ایلنا گزارش میدهد؛
اعتراض هتلداران به حضور خانههای شبانه در ایام عید/ میراث فرهنگی: برای جلوگیری از اتفاقات احتمالی مجبور به ساماندهی خانهها بودیم
گرچه رئیس جامعه هتلداران استان هرمزگان از وجود خانههای شبانه و حمایت سازمان میراث فرهنگی از ساماندهی آنها در ایام عید گلهمند است، اما معاون گردشگری استان هرمزگان میگوید که برای جلوگیری از اتفاقات احتمالی مجبور به ساماندهی این خانهها در ایام نوروز بوده ولی آنها را دارای وجاهت قانونی نمیداند.
محمدرضا چرسیزاده(رئیس جامعه هتلداران استان هرمزگان) با بیان اینکه در حال حاضر هتلداران استان هرمزگان اعتراض کردهاند و میخواهند از سازمان میراث فرهنگی جدا شوند، به خبرنگار ایلنا گفت: چندی پیش یک جلسه هماندیشی در خصوص ساماندهی خانههای مبله یا همان خانههای شبانه سطح شهر را دوستان برگزار کردند. متاسفانه در این جلسه نماینده سازمان میراث فرهنگی به جای اینکه از هتلداران دفاع کند و مخالف این طرح باشد، علیه هتلها صحبت کرده و گفته است که واحدهای اقامتی گران هستند و باید قیمتهای آنها ساماندهی شود. به این ترتیب باید مکانی را برای خانههای مبله اختصاص دهیم.
وی ضمن اعلام این نکته که خانههای مبله یا شبانه با خانههای مسافر متفاوت بوده و تا آنها مجوز و پروانهای از سازمان میراث فرهنگی نداشتهاند، بیان کرد: در حال حاضر تبلیغ این خانهها از هتلها در شهر به مراتب بیشتر بوده و حتی ظرفیت آنها به طور چشمگیری پرشده است. در صورتی که اگر ظرفیت اشغال هتلها در استان هرمزگان را به جز قشم و کیش در نظر بگیریم، از بیست درصد بیشتر نیست. دلیل این موضوع رقابت ناسالمی است که در حال انجام است. به نوعی در حال حاضر هتلهایی که میلیاردها تومان سرمایهگذاری کردهاند؛ مالیات و عوارض به دولت میدهند و با قوانین مختلف دست و پاگیر درگیر هستند؛ باید با خانههایی که هیچ نظارتی روی آنها نیست، رقابت کنند که به هیچ وجه درست نیست.
رئیس جامعه هتلداران استان هرمزگان ادامه داد: بر همین اساس هتلها ۱۰ روز پیش جلسهای با مدیرکل سازمان میراث فرهنگی و معاون گردشگری تشکیل دادند. از همان جلسه بود که به نوعی قهر و اعتراض بین هتلداران و سازمان میراث فرهنگی شکل گرفت. چراکه سازمان حتی بعد از جلسه اول هم از ساماندهی این خانهها در استانداری حمایت کرده است. علاوه بر این موضوع هر ساله در نوروزگاه که ورودی بندرعباس است، غرفهای را در اختیار هتلداران قرار میدادند ولی امسال این غرفه را در کنار غرفه املاک که خانههای شبانه را در اختیار مردم قرار میدهند، برای ما در نظر گرفتهاند که به نوعی غیرقانونی هستند. به همین دلیل به نشانه اعتراض با تصمیم جمعی این غرفهها را قبول نکردیم.
چرسیزاده در ادامه بیان کرد: هتلها براساس اعلامی خود مبنی بر اینکه هیچ افزایشی برای نوروز نداشته و حتی تخفیفهایی هم برای گردشگران در نظر گرفتهاند، عمل کردهاند. همچنین در کنار هتلها مهمانپذیرهایی هم وجود دارد که خدمات اقامتی را با قیمتهای بسیار مناسبی در اختیار مردم قرار میدهند با این حال با حمایت و ساماندهی خانههای شبانه و اقداماتی از این دست در سالهای گذشته هتلهایی تعطیل شدند و اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، روند تعطیلی هتلها بیشتر هم خواهد شد و افراد بسیاری که در این صنعت مشغول به کار هستند، به بیکاران جامعه اضافه میشوند. به همین دلیل واحدهای اقامتی استان هرمزگان درصدد منفک شدن از سازمان میراث فرهنگی هستند و میخواهند به صنعت و معدن پیوسته و تشکیل اتحادیه مستقل هتلداران دهند. با این شرایط هیچ همکاری با سازمان میراث فرهنگی انجام نمیشود چراکه این سازمان به جز ایجاد مشکلات هیچ حمایتی از واحدهای اقامتی نمیکند.
وی در پایان گفت: در جلسهای که دو روز پیش با اداره اماکن داشتیم، به ما گفتند که هیچ مجوزی به این خانهها داده نشده است، ولی از سوی دیگر در نوروزگاه به آنها غرفه میدهند. به نوعی با سیاست یک بام و دو هوا مواجه هستیم. همچنین در حال حاضر شاهدیم که املاک آگهی میدهند که واحدهای اقامتی زیر نظر ما بیایند تا ما آنها را اجاره دهیم در حالی که هتلدار میلیاردها تومان سرمایهگذاری کرده و با این وضعیت باید خالی بماند.
فائقه عطابک (معاون گردشگری استان هرمزگان) نیز در این باره به ایلنا توضیح داد: اعتراض هتلداران به خانههای مبله است. به هر حال ما چه بخواهیم و چه نخواهیم، خانههای مبله در ایام عید در همه شهرها هستند. بر همین اساس در این خصوص جلسهای را با جامعه هتلداران استان هرمزگان گذاشتیم که مشکل را حل کنیم. ما هیچگونه حمایتی از خانههای مبله نکردیم و هر جا هم رفتیم، گفتیم که این خانهها از نظر ما غیرقانونی هستند و طبق دستورالعمل نمیتوانیم هیچگونه مجوزی به آنها بدهیم.
وی افزود: به این صورت نیست که ما بگوییم به آنها مجوز نمیدهیم و آنها دیگر در این حوزه نباید فعالیت کنند. به نوعی خودشان از طرق مختلف کارشان را انجام میدهند. بر همین اساس در جلسه ستاد سفر به جامعه هتلداران پیشنهاد دادیم که آنها ساماندهی این خانهها را برعهده بگیرند. همچون استانهای دیگری مانند اردبیل که سال گذشته این کار را انجام داده بودند. در اینصورت روی فعالیت این خانهها نظارت میشد و بعد از تاریخ ۲۰ فروردین هم به طور کل اجازه فعالیت به آنها نمیدادیم. ولی متاسفانه جامعه هتلداران اعلام کردند که ما چنین کاری نمیکنیم.
عطابک با بیان اینکه اغلب این خانهها تنها مجوز موقت برای ایام نوروز را میخواهند، اظهار داشت: ما بر اساس دستورالعمل خود نمیتوانستیم به این خانهها مجوز موقت دهیم و باید یک ساله مجوز داده میشد که با توجه به دارا نبودن شرایط این خانهها این امکان وجود نداشت. بر همین اساس تاکنون اداره کل سازمان میراث فرهنگی استان هرمزگان هیچ مجوزی برای خانه مسافرهای تازه صادر نکرده است.
وی درباره مشکل هتلداران بیان کرد: هتلداران میگویند باید بهطور کامل خانههای مبلهای که املاک و مکانهای دیگر اجاره میدهند را جمعآوری کنید. ولی در شهری به بزرگی بندرعباس چنین امکانی وجود ندارد. بارها در جلسات اعلام کردیم که تنها کاری که ما میتوانیم بکنیم این بوده که بگوییم اماکن به این موارد نظارت داشته باشد که حداقل این خانهها زیر نظر قرار بگیرند تا اتفاق ناگواری در آنها به وجود نیاید.
معاون گردشگری استان هرمزگان در ادامه بیان کرد: وقتی جامعه هتلداران قبول نکردند که نظارت و ساماندهی این خانهها را برعهده گیرند، بنا به اینکه از اتفاقات احتمالی جلوگیری کنیم، باید مسئولیت ساماندهی را به جایی واگذار میکردیم. با توجه به درخواست انجمن املاک داران در این شرایط، رئیس ستاد استان تشخیصشان این بود که حداقل مسئولیت این خانهها را در این ایام به املاک داران بسپریم. چراکه با توجه به اینکه بحث اقامت است، در هر حال میراث فرهنگی باید پاسخگو باشد ولی با قبول مسئولیت توسط املاک داران، دیگر کسی نمیتواند در این مورد میراث فرهنگی را مقصر بداند. چراکه ما اعلام کردیم که این خانهها را قبول نداریم و از نظر ما فاقد وجاهت قانونی هستند.
وی افزود: سال گذشته این خانهها را رها کردیم و به آنها مجوزی داده نشد ولی به جای اینکه کمتر شوند، تعدادشان بیشتر شد. به همین دلیل باید در این ایام باید فکری به حال آنها میکردیم که با توجه به قبول نکردن جامعه هتلداران این موضوع به املاک داران واگذار شده است. البته این پیشنهاد از این جهت هم داده شده تا بعد از عید به کمک اداره اماکن به طور کامل از فعالیت آنها جلوگیری شود.
عطابک در بخش دیگری از صحبتهایش درباره اعتراض هتلداران به اقامت املاکداران در نوروزگاه نیز اظهار داشت: اداره اماکن هیچ مجوزی به این خانهها نداده و تنها روی فعالیت آنها نظارت میکند. به نوعی انجمن املاک داران نیز آنها را ساماندهی میکنند.
معاون گردشگری استان هرمزگان در پایان گفت: جناب برومند مدیر کل میراث استان در جلسات متعدد به شدت از آنها حمایت کرده و حتی گفتند که حتی یک روز بیشتر از تایم نوروز این خانهها نباید حضور داشته باشند. از سوی دیگر باید بگویم که ما در استان هرمزگان به اندازه کافی واحد اقامتی داریم و نیازی برای دادن مجوز به واحدهای تازه را نمیبینیم. به نوعی مشکل ما تنها در همین ایام عید است که امیدواریم حل شود.