ایجاد بازار رقابتی کلید افزایش کیفیت کالای تولید داخل/ تا زمانی که تولید صادرات محور نباشد کیفیتها افزایش نخواهد یافت
یک تولید کننده لوازم خانگی کاکس معتقد است که برای بهبود کیفیت کالاهای داخلی باید رقابت جدی با کالاهای خارجی وجود داشته باشد چرا که عدم وجود رقابت موجب یکه تازی و نجومی شدن قیمت کالاهای داخلی میشود اما برای این رقابت باید تعادل جدی برقرار شود.
سید مهدی زعیم عضو دوم هیئت مدیره اتحادیه لوازم خانگی فلزی در گفتو گو با خبرنگار ایلنا، گفت: از حدود 20 سال گذشته در وارات لوازم خانگی ریز فعالیت داشتیم، اما از 7 سال گذشته باتوجه به نوسانات قیمت ارز و شرایط اقتصادی حاکم در جامعه و دغدغههای فراوان واردات کالا تصمیم به تولید لوازم خانگی در داخل کشور گرفتیم و در حال حاضر در تولید پنکه و جاروبرقی تمرکز و فعالیت داریم. این امر باعث کاهش ضرر و زیان ناشی از افزایش نرخ ارز میشود.
وی با انتقاد از عدم ثبات قوانین در کشور گفت: عدم ثبات قوانین باعث میشود نتوانیم برای تولید یک برنامه بلندمدت داشته باشیم ادامه این روند موجب بازگشت و روی آوردن ما به واردات خواهد شد. او همچنین در خصوص میزان اشتغالزایی در شرکت کاکس نیز گفت: در حال حاضر 35 نفر به صورت مستقیم در این شرکت مشغول به کار هستند.
تولید کننده برند کاکس اظهار کرد: تولید معمولا با افت و خیز همراه است و در برخی مواقع با رونق و برخی مواقع بازار در رکود به سر میبرد. در حال حاضر گرانیهای اخیر باعث شده است که بازار با رکود همراه باشد و مردم بیشتر به دنبال تامین قوت روزانه خود هستند.
وی معتقد است: تا زمانی که کشور صادرات محور نباشد قطعا محصولات ما با کشورهایی مانند چین قابل رقابت نخواهد بود مگر اینکه ضمن افزایش حجم تولید صادرات نیز داشته باشیم و مطابق با نیاز روز و مدلهای جدید تولید کنیم. اگر صادرات صورت بگیرد باعث افزایش درآمد و استفاده از ماشین آلات به روز خواهد شد.
زعیم با اشاره به مشکلات بسیاری که در تولید وجود دارد، افزایش قیمت مواد اولیه را یکی از مشکلات مهم پیش رو دانست و گفت: چینیها پتروشیمی و مواد پلاستیکی مواد اولیه مورد نیاز خود را از ایران و با قیمت کمتر خریداری میکنند و در نتیجه تولیدکنندگان آن مواد را با قیمتهای روز جهانی خریداری میخرند، درحالی که من تولید کننده ایرانی آن مواد را با قیمت بسیار بالاتر در بازار آزاد میخرم. بنابراین حتی در خرید مواد اولیه نیز نمیتوانیم با چینیها رقابت کنیم.
وی سیستم کارگری حاکم و نرخ حقوق کارگران را از دیگر مشکلات نام برد و گفت: این مورد نیز از دیگر مشکلاتی است که توان رقابتی ما را کاهش میدهد. برای نمونه نیروی کار دیگر کشورها مانند چین بسیار ارزان قیمتتر از ایران است که باعث میشود قیمت کالای قاچاق بسیار ارزانتر از ایران باشد.
تولید کننده برند کاکس درخصوص واردات قطعات مورد نیاز نیز گفت: ما فقط موتور و بردهای مورد نیاز را از چین وارد میکنیم و باقی مواد در داخل کشور تولید میشود. او همچنین درخصوص تفاوت فاحش قیمت کارخانه و مصرف کننده نیز گفت: خوشبختانه با بهرهگیری از سیستمهای فروش آنلاین تا حدودی توانستیم با کاهش واسطهها این تفاوت قیمت را کاهش دهیم.
به اعتقاد وی؛ تلاطم حاکم در بازار تنها مشکلی فعلی تولیدکنندگان است، از طرف دیگر رقابت بسیار کم موجود در بازار موجب میشود که در زمان نایاب بودن برخی از اقلام قیمتها به شدت افزایش یابد به معنای دیگر با تحت تاثیر قرار گرفتن عرضه و تقاضا میزان قیمت اقلام در بازار نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. بنابراین زمانی که تقاضایی برای کالایی حتی با رنگ خاصی بیشتر شود قیمت آن افزایش خواهد یافت گرچه که ممکن قیمت تمام شده آن رنگ خاص کمتر از دیگر رنگها باشد.
این تولید کننده برند کاکس همچنین درخصوص حمایتها و شعارهای حمایتی چند سال اخیر نیز گفت: با اعلام این شعارها ما به قدری به سامان یافتن وضعیت امیدوار میشویم اما در واقع تاکنون هیچ حمایت خاصی از ما نشده است.
او همچنین درخصوص مبارزه با قاچاق نیز گفت: برخوردها در این حوزه مانند پخش کردن دانهها بر روی زمین و جمع کردن آن است درصورتی که باید سر منشا اصلی قطع شود. بنابراین اگر میخواهیم به طور جدی قاچاق را حب کنیم باید از سر منشا اصلی و مرزها آن را جلوگیری کنیم. بنابراین برخورد با چند فروشنده که تنها چند قلم از آن جنس را به فروش میرسانند موثر نخواهد بود.
زعیم معتقد است که برای بهبود کیفیت کالاهای داخلی باید رقابت جدی با کالاهای خارجی وجود داشته باشد چرا که عدم وجود رقابت موجب یکه تازی و نجومی شدن قیمت کالاهای داخلی میشود اما برای این رقابت باید تعادل جدی برقرار شود