با محوریت آل موسی بن جعفر و امامزاده ابراهیم(ع)؛
سومین همایش بزرگداشت امامزادگان استان قم برگزار می شود
خرین مهلت ارسال چکیده مقالات، پنجشنبه ۳۰ بهمن ماه سال جاری تعیین شده است؛ محققان و علاقمندان می توانند آثار خود را از طریق پست الکترونیکی و با فرمت PDF به آدرس الکترونیکی awqafqom @ gmail. com ارسال نمایند.
ایلنا: سومین همایش بزرگداشت امامزادگان استان قم با محوریت آل موسی بن جعفر و امامزاده ابراهیم (علیهم السلام) برگزار خواهد شد.
به گزارش ایلنا از قم، در مطلبی که روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قم ارسال کرده، آمده است: وقتی سخن از امامزادگان مدفون در شهر قم به میان می آید حضور با برکت فرزندان و نوادگان موسی بن جعفر(ع) بیش از دیگر ائمه اطهار(ع) مشاهده می شود؛ شاید این حضور نوادگان امام هفتم در شهر قم بواسطه وجود خورشید همیشه تابان شهر قم بیبی فاطمه معصومه(س) باشد؛ به واقع قم، در بین همه شهرهای ایران جایگاهی ویژه دارد و این مردم ولایت مدار در هر کجا و در هر مکان نامی از ائمه اطهار(ع) برده شود ارادت خودشان را خالصانه و مخلصانه به نمایش میگذارند.
تعداد زوجات حضرت موسی بن جعفر(ع) روشن نیست، بیشتر آنها از کنیزان بودند که اسیر شده و حضرت موسی کاظم آنها را میخریدند و آزاد کرده یا عقد میبستند در هر صورت فرزندان متعددی از ایشان بر جای ماندند که هر یک نقش مهمی در گسترش فرهنگ تشیع داشته اند؛ فرزندان حضرت موسی بن جعفر را ۳۷ تن نوشتهاند؛ ۱۹پسر و ۱۸دختر که ارشد آنها حضرت علی بن موسی الرضا(ع) وصی و امام بعد از آن امام بزرگوار بوده است. حضرت احمد بن موسی(شاهچراغ) که در شیراز مدفون است. حضرت محمد بن موسی نیز که در شیراز مدفون است. حضرت حمزه بن موسی که در ری مدفون میباشد. از دختران آن حضرت، حضرت فاطمه معصومه در قم مدفون است. اما تعداد نوادگان موسی بن جعفر(ع) در شهر مقدس قم به دلیل وجود حضرت معصومه (س) عظمت دو چندانی به شهر قم بخشیده است.
امامزاده هادی یکی از فرزندان امام موسی کاظم(ع) و برادر امام رضا(ع) و حضرت معصومه(ع)، امامزاده موسی مبرقع(ع) فرزند امام جواد(ع)، امامزاده حلیمه خاتون، امامزاده احمد بن اسحاق، امامزاده باوره، زینب خاتون، مزار شاه حمزه(ع) که آن را متعلق به حمزه فرزند امام موسی کاظم(ع) است، امامزاده شاهزاده جعفرغریب، بقعه شاهزاده ابراهیم(ع)، امامزاده شاهزاده، شش امامزاده، که همه از نوادگان امام موسی کاظم(ع)، خاک قم را زرین کردهاند؛ در حقیقت شهر مقدس قم از ربع آخر قرن اول اسلام فریاد تشیع خواهی و ارادت و اخلاص به خاندان عصمت را در تاریخ خود چون خورشید تابناک در بغل دارد، به همین دلیل این شهر خواستگاه وجود عظیم شان نوادگان موسی بن جعفر(ع) است.
به گفته حجت الاسلام والمسلمین شوزب شیری، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم، حضرت معصومه(س)، امامزاده محمدبن اسحاق، شاه حمزه پسرموسی بن جعفر(ع)، امامزاده ابراهیم، امامزاده جعفر، امامزاده(ع) از امامزادگان در قم از نسل موسی بن جعفر(ع) هستند همچنین امامزاده طیب و طاهر، امامزاده خدیجه خاتون، فاطمه خاتون، زینب خاتون، مریم خاتون، رقیه خاتون، در قنوات، امامزاده طاهر در جعفریه، امامزاده محمد، حسین، حلیمه، زینب در یک بقعه در فردو، شش امامزاده در روستای قمرود، امامزاده عباس در روستای ورجان، امامزاده اسحاق در روستای میم، امامزاده زینب خاتون در معصومه کهک، امامزاده جعفر در روستای گیو، امامزاده عباس در جنداب و امامزاده زکریا در روستای عیسی آباد از نوادگان موسی بن جعفر(ع) در شهرهای تابع قم به شمار می روند.
این عظمت و جایگاه، مدیران اوقاف و امور خیریه استان قم را بر آن داشته که از سه سال پیش، طرح همایش بزرگداشت امامزادگان قم را ارائه و اجرایی کنند. امسال هم فراخوان سومین همایش بزرگداشت امامزادگان استان قم با محوریت آل موسی بن جعفر و امامزاده ابراهیم (علیهم السلام) از سوی این اداره کل اعلام شده است.
چهار محور اساسی یعنی «نقش علمی امامزاده ابراهیم و آل موسی بن جعفر(ع) در قم»، «شخصیت شناسی آل موسی بن جعفر(ع) در قم»، «نقش فرهنگی امامزادگان آل موسی بن جعفر(ع) در قم» و «نقش اجتماعی سیاسی آل موسی بن جعفر(ع) در قم» برای این همایش در نظر گرفته شده است.
آخرین مهلت ارسال چکیده مقالات، پنجشنبه ۳۰ بهمن ماه سال جاری تعیین شده است؛ محققان و علاقمندان می توانند آثار خود را از طریق پست الکترونیکی و با فرمت PDF به آدرس الکترونیکی awqafqom @ gmail. com ارسال نمایند.
دبیرخانه همایش نیز به آدرس قم، انتهای خیابان انقلاب، اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قم به منظور ارتباط بیشتر صاحبان آثار آماده همکاری خواهد بود.
همچنین شماره تماس ۳۷۶۰۱۶۱۱ – ۰۲۵ و سامانه پیامکی ۱۰۰۰۰۱۱۴۲۵۱ نیز برای اطلاع رسانی بیشتر اعلام شده اند.
گفتنی است هر یک از چهار محور ذکر شده دارای زیر موضوعات مختلفی بر اساس فهرست زیر هستند.
محورهای همایش:
الف) نقش علمی امامزاده ابراهیم و آل موسی بن جعفر(ع) در قم
۱. سیره و زندگی امامزاده ابراهیم علیه السلام
۲. تحلیل شخصیت علمی امامزاده ابراهیم علیه السلام
۳. معرفی آثار علمی امامزاده ابراهیم(ع)(کتاب القضاء و الامامه)
۴. معرفی آثار علمی آل موسی بن جعفر(ع) در قم
۵. شناسایی اصحاب قمی موسی بن جعفر علیه السلام
ب) شخصیت شناسی آل موسی بن جعفر(ع) در قم
۱. سیره و زندگی امامزاه حمزه(ع) واقع در قم، خیابان آذر
۲. سیره و زندگی امامزاده زینب خاتون سلام الله علیها واقع در شهر کهک
۳. سیره و زندگی امامزادگان احمدوابراهیم علیهما السلام واقع درانتهای خیابان چهارمردان / بلوارشهیدروحانی
۴. سیره و زندگی امامزاده جعفر شهید(ع) واقع در قم، خیابان امامزاده ابرهیم علیه السلام
۵. سیره و زندگی امامزاده محمد(ع) واقع درقم، انتهای خیابان چهارمردان / واقع دربقعه امامزاده علی بن جعفر علیه السلام
۶. سیره و زندگی امامزاده جعفر(ع) واقع در بخش سلفچگان روستای زواریون
۷. سیره و زندگی امامزاده سکینه خاتون سلام الله علیها واقع در در بخش مرکزی، روستای جنت¬آباد
۸. سیره و زندگی چهار امامزاده(ع) واقع در شهر کهک، روستای فردو
۹. سیره و زندگی امامزاده هادی(ع) واقع در شهر کهک، روستای فردو
۱۰. سیره و زندگی امامزادگان سلیمان و موسی علیهما السلام واقع دربخش جعفریه، روستای الویرآباد
۱۱. سیره و زندگی شش امامزاده(ع) واقع در بخش مرکزی، روستای سیف آباد
ج) نقش فرهنگی امامزادگان آل موسی بن جعفر(ع) در قم
۱. راه کارهای تبدیل امامزادگان قم به قطب فرهنگی
۲. نقش بقاع متبرکه قم درتوسعه وگسترش هنر اسلامی
۳. سبک زندگی اسلامی در سیره آل موسی بن جعفر علیهم السلام
۴. بررسی سطح ونحوه ارتباطات فرهنگی ودینی آل موسی بن جعفر(ع) درقم
۵. دلائل هجرت فرزندان ائمه معصومین(ع) به قم
۶. نقش امامزادگان آل موسی بن جعفر(ع) درتحکیم باورهای اعتقادی مردم
۷. نقش امامزادگان درپیشبرد فرهنگ وقف و توسعه و گسترش آن درجامعه
د) نقش اجتماعی سیاسی آل موسی بن جعفر(ع) در قم
۱. تبیین مقام نقابت و معرفی نقبای سادات در قم
۲. معرفی کرامات امامزادگان درراستای تحکیم باورهای اعتقادی محبین اهل بیت علیهم السلام
۳. بررسی فضایل و مناقب آل موسی بن جعفر(ع) درمتون و منابع