وزیر نیرو مطرح کرد:
رمزارزها و تحریم؛ عاملان قطعیهای برق/ از مردم عذرخواهی میکنم/ عدم تامین فاینانس توسعه نیروگاهی را متوقف کرد
وزیر نیرو اظهار داشت: تصفیه خانه فاضلاب روستایی یکی از ثمراتی است که با تخصیص منابع مالی قابل توجه، چابکی و فرصت بیشتر در دستور کار قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، رضا اردکانیان در هفتمین هفته از پویش #هرهفته-الف-ب-ایران ۱۴۰۰، اظهار داشت: سه دهه است که شرکتهای آب و فاضلاب روستایی داشتیم اما پرونده جمع آوری و تصفیه فاضلاب بصورت جدی باز نشده بود، یکی از اهداف یکپارچه سازی آبفای شهری و روستایی که به مرور به نتیجه میرسد، پرداختن به موضوع فاضلاب روستایی است.
وی افزود: تصفیه خانه فاضلاب روستایی یکی از ثمراتی است که با تخصیص منابع مالی قابل توجه، چابکی و فرصت بیشتر در دستور کار قرار گرفته است.
وزیر نیرو با اشاره به طرحهای قابل افتتاح امروز گفت: 7 طرح عمده و مهم در 3 استان کردستان، هرمزگان و فارس افتتاح شد که رقم سرمایهگذاری آن 780 میلیارد تومان بوده است.
از مردم عذرخواهی میکنم
وی در ادامه ضمن عذرخواهی از مردم بابت قطعی برق در روزهای اخیر گفت: همان گونه که در سالهای گذشته به ویژه در دوران جنگ اقتصادی و توام با جنگ روانی که تحت تاثیر شرایط قرار میگیرد باید صریحتر اطلاعات را ارائه داد ما سعی میکنیم در مسیر طراحی شده برای تامین آب و برق پایدار کشور قدم برداریم.
در بهترین شرایط 60هزار مگاوات برق داریم
وی با بیان اینکه ظرفیت نصب شده نیروگاهی 85 هزار و 313 مگاوات است افزود: از این میزان 12 هزار مگاوات برقآبی و مابقی یعنی 73 هزار و 313 مگاوات در بخش حرارتی تجدید پذیر اتمی و تولید پراکنده است.
اردکانیان گفت: عمر و راندمان نیروگاههای غیرآبی تابعی از دما و ارتفاع است به ازای هر صد متر ارتفاع یک درصد و به ازای هر یک درجه دمای بالای 15 درجه، 7 دهم درصد از توان خروجی نیروگاهها کاسته میشود بنابراین در تابستان به جز نیروگاههای برقآبی، 50 هزار مگاوات ظرفیت عملی داریم. در بهترین شرایط مجموع تولید عملی کشور با احتساب راندمان 60 هزار مگاوات است.
3500 مگاوات برقابیها را نداریم
وی گفت: برای تابستان امسال با توجه به واحدهای جدید و آمادگی واحدهای قبلی میتوانستیم روی 60 هزار مگاوات در شرایط آبی نرمال حساب کنیم اما کاهش بارشها به میزان 55 درصد سال گذشته موجب شد در نیروگاههای آبی 3500 مگاوات با کاهش ظرفیت عملی مواجه شویم.
اردکانیان تاکید کرد: با توجه به دو سال با موضوع شعار جهش تولید و رفع موانع تولید وظیفه ما فراهم کردن زیرساخت برای جلوگیری از وقفه در تولید است.
پارسال 2500 مگاوات نیروگاه جدید ایجاد شد
وی با بیان اینکه سال گذشته یک میلیون مشترک جدید داشتیم که برای این تعداد افزایش تولید دو هزار مگاواتی دیده شد افزود: در سال 99، 2500 مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی وارد مدار شد اما ممکن است این سوال پیش بیاید که با این برنامهریزی چرا با کمبود برق مواجه شدیم.
اردکانیان توضیح داد: یک بخش موضوع گرمای زودرس است که در فروردین امسال به طور متوسط 5 درجه و در اردیبهشت سه درصد افزایش دما داشتیم که روی خروجی توان نیروگاه و شروع زودتر استفاده از دستگاههای سرمایشی اثر میگذارد.
رمزارزها 2هزار مگاوت مصرف برق دارند
وی تاکید کرد: موضوع خارج محاسبه موضوع رمزارزها است دولت مصوبهای برای رمزارزها ارائه داد و ترتیباتی عنوان شد که متقاضیان فعالیت در این حوزه به وزارت صمت مراجعه کرده و مجوز بگیرند ارائه انتشعاب هم به عهده وزارت نیرو است که تاکنون 321 مگاوات مجوز اخذ شده است اما با همکاری وزارت ارتباطات و مطالعاتی که در دنیا در زمینه تولید رمزارز صورت گرفته و با توجه به منشا مکانی تولیدکنندگان مشخص شده که از مجموع انرژی الکتریستهای که در دنیا مصرف میشود 10 درصد متعلق به ایران است. بنابراین به برآورد دو هزار مگاوات رسیدیم که به طور مشخص 321 مگاوات دارای مجوز هستند.
وی یادآور شد: طبق گزارش نیروی انتظامی در اماکن مختلف واحدهای تولیدی متروکه تولید رمزارز صورت میگیرد و این اتفاق در حوزه برق غیرمترقبه بوده است.
وی با بیان اینکه وزارت نیرو از توسعه نظاممند استقبال میکند، افزود: ما تشویق کردیم که تولیدکنندگان رمزارز از تجدیدپذیرها و احداث نیروگاههای جدید تجدیدپذیر برای تولید رمزارز استفاده کنند و در ساعات غیرپیک نیز ما انرژی را از شبکه سراسری برایشان تامین میکنیم و وجهی هم نمیگیریم بنابراین اعلام کردیم که انرژی را تهاتر میکنیم.
وزیر نیرو تاکید کرد: اکنون طبق بررسی مراجع مسئول، دستگاههای قوه قضاییه، دولت، نیروی انتظامی و وزارت نیرو موظف شدند با استفاده غیرمجاز از برق برخورد کنند.
9 هزار مگاوات افزایش مصرف در دو ماهه امسال
وی بیان داشت: طی دو ماه اول امسال ما با افزایش مصرف مواجه شدیم. اوج بار در دو ماه فروردین و اردیبهشت سال گذشته 46 هزار مگاوات بود که این رقم در سال جاری در همین مدت به 55 هزار مگاوات رسیده که رقم قابل توجهی است و موجب شد که با کمبود مواجه شویم. البته پیشبینی خشکسالی و رشد ناشی از مصرف تولید را داشتیم بنابراین 300 هزار مقاومتنامه با مصرفکنندگان عمده امضاء کردیم.
اردکانیان ادامه داد: امسال علاوه بر 1000 مگاوات از نیروگاه اتمی، تعمیرات اساسی نیروگاهها زودتر انجام شد و برخلاف روال هر سال که تا پایان خرداد ماه ادامه داشت، امسال تا پایان خرداد ماه اکثریت واحدها به مدار تولید بازمیگردند.
چرا از برنامه توسعه عقب ماندیم؟
وی همچنین به برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: طبق برنامه قرار بود که هر سال 5000 مگاوات ظرفیت جدید داشته باشیم که در مدت 5 سال 25 هزار مگاوات میشود اما اکنون با توجه به اینکه سال 1400 سال آخر برنامه ششم است، فقط 57 درصد برنامه جهت تحقق ظرفیت جدید نیروگاهی محقق شده است.
فاینانسها متوقف شد
وزیر نیرو با اشاره به الزامات تحقق 25 هزار مگاوات نیروگاه نصب شده گفت: از مجموع منابعی که باید برای اجرای طرح هزینه میشد فقط 15 هزار و 107 مگاوات با استفاده از فاینانس و سرمایهگذاری خارجی بوده که این رقم به 9 میلیارد یورو میرسد اما سرجمع تحقق منابع 17 درصد بوده است. طبیعی است که تمامی برنامههای فاینانس متوقف شد. سدهای نیروگاههای برقآبی که تا مرحله نهایی رفته بودند به خاطر عدم تامین فاینانس متوقف شدند.
اردکانیان در ادامه خاطرنشان کرد: از روز گذشته واحدهای تحت تعمیر زودتر از برنامه وارد مدار میشوند هرچند از هفته آینده شاهد افزایش دما هستیم اما امیدواریم مثل همیشه مردم همراهی کنند.
وی تاکید کرد: اگر در مواقعی احتمال کمبود عرضه وجود داشته باشد، اطلاعرسانی خواهد شد. امیدواریم با کمک همدیگر علیرغم مضیقهها توانیم از این شرایط عبور کنیم.