مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری قم، نخستینهای قم در حوزه مدیریت پسماند را تشریح کرد؛
از دفن مستقیم صفر درصدی تا بیخطرسازی کامل پسماندهای بیمارستانی در شهر قم
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری قم از شهر قم بهعنوان نخستین کلانشهر کشور در حوزه دفن صفر مستقیم پسماند، داشتن ضوابط پسماندهای ساختمانی و بیخطرسازی ۱۰۰ درصدی پسماندهای بیمارستانی خبر داد.
به گزارش ایلنا از قم، سیدعبدالله میرابراهیمی در نشست رسانهای که به مناسبت هفته زمین پاک در سالن جلسات شهرداری قم با اصحاب رسانه برگزار شده بود، اظهار داشت: پنج نوع پسماند اعم از پسماند عادی، کشاورزی، بیمارستانی، صنعتی و ساختمانی وجود دارد.
وی با بیان اینکه روزانه ۷۰۰ تن پسماند عادی در سطح شهر تولید میشود، افزود: پسماندهای عادی توسط شهروندان تولیدشده و با ۲۲۰ خودرو از سطح شهر جمعآوری و به ایستگاههای جمعآوری زباله انتقال پیدا کرده و بعد توسط سیم تریلرها برای پردازش به سایت البرز منتقل میشود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم با توجه به اینکه ۵۵ درصد از پسماندهای ارگانیک به کود کمپوست و صنایع تبدیل میشود، تصریح کرد: از ۷۰۰ تن پسماند در روز ۸۰ تن از پسماندها در مبدأ تفکیکشده و ۶۲۰ تن به سایت البرز تحویل میشود.
وی با تأکید بر اینکه دفن مستقیم پسماند در قم صفر درصد است، ابراز کرد: ۱۰۰ درصد زبالهها در خطوط پردازش تفکیکشده و نگرانی کمتری بابت آلودگی آب و آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از شیرابهها داریم.
میرابراهیمی از تولید ۱۰۰ تن کود کمپوست در روز خبر داد و گفت: در حال حاضر کود کمپوست ارزش اقتصادی ندارد و ما در تلاشیم با غنیسازی و رعایت استانداردهای لازم، کیفیت کود کمپوست را بهبود بخشیده و میزان تقاضا کود کمپوست را توسعه دهیم.
وی در خصوص پسماندهای پلیمری عنوان کرد: بالغبر ۱۲ درصد از پسماندها مربوط به مواد پلیمری و نایلونهاست که بخش عمدهاین نوع زباله به دلیل نداشتن ارزش اقتصادی بازیافت نمیشود و فقط درصد کمی از این نوع زباله با تبدیل به گرانول در صنعت استفاده میشود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم خبر داد: سولههای صنعتی در پیرامون سایتهای جمعآوری پسماند ساختهشده و انشعابات گاز، پساب و برق منتقلشده و نیازمند مشارکت بخشی غیردولتی و خصوصی برای اجرای پروژهها هستیم.
۶۰۰ میلیارد تومان هزینه مدیریت پسماند در قم
سید عبدالله میرابراهیمی در خصوص فرایند جمعآوری، حمل، پردازش و تفکیک در مبدأ اظهار داشت: در سال گذشته ۵۴۰ میلیارد برای این موضوع و امسال بودجه ۶۰۰ میلیارد تومانی برای جمعآوری، حمل و پردازش پسماند در نظر گرفتهشده است.
وی ادامه داد: این مقدار هزینه و تولید زباله تنها با مشارکت شهروندان، سازمانها، ارگانهای مختلف میتوان کاهش داد.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم بابیان اینکه اجتناب و کاهش پسماند اصل مدیریت سازمان پسماند است، تصریح کرد: از شهروندان انتظار داریم بر اساس وظیفه انسانی، زیستمحیطی و شرعی پسماندها را تفکیک کرده و از طریق غرفههای بازیافت و یا اپلیکیشن نونا و بهروب انتقال دهند.
وی از فعالیت ۳۵۰ گاراژ ضایعاتی در پیرامون و داخل شهر خبر داد و اذعان کرد: بر اساس مطالبات از سوی شهروندان و نهادها اقدام به ساماندهی گاراژهای ضایعاتی شده که در همین راستا ۱۱۰ گاراژ ضایعاتی مطابق قانون بهمنظور کاهش آلودگی زیستمحیطی پلمپ شد.
میر ابراهیمی حضور زباله گردها در سطح شهر را مورد توجه قرار داد و افزود: با مشارکت شهروندان در تفکیک پسماند در مبدأ و کم شدن ارزش اقتصادی زبالهها در کیسههای زباله، میتوان حضور این افراد را در سطح شهر کاهش داد.
تولید ۵۵۰ تن پسماند عمرانی در روز
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم از تولید روزانه ۵۵۰ تن پسماند در روز خبر داد و ابراز کرد: ۵۵۰ تن پسماند عمرانی حاصل پروژههای خاکبرداری، گودبرداری و فعالیت عملیاتهای بهسازی تولید میشود.
وی با بیان اینکه در سال گذشته ۹۳۰ گواهی عدم خلاف پسماند برای پروژههای ساختمانی صادر شده است، مطرح کرد: قم نخستین شهر در کشور است که در امور مدیریت پسماندهای امور ساختمانی سازوکار و قوانین وضعشده داشته و اجرا میکند.
بالغبر ۹۹ درصد پسماندهای بیمارستانی مدیریت میشود
میرابراهیمی خاطرنشان کرد: بالغبر۹۹ درصد پسماندهای پزشکی مدیریت میشود و قم نخستین شهری است که ۱۰۰ درصد پسماندهای بیمارستانی را بیخطر میکند.
وی اطلاعرسانی و آموزش را از اولویتهای سازمان دانست و اذعان کرد: در سال گذشته به تمامی مدارس ابتدایی در پایههای سوم و چهارم و پنجم در حوزه مدیریت پسماند آموزشهای لازم ارائهشده و این اقدام در سال جدید نیز بهطور مستمر در حال انجام است.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم یادآور شد: در همین راستا ۳۰۴ مدرسه و به ۷۸ هزار و ۳۷۷ دانشآموز، آموزش دادهشده است.
وی در پایان اضافه کرد: ازجمله اقدامات انجامشده در حوزه اطلاعرسانی و آموزش در سال گذشته میتوان به شرکت ۳ هزار نفر در دورههای آموزش شهروندی در سطح بوستانها، بازآموزی۷۸۰ نفر از ادارات دولتی، اجرای طرحهای آموزشی در پایگاههای سلامت،بسیج، مساجد و بخش عمدهای از آموزشها با مشارکت اداره کل اصناف اشاره کرد.