نگهداری یک میلیون و ۲۰۰ اثر تاریخی و هنری در گنجینههای بنیاد مستضعفان/ درهای کاخ مرمر به روی مردم بازمیشود+عکس
به گفته مدیر امور توسعه خدمات موزهای موسسه فرهنگی موزههای بنیاد مستضعفان: حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار اثر در گنجینههای موسسات نیروهای بنیاد مستضعفان وجود دارد که طی ۴۰ سال گذشته نگهداری و صیانت شدهاند و اکنون قرار است در موزههای بنیاد به نمایش گذاشته شوند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز (ششم بهمن ماه) درهای کاخ مرمر که تبدیل به موزه هنر ایران شده است، به روی خبرنگاران باز شد تا اصحاب رسانه به دیدن موزهای بنشینند که سالها درهای آن به روی مخاطبان بسته بود. در این موزه، آثاری با قدمت چندین هزار سال تا عصر معاصر به نمایش درآمده و به گفته مسئولان اقدامات مرمتی این آثار کمتر از سه ماه انجام شد.
پرویز فتاح (رئیس بنیاد مستضعفان) نیز اعلام کرده بود: کاخ مرمر را تبدیل به موزه کردیم تا مردم بیایند و ببینند و از آن لذت ببرند. آثار به نمایش درآمده نیز تاریخ این کشور را به نمایش میگذارند و متعلق به مردم هستند. این آثار از گذشتههای دور تا قرن اخیر را شامل میشوند. قرار است موزه هنر ایران جایگاهی برای پژوهش هنرمندان و تبدیل به مرکزی شود که بتواند موضوعات پژوهشی پژوهشگران را دربرگیرد.
در این میان سعی شد تا در کاخ مرمر نیز مرمتهایی انجام شود چنانکه به گفته حمیدرضا قنبری (مدیر امور توسعه خدمات موزهای موسسه فرهنگی موزههای بنیاد مستضعفان) نقاشیهای داخل سالن به اصالت و رنگ اولیه بازگردانده شدند و بخشهایی که فرو ریخته شده بود مرمت و درهایی که دچار آفت و آسیب شده بودند، اصلاح شدند.
او ادامه داد: سیستم پایش و ضدسرقت و تجهیزاتی ازجمله اعلام حریق و اطفا حریق دستی در سالنها قرار گرفته و از دهه فجر امسال عموم جامعه میتوانند در قالب تورهای گردشگری برای دیدن ۳۸۰ اثر تاریخی و باستانی که در کاخ مرمر به نمایش گذاشته شده است، بیایند.
به گفته مسئولان این موزه، انتخاب اشیاء کاملکننده اطلاعاتی در خصوص فرهنگ و هنر ایران است و موزه هنر ایران که در کاخ مرمر راهاندازی شده است کاملکننده این نگاه خواهد بود.
مدیر امور توسعه خدمات موزهای موسسه فرهنگی موزههای بنیاد مستضعفان در خصوص وضع موجود کاخ مرمر گفت: اکنون طرح چینش آثار در موزه هنر ایران تمام شده و بخشهای نمایشی آن به اتمام رسیده و تا پایان هفته کار موزه برای افتتاح در دهه فجر به اتمام خواهد رسید.
به گفته وی؛ فاز نخست اقدامات مرمتی در کاخ مرمر انجام شده و فاز دوم نیز به زودی انجام خواهد شد که با توجه به شرایط جوی اردیبهشت سال آینده محقق میشود. موزه هنر ایران دارای ۱۹ سالن نمایش است و آثاری از ۳۰۰۰ سال قبل از تاریخ تا عصر معاصر را دربرمیگیرد.
قنبری تصریح کرد: حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار اثر در گنجینههای موسسات نیروهای بنیاد مستضعفان وجود دارد که طی ۴۰ سال گذشته نگهداری و صیانت شدهاند و اکنون قرار است در موزههای بنیاد به نمایش گذاشته شوند.
گلناز گلصباحی (رئیس موزه) نیز با اشاره به آنکه همنشینی سرشاخههای هنر ایران را در موزه هنر که در کاخ مرمر برپا شده است، شاهد خواهیم بود، گفت: این بنا معماری شاخصی دارد که میتواند خود گویای بخشی از هنر ایران باشد. از این رو نمایش سرشاخههای هنر ایران ازجمله نقاشیهای دیواری، تزئینات معماری، آینهکاری، کجبری و دستبافته در این موزه به نمایش گذاشته شدهاند. در سالنهای مختلف این موزه شاهد قرارگیری اشیاء از دوران پیش از تاریخ تا عصر معاصر هستیم که با گذشت و گذار در آن یک روند تاریخی در خصوص آثار را شاهد خواهید بود. از سفالینهها تا جنگافزارها تا آثار نقاشی از نقاشان بنام ایرانی در این موزه در معرض دید عموم گذاشته شده است.
کاخ مرمر یکی از کاخهای تاریخی تهران در دوره پهلوی است که در مرکز تهران جای گرفتهاست. این اثر در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۵۷ با شمارهٔ ثبت ۱۶۰۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست و یکی از زیباترین بناهای تهران است.
با ورود به سرسرای کاخ مرمر دنیای دیگری جلوی چشم مخاطبان ظاهر میشود. چنانکه تمام دیوارها با نقاشیهای دیواری که روی بوم کشیده شدهاند، تزئین شده و دورتادور سرسرا و پلهها سنگهای حجاری شده مرمر با نقوش زیبا فرا گرفتهاند. در تمام سرسرا میتوان تاثیر هنر پیش از اسلام تا دوره اسلامی را شاهد بود. در عین حال گنبدی که مشابه گنبد شیخ لطفالله بالای سر مخاطبان قرار دارد و در تمام سالنهای اطراف بخشهای موزهای با آثاری منحصر به فرد به نمایش درآمده است. در تالار آینه نیز تلفیقی از آینهکاری و خاتمکاری به همراه کجبریهای ظریف و زیبا که با کفپوشی از فرشی دستبافت که قطع آن ۱۷ در ۱۴ متر است، خودنمایی میکند.
به گفته قنبری بخشی از این تالار دچار ریختگی شده بود که هرچند اندک بود اما مرمت شد.
در تالار بافت نیز از ترمه و سرمه گرفته تا پته و فرش دستباف به نمایش گذاشته شده که نشان از فرهنگ و هنر ایران دارد. تمام این آثار از دوره قاجار هستند و یک فرش از آنها به دوره سفوی برمیگردد.