مدیر اسناد و کتابخانه های ملی مازندران خبرداد :
وجود 350 هزار نسخ خطی در کشور
مدیر اسناد و کتابخانه های ملی مازندران از وجود 350 هزار نسخه خطی در کشور خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا از ساری، احسان الله شکراللهی با اعلام اینکه ،حدود 350 هزار نسخه خطی در کشور جمع آوری و فهرست شده است، گفت: پیش بینی می شود آثار فهرست نشده و آثاری که هنوز وارد مجموعه های بزرگ نشده است مجموعا حدود 500 هزار نسخه خطی بشود.
وی دردربازدید ازسیزدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب استان مازندران، در گفتگو با خبرنگاران، اظهار داشت: 39 هزار کتاب خطی و 35 هزار نسخ چاپ سنگی در گنجینه کتابخانه ملی کشور وجود دارد.
شکراللهی افزود: این نسخ خطی نسخه خطی شامل ، مربعات، قطعات و آثار هنری تک برگی و تابلو است.
مدیر اسناد و کتابخانه های ملی مازندران با بیان اینکه قدیمی ترین اسناد به دو دسته تقسیم می شوند ، گفت: دسته اول شامل آثاری است که تاریخ دقیق و مشخص دارند در و دسته دوم شامل قدیمی ترین نسخ در قرن ششم است که یک مجموعه رسائل شامل 6 رساله مختلف در موضوعات مختلف است.
وی ادامه داد: قدیمی ترین اثری که تاریخ خطی ندارد اما منسوخ به اقا امام رضا (ع) است یک صفحه قرآن با خط کوفی است که در آن کتابخانه ملی نگهداری می شود.
شکر اللهی افزود: یکی از اهداف مهم ما در این بخش این است که نسخه های پراکنده را که در دست افراد وجود دارد را گرفته و در گنجینه کتابخانه ملی نگهداری کنیم.
شکراللهی با اشاره به نسخ خارج از کشور ، گفت: نسخه هایی که از کشور خارج شده و در اختیار دولت های دیگر قرار گرفته است جزء مایملک انها محسوب می شود اما مالکیت معنوی و عنوان میراث فرهنگی مربوط به ایران است و مالکیت مادی آنها مربوط به همان کتابخانه هایی است که این کتاب ها در آنها نگهداری می شود آن کشورها بهره های فراوانی هم می برند.
وی با اعلام اینکه بسیاری از نسخ های ما در موزه های اروپا و امریکا نگهداری می شود ، ادامه داد: قانونی برای بازگرداندن این آثار وجود ندارد در قالب تفاهم نامه های مشترک ، کما اینکه آقای دکتر حسن عزیزی برگ هایی از شاهنامه طهماسبی را با یک تابلوی نقاشی عوض کرد و اینکه فرهنگستان هنر برگ هایی از این آثار باقیمانده را در برگ های نفیس چاپ کرده است.
مدیر اسناد و کتابخانه های ملی مازندران با اعلام اینکه ،حدود 350 هزار نسخه خطی در کشور جمع آوری و فهرست شده است، گفت: پیش بینی می شود آثار فهرست نشده و آثاری که هنوز وارد مجموعه های بزرگ نشده است مجموعا حدود 500 هزار نسخه خطی بشود.
شکراللهی ، در ادامه با بیان اینکه ما به این ترتیب در خاورمیانه جزء یکی از سه مجموعه بزرگ نسخه خطی را داریم ، افزود: ترکیه و هندوستان از دیگر کشورهایی هستند که به اندازه ما نسخه خطی دارند .
وی ، گفت: کشور هندوستان از جمله کشورهایی است که تعداد آثار فارسی این کشور از ایران هم بیشتر است
شکراللهی با اعلام اینکه در هندوستان بیشتر از 700 سال زبان فارسی به عنوان زبان رسمی این کشور به شمار می امد ، افزود: زبان فارسی رشد فراگیری در این کشور داشته است که سبب پدید آمدن آثار فراوانی در این کشور شده است
وی ادامه داد: اگر ما آثار پدید آمده در شبه قاره هندوستان را اگر بخواهیم با آثار ایران مقایسه کنیم دو سوم در مقابل یک سوم است .
شکراللهی ، افزود: به سه شیوه نسخه های خطی را جمع آوری می کنیم نخست اینکه با بالاترین قیمت خریداری می کنیم و شکل دوم اینکه کسانی که تمایل ندارند تا این نسخ خطی را به اسناد ملی واگذار کنند ما نسخه خطی انها را به امانت نگهداری کرده و نسخه را براشون فهرست نویسی می کنیم و هم اینکه نسخه را برای انها مرمت کرده و اسکن می کنیم و در نهایت و یک نسخه از تصویر ان را برای خودمان نگهداری می کنیم.
وی ادامه داد: و دیگر اینکه علاقمندان می خواهند نسخ خود را به آنها هدیه و یا وقف کنند و ما انها را به نام خودشان فهرست می کنیم و فهرست دیجیتالی و چاپی نام انها برآن نوشته می شود