فاز سوم ستاره خلیج فارس راه اندازی شد/ توقف واردات بنزین به کشور از ابتدای مهرماه
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی از توقف واردات بنزین به کشور از ابتدای مهرماه خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علیرضا صادق آبادی در مراسم راهاندازی فاز سوم ستاره خلیج فارس گفت: در سال ۹۶ میانگین تولید روزانه بنزین ۶۷.۲۸ میلیون لیتر بوده که این رقم در سال ۹۷ تا ۱۸ دی ماه به ۸۷.۹۵ میلیون لیتر رسیده است.
وی ادامه داد: این در حالی است که در دو ماه اول سال جاری فاز دوم ستاره در مدار نبود به اضافه اینکه بیشترین اورهال در سال ۹۷ انجام شد به طوری که پالایشگاه های شازند، اراک، اصفهان و آبادان نیز اورهال داشتند.
وی افزود: از نظر ظرفیت تولید بدون فاز ۳ ستاره ۹۵ تا ۹۷ میلیون لیتر بود که زمان پیک مصرف تابستان به ۹۷ میلیون لیتر رسید و اکنون بدون احتساب فاز ۳ در این ماه ۹۵ میلیون لیتر تولید شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینکه میانگین تولید بنزین پایه کشور 95.97 میلیون لیتر است درباره رقم تولید نفت گاز افزود: در سال 96، 94 میلیون لیتر نفت گاز تولید شده که از این میزان 21 میلیون لیتر یورو4 بوده است. متوسط تولید نفت گاز در سال جاری هم 28 میلیون لیتر مطابق استاندارد یورو 4 و 100 میلیون لیتر نفت گاز پایه بوده است و متوسط تولید نفت گاز یورو4 در سال جاری به 40 میلیون لیتر در روز خواهد رسید.
وی ادامه داد: پالایشگاه تبریز 3 میلیون لیتر و پالایشگاه بندرعباس در دو ماه گذشته 14 تا 16 میلیون لیتر نفت گاز یورو به تولید کشور اضافه کردهاند.
صادقآبادی با بیان اینکه ظرفیت تولید نفت گاز از 23 میلیون لیتر در سال 96 به 40 میلیون لیتر در سال جاری میرسد خاطرنشان کرد: تا پایان سال 12 میلیون لیتر تولید نفت گاز یورو از ستاره به تولید اضافه خواهد شد.
وی با اشاره به روند توزیع نفت گاز در پالایشگاه بندرعباس تصریح کرد: نفت گاز یوروی این پالایشگاه در بنادر اصلی کشور مثل بوشهر و چابهار توزیع میشود و مازاد آن به کرمان و فارس ارسال میشود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی یادآورشد: میزان گوگرد نفت گاز در پالایشگاهها از 2 هزار به 50 PPM خواهد رسید که سهم بزرگی در کاهش آلایندگی خواهد داشت.
وی متوسط مصرف بنزین را 87 میلیون لیتر اعلام کرد و افزود: تولید 87.95 میلیون لیتر حاشیه امن خوبی در تولید و توزیع بنزین به وجود خواهد آورد و از مهرماه نیز واردات به کلی متوقف خواهد شد.
صادقآبادی یادآور شد: با به مدار آمدن فاز سوم ستاره از هر حوزه این پالایشگاه 12 تا 15 میلیون لیتر بنزین یورو4 تولید خواهد شد.
وی با اشاره به میزان مصرف بنزین در کشور گفت: اگر با ظرفیت 105 میلیون لیتر تولید میزان مصرف 100 میلیون لیتر باشد حاشیه اطمینان خوب نخواهد بود. اگر اصلاح مصرف صورت نگیرد دیگر بار تبدیل به واردکننده بنزین خواهیم شد.
اگر مصرف بنزین اصلاح نشود تا 15 سال دیگر روزانه 190 میلیون لیتر کمبود بنزین خواهیم داشت
وی با بیان اینکه فاصله تولید و مصرف نفت گاز در کشور 15 تا 20 میلیون لیتر است درباره تبعات افزایش مصرف بنزین اظهار داشت: اگر روند کنونی مصرف ادامه یابد در افق 1412 تفاوت مصرف در تولید بنزین به 190 میلیون لیتر خواهد رسید به این معنا که روزانه 190 میلیون کمبود بنزین خواهیم داشت.
وی در ادامه در مورد سرمایه مورد نیاز برای ساخت پالایشگاه گفت: هر پالایشگاه 57 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد و اگر بخواهیم تفاوت تولید و مصرف را از طریق واردات جبران کنیم روزانه 100 میلیون دلار نیاز داریم.
زمان افتتاح فاز 4 مشخص نیست
وی درباره زمان راهاندازی فاز 4 ستاره خلیج فارس بیان کرد: فاز 4 مشابه فاز سوم است یعنی 120 هزار بشکه به ظرفیت تولید پالایشگاه اضافه میکند. در حال حاضر تجهیزات آن آماده است اما زمان بهرهبرداری آن بستگی به تامین منابع مالی دارد.
وی در ادامه درباره بدهیهای مالیاتی شرکت پالایش و پخش گفت: ما هیچگونه بدهی جاری مالیاتی نداریم. درآمدهایمان به خزانه و سهم هدفمندی نیز هر دو واریز میشود.
وی با بیان اینکه باید به سمت صادرات مازاد بنزین حرکت کنیم یادآور شد: از طریق رینگ بورس صادراتی اقدام به این کار خواهیم کرد.
معاون وزیر نفت درباره وضعیت تامین سرمایه پالایشگاههای سیراف نیز گفت: وضعیت یکی از پروژههای سیراف که از صندوق توسعه ملی تامین شده بود مشخص شده است اما با توجه به اینکه امکان تامین مالی ارزی وجود ندارد تامین مالی دیگر پروژهها مشکل است ضمن اینکه صندوق توسعه ملی نیز با محدودیتهایی مواجه است. البته با چند شرکت چینی برای تامین سرمایه مذاکره کردهایم و تحقق آن بستگی به این دارد که خط اعتباری دوم بین ایران و چین جاری شود.
صادقآبادی با بیان این که در هیچ جای دنیا با 20 میلیون خودرو 87 میلیون لیتر در روز بنزین مصرف نمیشود، تاکید کرد: فرصتهای قابل توجهی برای سرمایهگذاری در صنعت پالایش وجود دارد بخشی از منابع میتواند از سرمایهگذاری خارجی یا فاینانس یا صندوق توسعه ملی تامین شود.
وی با بیان اینکه دو مقوله ذخیرهسازی و صادرات بنزین در دستور کار قرار گرفته است، افزود: نهایی شدن قیمت فرآوردهها و تطبیق آن با قیمت جهانی مدنظر است.
صادقآبادی همچنین درباره بودجه شرکت پالایش و پخش بیان کرد: در سال 97 رقم بودجه 309 هزار میلیارد تومان بود که 99 درصد آن صرف تصفیه روزانه 2 میلیون و 100 هزار بشکه نفت خام در پالایشگاههای کشور میشود.
وی درباره ظرفیت کنونی پالایش نفت خام گفت: یک میلیون و 750 هزار بشکه در روز ظرفیت تولید است که با احتساب دو فاز 240 هزار بشکهای ستاره خلیج فارس و 30 هزار بشکه میعانات گازی در دیگر پالایشگاهها این رقم دو میلیون و 100 هزار بشکه خواهد بود.
وی درباره زمان اجباری شدن کارت سوخت بیان کرد: استفاده ازکارت سوخت زمانی معنا پیدا میکند که بنزین، سهمیهبندی و دونرخی شود در حال حاضر تصمیمی در مورد دونرخی شدن و سهمیهبندی گرفته نشده بنابراین استفاده از کارت سوخت فعلا توجیهی ندارد.