مصادف با روز ملی دماوند؛
جشن تیرگان در رینه لاریجان برگزار شد
همزمان با فرارسیدن روز ملی دماوند دهمین دوره جشن تیرگان با شعار دوستداران این قله بزرگ و ثبت جهانی آن در شهر رینه بخش لاریجان آمل برگزار شد.
همزمان با فرارسیدن روز ملی دماوند دهمین دوره جشن تیرگان با شعار دوستداران این قله بزرگ و ثبت جهانی آن در شهر رینه بخش لاریجان آمل برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا از آمل، این جشن که هر ساله مورد توجه بسیاری از دوستداران و علاقهمندان به محیطزیست کشور است امسال نیز مورد استقبال این هواداران به هوای پاک و ثروت ملی ایران یعنی قله دماوند قرار گرفت.
جشن روز ملی دماوند با برپایی ۲۰ غرفه نمایشگاه در بخشهای صنایع دستی، عکس، غذاهای سنتی، فروش تجهیزات و لباس کوهنوری و زیست محیطی فعالیت خود را از ساعت ۹ صبح برای بازدید از علاقهمندان به این قله بزرگ آغاز کرد.
در ادامه این جشن بسیاری از قومیتهای ملی با پخش موسیقی میدانی با آلات موسیقی استان به معرفی فرهنگ و آیین موسیقی بومی و محلی خود پرداختند.
موسیقی همانند هالای که مخصوص ایل شاهسوند از توابع ایل استان مرکزی است و توسط پژوهشگران این استان مورد بازشناسی قرار گرفت، موسیقی که به همراه دو ساز دغل و کرنا آهنگی در مراسمهای عروسی همراه با دستمال و چوببه به نمایش میگذارند و به گفته برگزارکننده این موسیقی وجود چوب اقتدار مردان ایل در مقابل دشمنان و متجاوزان به خاک میهن است.
اجرای موسیقی بوشهری از دیگر آیین خطهای از تمدن سرزمین کهن ایران بوده که با ابزار موسیقی نیانبان و تنبک به اجرای موسیقی بندر بوشهر پرداخت موسیقی که هم در عزاداریها و هم در شادیها مورد استفاده قرار میگیرد.
در دهمین سال از جشن ملی دماوند آذریها نیز با رقص زیبای آذری حرفی برای گفتن داشتند و در کنار موسیقی سنتی و بومی مازندرانیها با للهوای خود صدای آن را به گوش اقتدارترین و استوارترین نماد کشور قله دماوند رساندند.
در ادامه این جشن دوستداران دماوندکوه با برگزاری نشستی با حضور مسئولان استانی، شهرستانی و بیش از پنج هزار نفر از هواداران محیط زیست از سراسر کشور در سالن ورزشی دانشگاه ورزشی تشکیل دادند که در اجرای این برنامهها در هر فرصتی به بیان بند قطعنامهای پرداخته میشد که مورد تائید دوستداران قرار میگرفت.
این قطعنامه در ۱۲ بند عنوان شد که اساس آن محافظت کامل محیطبانان و مسئولان امر نسبت به دپوی زباله، وجود معادن، تخریب جنگل، ساختوسازهای غیرمجاز بر سر راه این قله بزرگ جهانی بوده است.
برچیده شدن سه معدن پوکه در محور دماوند کوه
بخشدار لاریجان در این مراسم ضمن حمایت از دوستداران و هواداران محیط زیست از برچیده شدن سه معدن پوکه در محور دماوند خبر داد و گفت: قله دماوند نه تنها نماد بزرگی از اقتدار مردم مازندران بلکه مردم ایران است و باید برای حفظ آن تلاش کرد.
ولی محمد فضلی ابراز امیدواری کرد: با توجه به ثبتشدن این قله بزرگ در فهرست ملی در جایی نوشته و خوانده شود که دماوند جهانی و در یونسکو ثبت شده است.
دبیر شوراهای سمنهای زیست محیطی ایران نیز فعالیت انجمن دماوند را در سه حوزه تخصصی دماوند، همکاری با سمنهای زیست محیطی کشور و مشارکت با سایر ان جی اوها بیان و عنوان کرد: انجمن دماوندکوه از زمان تاسیس توانست به برگزاری همایش علمی دماوندشناسی با حضور بیش از ۱۰۰ اساتید و ۱۵۰ مقاله برگزار کند و همچنین فعالیت سه معدن را تعطیل و ۵۰۰ متر از اطراف دشت شقایق را با نصب گاردیل محافظت کند.
مسعود مولانا از تشکیل شورای هماهنگی سمنهای زیست محیطی پس از هشت تلاش و کوشش در کشور خبر داد و گفت: هماکنون ۳۰ سازمان مردم نهاد NGO عضو این شورا هستند که به حمایت از محیط زیست کشور گام برمیدارند.
مولانا با اعلام اینکه برای نخستینبار شورای هماهنگی NGO مازندران در بابل تشکیل شده است، اذعان داشت: با تشکیل این شورا NGOهای دیگری در سایر شهرستانهای این استان تشکیل شد که هماکنون به فعالیت میپردازند.
مشاور استاد پیشکسوت محیط زیست در ایران خوشحالی خود را از حضور بیشمار دوستداران زیست محیطی برای دهمین سال متوالی در جشن روز ملی دماوند ابراز کرد و گفت: دوستداران محیط زیست هیچوقت در مقابل نابودی منابع طبیعی ساکت نخواهند ماند، چرا که هیچ جای دنیا تمدنی به مانند تمدن ایران وجود ندارد و دماوند تمدن بزرگ ما است.
اسماعیل کهرم با اشاره به تخریب جنگل ابر در شهرستان شاهرود از مبارزه دوستداران محیط زیست با عاملان تخریب بیان و عنوان کرد: ما به این افراد اجازه نمیدهیم به نابودی منابع بزرگ طبیعی کشورمان بپردازند.
کهرم با ابراز رضایتمندی از اجرای موسیقی هفت ملیت گروه موسیقی ایران اعم از ترکی، کردی، بخشی، ایل شاهسوند، دیلمان، مازرونی، آذری خواستار حفظ وحدت و همدلی در بین مردم ایران بخصوص قومیتها با حفظ آیینها و آداب و رسوم کهن در کشور شد.