها را نگیریم و با تعامل مشکل را حل کنیم.

مجوز سایر دستگاه ها دلیلی برای انتشار محتوای فوتبال نیست

محتوای مسابقات فوتبال هم اکنون به صورت آنلاین و ویدیویی در فضای مجازی بدون پرداخت هیچ سهمی به فوتبال در حال انتشار است. رسانه ها و پلتفورم های مختلف مجوزهایی از سازمان ها و دستگاه های مختلف دارند اما بر طبق قوانین کپی رایت ایران، مجوز دستگاه های دیگر دلیلی بر استفاده و انتشار محتوای فوتبال نیست و آنها برای ادامه انتشار محتوای اینترنتی فوتبال باید از کارگزار مجوز بگیرند ، مطابق رویه جهانی نقش کارگزار فراتر از پخش محتوای فوتبال که در جایگاه صدور لایسنس محتوای مسابقات فوتبال به منظور انتشار در کلیه پلتفورم های فضای مجازی است . بر طبق ابلاغی که امروز خبرش منتشر شد، لازم است کلیه توزیع کنندگان محتوای فوتبال برای دریافت مجوز انتشار محتوای فوتبال در فضای مجازی از موسسه کارگزار سازمان لیگ به عنوان (Licenser & Right Holder)  اقدام نمایند. 

طی فرآیندی قانونی در مدتی طولانی این گام بلند به نفع فوتبال برداشته شده تا فوتبال منافع خود را مستقلا دریافت نماید به این منظور رایت هولدر نیازی به مجوز دستگاه های دیگر ندارد چون لزوما میتواند خودش منتشرکننده نباشد.

فدراسیون فوتبال یک ریال بودجه مصوب ندارد

بزرگترین مشکل ما این است که بودجه به صورت کارشناسی تقسیم نمی شود. استادیوم آزادی می گوید پول بیشتری به ما بدهید. هیئت ها پول کم دارند. باشگاه ها پول کم دارند. وزارت ورزش پول ندارد. شرکت توسعه و تجهیز هم همین مشکل را دارد و سایر بخش ها هم غیر از این نیست و همه این مشکلات هم به این خاطر است که بودجه ورزش کشور، نیم درصد بودجه کل کشور است. یک دستگاه فرهنگی اندازه کل ورزش یک کشور بودجه دارد که ممکن است اثرگذار هم نباشد. یک دستگاه بسیار کوچک فرهنگی اندازه کل فدراسیون فوتبال بودجه می گیرد. فدراسیون فوتبال یک ریال بودجه مصوب مجلس که بشود بر اساس آن برنامه ریزی کرد، ندارد. شما برای برنامه ریزی به بودجه، زمان و نیروی انسانی نیاز دارید و وقتی این سه را نداشته باشید نمی توانید حرفی از موفقیت بزنید.

فدراسیون وقتی پول ندارد، به هم ریختگی ایجاد می شود

فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ که ردیف بودجه ای ندارند. پس خودشان باید بیایند و درآمدزایی کنند برای هزینه هایی که دارند؛ مثل هزینه های داوران، هزینه های ناظران، هزینه تیم های ملی، اعزام ناظران و داورها و .. فدراسیون فوتبال باید همه این هزینه ها را تقبل کند. خب وقتی پول ندارد، فوتبال دچار به هم ریختگی می شود. الان مشکلات بسیاری از باشگاه های ما همین است. بازیکنی را می گیرند ولی بودجه ای ندارند. به عنوان مثال باشگاهی در سوئد مدیریت تیمی را به یک فردی پیشنهاد داده بودند و به او گفته بودند که کافی است تنها 20 درصد بودجه را فراهم کند و مابقی فراهم است. در ایران ولی چنین چیزی وجود ندارد و مدیر خودش باید همه منابع مالی را فراهم کند.

راه دیگری جز تلاش برای درآمدزایی از محتوای فوتبال در فضای مجازی نداشتیم / درآمدهایش به تمام باشگاه‌ها داده می‌شود

چاره ای جز ورود به روش های درآمدزایی نداشتیم

در این شرایط دیدیم که چاره ای نداریم مگر اینکه به حوزه های مختلف سر بزنیم. در تبلیغات محیطی درآمدهای ما چهار برابر گذشته شده و امسال نسبت به سال گذشته یک و نیم برابر شد. پول هم به سازمان لیگ آمد و دیگر لازم نیست که با شرکت ها درگیر باشیم. الان خودمان برای وصول مطالبات اقدام می کنیم. اگر از قبل هم اینطور بود، حالا ما درگیر چند پرونده در دادگاه ها نبودیم. در مورد حق پخش هم آقای تقی زاده در وزارت ورزش مسئولیت مستقیم دارند. ایشان آشنا به فعالیت های مجلس هم هستند و می توانند با پیگیری، حق پخش را به بودجه سال بعد اضافه کنند.

تنها درآمدی که باقی مانده، حق پخش اینترنتی بود

تنها چیزی که می توانست به دستمان برسد و انجام پذیر بود، کسب درآمد از انتشار محتوا فوتبال در فضای مجازی و اینترنت بود که در واقع ما باید مذاکره می کردیم. ما باید فراخوان می دادیم که این کار را کردیم. شرکت هایی آمدند و در زمان قانونی پیشنهادشان را دادند. بعد ما از آنها تضامین بانکی خواستیم. شرکت تیراژه از طرف ما این کار را پیگیری می کرد. بعد از این، هم تضامین نیامد و هم مدیر حقوقی اعلام کرد که حداقل باید در مزایده سه شرکت باشند. به این ترتیب مزایده دوم را برگزار کردیم و به یک شرکت رسیدیم، ما اسناد آنها را پذیرفتیم و پیشنهادش را باز کردیم ولی پیشنهاد در ابتدا یک طرفه بود؛ یعنی چیزی که دست ما می رسید، چیزی نبود که حق فوتبال باشد. از اردیبهشت ماه سال جاری تا امروز، پشت سر هم جلسه داشتیم. بیش از 30 جلسه فشرده کارشناسی‌ برگزار کردیم با حضور رئیس فدراسیون فوتبال و رئیس سازمان لیگ بوده است، جلسات بسیاری با حضور مدیر حقوقی فدراسیون فوتبال و مدیر حقوقی سازمان لیگ بوده است. ضمن اینکه بررسی میدانی نیز توسط کارشناسان فنی و بازاریابی سازمان لیگ انجام شد.

بعد از کش و قوس های فراوان ...

ما سعی کردیم در این حوزه با صدا و سیما وارد مذاکره بشویم. من خودم دوست داشتم که این حق پخش را به شرکتی واگذار نکنیم و خودمان کار را در دست بگیریم. بارها از مسئولان سازمان صداوسیما و به طور ویژه معاونت فضای مجازی برای این موضوع پیگیری کردیم و حتی از دو طرف نمایندگانی بصورت کتبی معرفی شدند و جلسات متعددی برگزار شد و با بی میلی و عدم تمایل سازمان صداوسیما برای ورود جدی، این بحث خاتمه یافت. به هر حال راه دیگری جز تلاش برای درآمدزایی از محتوای فوتبال در فضای مجازی نداشتیم.

در این زمینه خدمت دستگاه های مختلف من جمله سازمان بازرسی کل کشور رسیدیم و اعلام کردیم که فراخوانی داده ایم و در نهایت بعد از کش و قوس های زیاد به توافق رسیدیم.

سوال بعدی ما از درودگر در رابطه با باشگاه های لیگ برتری و مدیران عامل آنها بود و درآمدی که نصیب آنها خواهد شد. رئیس سازمان اقتصادی فوتبال به این سوال اینگونه پاسخ داد: ببینید درآمدها باید بیشتر شود. یک مقدار چک هایی که دریافت کردیم زمان دارد و بر طبق زمانبندی میرسد. قرارداد همراه اول هم صد در صد شده و این پول را هم می گیریم و به باشگاه ها می دهیم. در مورد درآمد حاصل از پخش اینترنتی هم همینطور است. به تمام باشگاه ها درآمدهایش داده می شود. حالا باشگاه در مورد اردوهایشان، تمریناتشان و همینطور فیلم های رختکن را می توانند تهیه کنند و خیلی هم خوب است و ما حمایت می کنیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز