خبرگزاری کار ایران

گزارش ایلنا از عشایر لرستان:

عشایر لرستان توانمند و پر انرژی، اما مظلوم، مغفول و فراموش‌شده

عشایر لرستان توانمند و پر انرژی، اما مظلوم، مغفول و فراموش‌شده
کد خبر : ۱۲۱۹۸۶

مدیر کل میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان: با آنکه عشایر لرستان دارای توانمندی‌هایی در حوزه‌های مختلف هستند اما در طول تاریخ مظلوم واقع شده‌اند و آنطور که شایسته آنان بوده قابلیت‌ها و ظرفیت‌هایشان به‌خوبی معرفی نشده است.

ایلنا: عشایر لرستانی بسیاری از آیین‌ها، سنت‌های کهن و اصالت عشایری ایرانی، اسلامی خود حفظ کرده‌اند و با حفظ این فرهنگ اصیل، نقش مهمی در تنوع و غنای فرهنگی این دیار دارند.

به گزارش خبرنگار ایلنا از خرم آباد، عشایر از اقوام اصیل ایرانی و از بازماندگان روزگاران پر از هیجان کوچ هستندکه با گذر قر‌ن‌ها هنوز بسیاری از سنت‌ها و ارزش‌های اصیل اجداد و نیاکان خود را حفظ کرده و همچنان با زندگی دسته‌جمعی خود، ساختار فرهنگی و اجتماعی گذشتگان را به شیوه‌ای زیبا و باورنکردنی در خود جمع کرده‌اند.

اگر چه تکنولوژی از بکر بودن زندگی عشایری کاسته و آن‌را تحت تاثیر قرار داده و این نوع زندگی در بسیاری از کشورهای جهان از بین رفته است، اما در لرستان به عنوان یکی از اصلیترین کانون‌های زیست عشایر ایران، جریان مدرنیته نتوانسته در زندگی عشایر رخنه چندانی کند.

عشایر لرستانی بسیاری از آیین‌ها، سنت‌های کهن و اصالت عشایری ایرانی، اسلامی خود حفظ کرده‌اند و با حفظ این فرهنگ اصیل، نقش مهمی در تنوع و غنای فرهنگی این دیار دارند.

وجود چشم انداز‌های طبیعی در مناطق عشایری، آداب و رسوم و فرهنگ غنی، نوع فعالیت‌ها، محصولات تولیدی، صنایع دستی، موسیقی جشن‌ها، بازی‌های محلی، مراسم آیینی و مذهبی، تنوع غذایی، پوشاک و در مجموع خرده فرهنگ‌های عشایر از ظرفیت‌های جذب گردشگران داخلی و خارجی در لرستان است.

زندگی عشایری، دنیای هیجان‌انگیز، اما مشقت‌باری است که همواره در حال دست و پنجه نرم کردن با طبیعت وفاداری، جایگاه ریش سفیدان و جنب و جوش زنان در داخل و بیرون سیاه چادر، برای انسان غرق در زندگی ماشینی قرن ۲۱ منحصر به فرد و شگفت‌انگیز است. همهمه به رمه‌داران، قیل و قال رمه‌های طویل گوسفندان، صدای زنگوله‌ها و بانگ خروس و شیهه اسب‌ها و استر‌ها، گوش‌ها را نوازش می‌کند و سمفونی موزون تولید، عشق و ایثار را می‌نوازد.

در دامنه کوه‌های سر به فلک کشیده و دشت‌های پهناور سر سبز مناطق عشایری در لرستان می‌توان نفسی عمیق کشید.

طبیعت شگف انگیز، بر پا کردن سیاه چادر‌ها، چرای گله‌ها و رمه‌های عشایر در هر سوی مرغ‌زار، مشت‌زنی، دوشیدن شیر و پشم‌ریسی زنان و دختران عشایر، چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کند.

مدیر کل امور عشایر لرستان در گفتگو با خبرنگار ایلنا گفت: این استان دارای ۱۴ هزار و ۶۳۸ خانوار است که با داشتن ۱/۵ میلیون واحد ۲۵ درصد پروتئین و پنج درصد صنایع دستی استان را تولید می‌کنند.

عابدین سیفی اظهار داشت: کوچ پاییزه ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایر با جمعیتی در حدود ۶۴ هزار نفر آغاز شده است.

وی عنوان کرد: این تعداد خانوار عشایری لرستان دارای جمعیت دامی در حدود یک میلیون و ۱۰۰هزار رأس دام سبک هستند.

مدیر کل امور عشایری لرستان ادامه داد: این عشایر از مسیر ایل راه‌ها و کوچ با ماشین از مناطق ییلاقی استان به مناطق قشلاقی استان‌های ایلام و خوزستان و همچنین جنوب استان لرستان کوچ خواهند کرد.

سیفی با یادآوری اینکه تمهیدات و مکاتبات لازم با نیروی انتظامی به منظور تامین امنیت کوچ عشایر صورت گرفته است، بیان داشت: همچنین رایزنی لازم با اداره کل حمل و نقل و پایانه‌های لرستان در راستای نظارت بر کرایه وسایل حمل و نقل مورد نیاز عشایر کوچ رو انجام شده است.

وی ادامه داد: همچنین در این راستا مکاتباتی با معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان برای ارائه خدمات بهداشتی به عشایر در حین کوچ و همچنین اداره کل دامپزشکی استان به منظور واکسیناسیون دام‌ها انجام شده است.

مدیر کل امور عشایری لرستان از اتخاذ تدابیر لازم برای تهیه و تامین اقلام خوراکی فروشگاه‌های عشایری و تجهیزات این فروشگاه‌ها، تامین علوفه دامی و سوخت مورد نیاز عشایر و همچنین تهیه آب شرب بهداشتی توسط تانکرهای سیار و ثابت این اداره کل خبر داد.

مدیر کل میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در این باره به خبرنگار ایلنا گفت: با آنکه عشایر لرستان دارای توانمندی‌هایی در حوزه‌های مختلف هستند اما آنان درطول تاریخ مظلوم واقع شده‌اند و آنطور که شایسته آنان بوده قابلیت‌ها و ظرفیت‌هایشان به‌خوبی معرفی نشده است.

سید قاسم قربانی، برپایی جشنواره صدای عشایر را در سال گذشته فرصت مناسبی برای نشان دادن ظرفیت‌های عشایر لرستان عنوان و بیان کرد: استان لرستان در این جشنواره برای نخستین بار در تاریخ به عنوان استان بر‌تر انتخاب شد و در بخش‌های کوچ نمادین، برپایی سیاه چادر، طراحی فضای غرفه، موسیقی و هنرهای دستی عناوین بر‌تر را به خود اختصاص داد که این موفقیت غنای فرهنگی و تاریخی عشایر را در لرستان نشان داد.

این مقام مسئول معتقد است، برگزاری نخستین جشنواره صدای عشایر و درخشش عشایر لرستان، آغازی برای گردشگری عشایر است.

وی افزود: در این جشنواره بخشی از آداب وسنن و توانمندی‌های عشایر لرستان را در هنر‌های سنتی، صنایع دستی و موسیقی را به مردم پایتخت نشین معرفی کردیم.

مدیر کل میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در پاسخ به این سوال که آیا جشنواره صدای عشایر برای معرفی عشایر لرستان کافی است خاطرنشان کرد: جشنواره‌ها در واقع یک نوع اطلاع رسانی است که ما بتوانیم لرستان را در ابعاد تاریخی، فرهنگی و اقتصادی معرفی و ظرفیت‌های آنان را تبلیغ کنیم تا زمینه ورود سرمایه گذاران بخش خصوصی در استان فراهم شود.

وی معتقد است، لرستان ظرفیت و پتانسیل‌های خوبی در زمینه گردشگری عشایر دارد اما مشکل عمده گردشگری در این استان ضعف اطلاع‌رسانی و تبلیغ است.

به طور قطع برگزاری تور‌های تخصصی گردشگری عشایر موجب رونق گردشگری عشایر در لرستان خواهد شد و می‌توان با برنامه ریزی و اجرای طرح‌های نوین مردم را از طریق بر پایی تور‌های گردشگری با چشم انداز‌های زیبای طبیعت مناطق عشایری آشنا کنیم تا آنان از نزدیک با نحوه زندگی و فعالیت‌های عشایر کار وتلاش و لبخند آنان، موسیقی سور، سوگو کار، غذا‌های سنتی پوشاک هنر‌های سنتی عشایر که در حقیقت فرهنگ و اصالت اقوام ایرانی است آشنا شود.

به هر روی لرستان می‌تواند به پایلوت گردشگری عشایری کشور تبدیل شود، اما توسعه توریسم عشایری در این دیار نیازمند برنامه‌ریزی مدون مسئولان استانی و کشوری است که با تخصیص اعتبارات مورد نیاز و ایجاد زیر ساخت‌ها و تبلیغات موثر به توان زمینه جذب گردشگری داخلی و خارجی را فراهم و گردشگری عشایری لرستان را پویا و پویینده کرد.

گزارش از: محمود داودی‌نژاد

ارسال نظر
پیشنهاد امروز