کهرم:
سالانه ۱۵ قلاده پلنگ در کشور کشته میشوند
باید دانست که پلنگ به عنوان جانوری که در راس هرم غذایی حیات وحش قرار دارد نقشی بسیار حساس و مهم دارد / مهمترین عوامل تهدید کننده حیات پلنگهای کشور را جادهها، شکارچیان و طعمهگذاری مسموم توسط گله داران است.
ایلنا: مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از کشته شدن سالانه ۱۵ قلاده پلنگ در زیست گاههای کشور خبر داد.
به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی صدای طبیعت، با شکار یک قلاده پلنگ طی روز اخیر در منطقه ییلاقی آسمانسر از توابع جیرنده رودبار، آمار تلفات پلنگ در سال ۹۲ به عدد پنج رسید و این امر نگرانی علاقه مندان و فعالان زیست محیطی را به دنبال داشته است که پلنگ ایرانی نیز به سرنوشت یوزآسیایی دچار شود.
اما اسماعیل کهرم، مشاور محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست میگوید که وضعیت پلنگ ایرانی به اندازه یوزپلنگ بحرانی نیست.
وی با اعلام این مطلب میافزاید: هر جا کوه داریم، به ویژه کوههای وسیع و بلند میتوان پلنگ را مشاهده کرد به عبارتی ایران بعد از هندوستان، پلنگستان آسیاست.
به گفته کهرم کوههای شمال کشور، البرز مرکزی، غرب، ایلام، کردستان و کرمانشاه به عنوان زیستگاههای پلنگ ایرانی شناخته میشود که همین محل زندگی به علت صعب العبور بودن و دسترسی سخت، موجب شده تا عوامل انسانی تاثیر کمتری در تخریب زیستگاههای این گوشتخوار بزرگ جثه داشته باشد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تخمین زده شده که سالانه ۱۵ قلاده پلنگ در کشور کشته میشود میگوید که نابودی این پلنگ، موارد سهوی از جمله برخورد با خودروها در جادهها و یا عمدی همچون شکار توسط انسان را شامل میشود.
وی ادامه میدهد: اگر چه این رقم مرگ و میر رقم بالایی نیست اما باید دانست که پلنگ به عنوان جانوری که در راس هرم غذایی حیات وحش قرار دارد نقشی بسیار حساس و مهم دارد. همچنین طبیعت هزینه بسیار زیادی برای تولد و رشد و نمو یک پلنگ صرف میکند چون به ثمر نشستن یک پلنگ مدت زمان زیادی نیاز دارد.
کهرم در مورد اینکه آیا آماری از تعداد پلنگهای موجود در کشور وجود دارد نیز میگوید: تخمین و برآورد جمعیت پلنگها کاری سخت و پیچیده است که نیاز به ابزارهای پیشرفته، نیروی انسانی متخصص و صرف وقت و هزینه دارد و تا جایی که من اطلاع دارم تاکنون چنین اقدامی در کشور ما برای سرشماری پلنگها انجام نشده است.
وی مهمترین عوامل تهدید کننده حیات پلنگهای کشور را جادهها واقع شده در زیستگاهها این جانور عنوان کرد و ادامه داد: شکار چیان نیز عامل بعدی تهدید کننده این موجود هستند. همچنین طعمه مسموم که از سوی گله داران و رمه داران برای کشتن پلنگ و حفاظت گلهها استفاده میشود یکی از مهمترین تهدیدات پلنگها در کشور به شمار میآید.
مشاور محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در مورد اقداماتی که میتوان برای حفاظت از پلنگها انجام داد میگوید: تغییراتی در جادههای محل زندگی پلنگها از جمله حصار کشی و یا ایجاد زیر گذر برای عبور ایمن اینجانور و اطلاع رسانی و آگاهی دادن به دامداران از جمله اقداماتی موثر برای حفاظت از این گونه با ارزش است.
وی در عین حال خاطر نشان کرد که یکی از راهکاری که میتوان به واسطه آن مانع از طعمه گذاری مسموم و کشتن پلنگها توسط دامداران جلوگیری کرد، دادن غرامت به افرادی است که دام و رمهشان مورد حمله پلنگ قرار گرفته و خسارت دیده است.
به گفته کهرم این غرامت میتواند با اتخاذ سازو کارهای قانونی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و با تایید شورای شهر و روستا پرداخت شود.