رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بهشهر:
چهارمین جشنواره نوروزخوانی در بهشهر برگزار می شود
چهارمین جشنواره نوروزخوانی در آستانه سال نو با عنوان ˈ نوید بهارˈ از ۲۰ اسفند به مدت چهار روز در بهشهر برگزار می شود.
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بهشهر گفت: چهارمین جشنواره نوروزخوانی در آستانه سال نو با عنوان ˈ نوید بهارˈ از ۲۰ اسفند به مدت چهار روز در بهشهر برگزار میشود.
به گزارش ایلنا از بهشهر، علی اصغر باباکوهیˈ افزود: اشاعه و احیا فرهنگ بومی در میان نسل جوان، شناخت اشعار بومی، حفظ و شناساندن اصالت زبان و پوشش بومی، حفظ و صیانت از فرهنگ و هنر بومی از اهداف برگزاری این جشنواره است.
وی بیان کرد: استفاده از گروههای سه نفره، بهرهمندی از پوشش بومی و محلی و به کارگیری زبان و نواهای بومی محلی از شرایط اصلی شرکت در دومین جشنواره نوروزخوانی بهشهر است.
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بهشهر افزود: نوروز خوانی، گونهای از آوازخوانی ایرنی است که در گذشتههای دور در سرزمین پهناور ایران اسلامی رواج داشت و در حال حاضر این آیین بیشتر در استانهای مازندران و گیلان اجرا میشود.
وی ادامه داد: دلیل اصلی اجرای این آیین بشارت نوروز به مردم بود که متاسفانه به دلایل مختلف شاهد از میان رفتن آن در جامعه هستیم.
باباکوهی گفت: فاصله بین نسلها و نفوذ فرهنگ بیگانه، مهمترین علت نابودی تدریجی این آیین بود که احیای مجدد آن، نیازمند تلاش بیشتر فعالان عرصه فرهنگ و هنر است.
وی افزود: در حال حاضر به جز چند منطقه از ایران، این آیین در برخی از کشورهای حاشیه دریای خزر نیز اجرا میشود که در تلاش هستیم با تامین منابع مالی در سالهای آینده از برخی گروههای این کشورها برای شرکت در جشنواره نوروز خوانی بهشهر دعوت کنیم.
او ادامه داد: امیدواریم این حرکت فرهنگی که موجب زنده ماندن و احیای فرهنگ اصیل مازندران و آیینهای سنتی میشود، با حمایت بیشتر مسوولان ادامه داشته باشد.
باباکوهی گفت: امسال ۱۲ گروه نوروزخوان از نقاط مختلف مازندران در این جشنواره شرکت میکنند تا گونههای مختلف نوروزخوانی به معرض نمایش گذاشته شود.
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بهشهر افزود: این گروهها در قالب گروه ۳ تا ۴ نفره در شهرها و روستاهای بهشهر به نوروزخوانی میپردازند.
برگزاری آیین سفره آرایی هفت سین ایرانی، نمایشگاه عکس نوروزخوانی و حاجی فیروزخوانی ازجمله برنامههای جنبی این جشنواره است که تا فرا رسیدن نوروز انجام میشود.
نوروزخوانان در این جشنواره با سازهایی همچون دف، سورنا و سرتوکن و آوازخوانی در وصف طبیعت و انبیاء به استقبال بهار میروند.
در نوروز خوانی افرادی که به آنها نوروز خوان گفته میشد پیش از آغاز فصل بهار به صورت دوره گردی به شهرها و روستاهای مختلف میرفتند و اشعاری در مدح بهار یا با ذکر مفاهیم مذهبی به صورت بداهه یا از روی حافظه میخواندند.
این اشعار به زبان فارسی و یا زبانهای محلی بود و پس از اسلام اغلب پس از ستیش خدا در مدح امامان شیعه گفته میشده است.