برگزاری جشن هندوانه در شریف آباد قزوین
جشن برداشت محصول هندوانه در شهر شریفیه استان قزوین برگزار شد.
محمد علی حضرتی، مشاور فرهنگی استاندار و مدیر کل میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، گفت: جشن برداشت محصول یکی از کهنترین آیینهای شادمانی بشر بر روی زمین است که در طول تاریخ، همواره استمرار داشته و در روزگار ما نیز با روز آمد شدن و کاربرد روشهای نوین همچنان به حیات خود ادامه میدهد.
به گزارش ایلنا از قزوین، حضرتی افزود: این جشنها امروزه همراه با صنعت گردشگری برگزار میشود و با توجه به رویکردهای فرهنگی و اقتصادی جهانگردی در جهان، معنای دیگری یافته و به ابزاری کارآمد برای جذب گردشگران تبدیل شده است.
مشاور فرهنگی استاندار جشنهای محصول در چارچوب گردشگری را عاملی بسیار مهم برای همگرایی اجتماعی، حفظ و انتقال آداب و رسوم، تعمیق میراثکشاورزی و ارائه الگوهای سبک زندگی، حمایت از منابع طبیعی و محیط زیست و نقطهی طلایی به هم پیوستن اقتصاد و فرهنگ دانست و اظهار داشت: میتوان از این ظرفیت برای اجرایی کردن راهبردهای اقتصاد مقاومتی و توانمند سازی مناطق مختلف استان بهره جست.
حضرتی همچنین به پیشینه درخشان شهر شریفیه در عرصه فرهنگ دینی اشاره کرد و این شهر را از مراکز تشیع در منطقه خواند و عنوان کرد: در دوران دفاع مقدس نیز رزمندگان و شهیدان والا مقام شهر شریفیه در قبول دشوارترین ماموریتها پیشگام بودند و سزاوار است در آستانه سالروز دفاع مقدس خاطره آن ایثارگران سلحشور را گرامی بداریم.
وی حفظ جوامع محلی و مشارکت آنان در توسعه گردشکری را مهم خواند و اظهار داشت: محور اصلی در توسعه پایدار علاوه بر تواناییهای موجود در منطقه، جوامع محلی و مردم بومی هستند که به عنوان سرمایههای پویا در پاسداشت و حفظ میراثفرهنگی و آداب و رسوم آن نقش مهمی ایفا میکنند.
مدیر کل میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین تصریح کرد: در استان قزوین با توجه به موقعیت ممتاز اقلیمی، محصولات متنوعی کشت میشود که هندوانه شریف آباد با توجه به نوع کشت و کیفیت بالای محصول که به صورت ارگانیک به عمل میآید جزء محصولات سالم کشاورزی بوده و در بین مردم از جایگاه ویژهای برخودار است.
این مقام مسئول از همکاری شهرداری و شورای شهر و مردم بومی شریفیه برای برگزاری این جشن تشکر کرد و گفت: امیدواریم با اجرای برنامههای جشن محصول بتوانیم علاوه بر حفظ و معرفی ظرفیتهای فرهنگی هر منطقه، گامی موثر در جهت توسعه اقتصادی برداشته و با کارآفرینی و جلوگیری از مهاجرت، ارتباطات بیشتر مردم بومی با سایر جوامع و فرهنگهای متنوع و معرفی هویت محلی به توسعه پایدار در مناطق استان دست یابیم.
هاشمی شهردار شریفیه در ادامه جشنواره هنداوانه دیمی شریف آباد تصریح کرد: برپایی جشنهای شکر گزاری محصول از آیین و رسوم دیرین مردم ایران است که به صورت سینه به سینه به ما رسیده و به پاس نعمتهای بیشمار الهی اجرا میشود.
هاشمی با اشاره به ارزش جشنهای محصول یادآور شد: در حال حاضر یکی از مهمترین جشنهایی که به یادگار مانده جشن گندم است که به صلوات نامه معروف بوده و در بسیاری از روستاها در آخرین روز درو، در ساعت خوشی که تعیین میکنند مقداری از محصول را در قطعه زمینی نگه میدارند و یک نفر ابیاتی میخواند و بقیه کارگران هم در حین درو کردن در پایان هر بیت صلوات می فرستند، این جشن با هدف شکر گزاری به درگاه خداوند و طلب خیر برگزار میشود.
شهردار شریفیه یادآور شد: هدف از برگزاری جشن برداشت هندوانه ایجاد فضای نشاط و سرزندگی اجتماعی، صیانت از شهرت(برند) هندوانه دیم شریف آباد، احیاء فرصتهای اشتغال، گسترش و ترویج فرهنگ بومی و محلی مردم شریف آباد است.
هندوانه یکی از محصولات کشاورزی دیم در شریف آباد است که در ۲۶۰ هکتار از اراضی آن بدون کود و آبیاری کشت میشود. محصول برداشتی از این اراضی ۲۶۰۰ تن پیش بینی میشود.
در این جشنواره که با حضور حضرتی مشاور فرهنگی استاندار و مدیر کل میراثفرهنگی، حسن پور فرماندار البرز، صفری بخشدار مرکزی شهرستان البرز، هاشمی شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر، کارشناسان جهاد کشاورزی و مشارکت موثر اهالی شریف آباد برگزار شد؛ علاوه بر سخنرانی مسئولان استانی، شاعران محلی نیز به همین مناسبت به شعر خوانی پرداختند و بخشی از مهارتهای ورزش باستانی جوانان این شهر به نمایش گذاشته شد و از تولید کنندگان برتر تقدیر به عمل آمد.