سرکوب نرخ ارز در جسم بیجان تولید
بررسی وضعیت اقتصاد ایران در دهه گذشته نشان میدهد که ما متاسفانه در زمینه جذب سرمایهگذاریهای جدید خوب عمل نکردیم و حتی در برخی سالها، سرعت خروج سرمایه از کشور بهشدت افزایش یافته است.
در تمام سالهای گذشته با معضل بالا بودن تورم مواجه بودهایم و تحت تاثیر این موضوع قیمت بسیاری از کالاها افزایش یافته است. در چنین فضایی ما باید این سوال را بپرسیم که نرخ ارز قرار است که به کدام سمت حرکت کند؟ اگر بنا باشد همپای تورم حرکت کنیم، نرخ ارز نیز باید با همین نرخ افزایش پیدا کند. اگر بنا باشد ما نرخ ارز را به شکل دستوری پایین نگه داریم، آنگاه واردات توجیه پیدا میکند و در نهایت کار به ضرر تولیدکنندگان داخلی تمام میشود.
به گزارش ایلنا به نقل از اهام ایران، عباس آرگون، عضو اتاق بازرگانی در یادداشتی نوشت: بررسی وضعیت اقتصاد ایران در دهه گذشته نشان میدهد که ما متاسفانه در زمینه جذب سرمایهگذاریهای جدید خوب عمل نکردیم و حتی در برخی سالها، سرعت خروج سرمایه از کشور بهشدت افزایش یافته است.
ما در تمام سالهای گذشته با معضل بالا بودن تورم مواجه بودهایم و تحت تاثیر این موضوع قیمت بسیاری از کالاها افزایش یافته است. در چنین فضایی ما باید این سوال را بپرسیم که نرخ ارز قرار است که به کدام سمت حرکت کند؟ اگر بنا باشد همپای تورم حرکت کنیم، نرخ ارز نیز باید با همین نرخ افزایش پیدا کند. اگر بنا باشد ما نرخ ارز را به شکل دستوری پایین نگه داریم، آنگاه واردات توجیه پیدا میکند و در نهایت کار به ضرر تولیدکنندگان داخلی تمام میشود. از سوی دیگر وقتی در جامعه انتظار تورمی به وجود میآید، بسیاری از افراد به سمت تبدیل پول خود به ارزهای خارجی حرکت میکنند که همین افزایش تقاضای کوتاهمدت به رشد هیجانی قیمت ارز منجر میشود.
از این رو به نظر میرسد حرکت به سمت یکسانسازی نرخ ارز و کاهش فاصله میان ارز نیمایی و ارز بازار آزاد و بهبود شاخصهای کلان مانند تورم، مهمترین سیاستهایی هستند که میتوانند در کوتاهمدت در دستور کار قرار بگیرند. یکی از اصلیترین چالشها در اقتصاد ایران به بزرگ بودن دولت بازمیگردد. تصدیگری دولت در بسیاری از حوزههای اقتصادی باعث شده که عملا بخشهای مستقل فضای کافی برای فعالیت پیدا نکنند و از سوی دیگر وقتی برای تامین منابع مالی دولت مشکل به وجود میآید شاهد آن هستیم که اقتصاد با مشکل مواجه میشود.