در نشست خبری هشتمین جشنواره مد و لباس فجر مطرح شد؛
جشنوارهای شلوغ برای مد و لباس/ زیبایی «مکران» دستمایه طراحان لباس شد
حمید قبادی گفت: 7728 اثر به جشنواره مد و لباس راه یافتهاند که از این میان 108 اثر در قالب مجموعه، 31 اثر در حوزه عفاف و حجاب، 562 اثر در حوزه پوشش سر، 1811 اثر در حوزه مانتوی اجتماعی، 1874 اثر در حوزه مانتوی مجلسی، 1289 اثر طراحی کاربردی بانوان (تیراژ انبوه) 124 اثر در حوزه طراحی آقایان اجتماعی، 449 اثر در حوزه کفش، 327 اثر در حوزه طراحی پارچه و 842 اثر در حوزه زیورآلات به دبیرخانه ارسال شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست خبری هشتمین جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر در حالی صبح امروز (15 بهمن) با حضور دبیر کارگروه مد و لباس و رئیس جشنواره، دبیر جشنواره و رئیس اتحادیه پوشاک برگزار شد و در آن از برنامههای کارگروه مد و لباس و دستاوردهای به دست آمده سخن گفته شد.
حمید قبادی (دبیر کارگروه مد و لباس و رئیس هشتمین جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر) در خصوص برنامههای کارگروه مد و لباس گفت: به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب برنامههای مختلفی برای این حوزه در نظر گرفتهایم که از جمله آنها میتوان به برگزاری کارگاه سه روزه طراحی لباس که در حوزههای دانش و موضوعی برگزار میشود، اشاره کرد. این کارگاهها در حوزه دانش به موضوع فناوری و علوم پرداختهاند و در حوزه موضوعی طراحیهایی در حوزه فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و حتی کشاورزی را مدنظر قرار دادهایم.
او ادامه داد: امیدواریم بتوان دستمایههای طراحی لباس در این کارگاه آموزشی را در قالب نمایشگاهی اقتصادی در کنار نمایشگاه جشنواره فجر به نمایش بگذاریم و بتوانیم این طرحها را به تولید انبوه برسانیم چراکه هدفمند و اصولی خواهد بود.
قبادی همچنین از انتشار یک عنوان کتاب خبر داد که در آن با 40 نفر از دستاندرکاران و تولیدکنندگان و فعالان حوزه مد و لباس گفتگو شده است.
دبیر کارگروه مد و لباس خاطرنشان کرد: قبل از انقلاب چیزی به نام مد ایرانی نداشتیم. این در حالی است که امروزه مد ایرانی – اسلامی داریم. البته 12 سال از قانونی که برای این حوزه گذاشته شده است، میگذرد اما ما هفت سال است که آن را اجرایی کردهایم. البته قبل از انقلاب صنعت پارچه را داشتیم که آن هم میتوانست وابستگیهایی داشته باشد اما در حوزه تفکر و ایده و طراحی لباس فعال نبودیم. حتی لباس اقوام نیز به صورت تزئینی مورد توجه قرار میگرفت و مراحل حذفی خود را از حوزه مد و لباس میپیمود. این در حالی است که امروزه طراحی مد ایرانی-اسلامی مورد توجه قرار گرفته است.
به گفته قبادی، اعطای نشان هنرمند فعال انقلابی به فعالان عرصه مد و لباس از دیگر دستاوردهایی است که در هشتمین جشنواره مد و لباس فجر شاهد خواهیم بود. در عین حال این جشنواره در هشت بخش برگزار میشود که تمام بخشها به غیر از بخش بینالملل عرضه محصولات و استانها در پارک گفتگو برگزار خواهند شد.
قبادی در خصوص اهمیت منطقه مکران و چرایی انتخاب آن به عنوان منطقه اصلی برای طراحی لباس گفت: جشنواره مد و لباس طی سه سال گذشته موضوعات محوری مانند باغ ایرانی، کاخ گلستان را در نظر گرفته بود و امسال نقش مکران را مدنظر قرار داده است چراکه منطقه مکران از ادامه سواحل خلیج فارس شروع میشود و تا جنوب شرقی مرزهای ایران ادامه دارد و نه تنها به لحاظ استراتژیک بلکه به لحاظ فرهنگی، اقتصادی و سیاسی دارای ظرفیتهای گرانقیمتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. هرچند این منطقه تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته اما میتوان باتوجه به ظرفیتها و زیباییشناسیهایی که در منطقه شاهد هستیم، آن را مورد توجه قرار دهیم.
به گفته او، این زیباییها از وجود زیستگاههای گونههای حیوانی و گیاهی مختلف گرفته تا توپوگرافی منطقه و حتی تختههای زیبای سنگی و دریای عمان حائز اهمیت است.
قبادی خاطرنشان کرد: تاکنون بیش از 53 کارگروه حضوری و غیرحضوری که در آن 3 هزار و 200 نفر شرکت داشتند، برگزار کردیم تا در خصوص زیباییهای مکران و آنچه که میتوان در طراحی مد و لباس استفاده کرد، صحبت شود. تمام این کارگاهها توسط موسسات خصوصی برگزار شده است و دولت یک ریال نیز خرج نکرده. در این میان میتوان به این نکته اشاره داشت که چیزی به نام مد دولتی نداریم فقط چارچوبها باید رعایت شود.
رئیس جشنواره مد و لباس در خصوص طراحی پوستر این جشنواره گفت: این پوستر براساس طراحی لباس اهالی مکران طراحی شده و از سوزندوزی و رنگهایی که مردم آن منطقه استفاده میکنند، بهره گرفته شده چنانکه میتوان شاهد استفاده از رنگ صورتی که نمادی از دریاچه صورتی مکران است در حاشیه این پوستر بود. در عین حال رنگهای سبز که نشان از جنگل هرا دارد، رنگ آبی که نشان از آسمان آبی منطقه و همچنین دریای زیبای آن را دارد و رنگ نارنجی که نمادی از رنگ مورد استفاده در لباسهای مردم منطقه است، بود. در عین حال شعار جشنواره خوشا مکران و نقش بیمثالش در نظر گرفته شده است.
قبادی در خصوص نقدهایی که میتواند شامل حال مجموع آثار جشنواره شود، گفت: برنامههایی در نظر گرفتهایم که 10 مجموعه مورد نقد و بررسی قرار گیرد. به گفته مدیر کارگروه مد و لباس امسال 45 مرکز پارچه ایرانی در جشنواره مد و لباس حضور خواهند داشت. همچنین تاکید بر نمایش آثار کاربردی است چنانکه در این بخش 1289 اثر به دبیرخانه رسیده است و امید است شاهد حضور طراحان حرفهای باشیم.
به گفته قبادی، 11 نمایشگاه مد و لباس همزمان در استانهایی مانند گلستان، قزوین، لرستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، یزد، هرمزگان، فارس، سیستان و بلوچستان و کردستان برگزار میشود.
به گفته او، مجموع آثار ارسالی به این جشنواره با افزایش 26 درصدی روبرو بوده و به شدت سعی شده که نگاهها کیفیتگرا باشند. چنانکه در کل 7728 اثر به جشنواره مد و لباس راه یافتهاند که از این میان 108 اثر در قالب مجموعه، 31 اثر در حوزه عفاف و حجاب، 562 اثر در حوزه پوشش سر، 1811 اثر در حوزه مانتوی اجتماعی، 1874 اثر در حوزه مانتوی مجلسی، 1289 اثر طراحی کاربردی بانوان (تیراژ انبوه) 124 اثر در حوزه طراحی آقایان اجتماعی، 449 اثر در حوزه کفش، 327 اثر در حوزه طراحی پارچه و 842 اثر در حوزه زیورآلات به دبیرخانه ارسال شده است.
قبادی با اعتراف به شلوغ بودن هشتمین جشنواره مد و لباس گفت: سعی ما بر آن است بتوانیم تا حدودی از شلوغی جشنواره بکاهیم. در این میان بحث ثبت معنوی آثار را مدنظر قرار دادهایم اما باید توجه داشت این حوزه از جمله قوانین کیفری محسوب میشود که رسیدگی به آن مشروط به ورود شاکی خصوصی است.
او یادآور شد: بیش از 95 درصد عرضه لباسهای اجتماعی بانوان ایرانی است.
به گفته قبادی برنامهریزی برای حضور بخش بینالملل در چابهار انجام شده که به زودی مشخص و اطلاعرسانی خواهد شد.
رئیس هشتمین جشنواره مد و لباس فجر خاطرنشان کرد: در این جشنواره فروش مستقل نخواهیم داشت، در عین حال نباید فراموش کرد که رتبه نخست سال گذشته جشنواره توانست به تولید انبوه برسد، اما مورد اقبال عموم جامعه قرار نگرفت. در اینجاست که طراحان باید نظر عامه مردم را در نظر بگیرند.
شیرازی (رئیس اتحادیه پوشاک) با اشاره به اینکه طی چند سال گذشته شاهد شکلگیری کارگروه مد و لباس بودیم، گفت: طی این سالها تحولات خوبی صورت گرفته و طراحان میتوانند شاهد به ثمر رسیدن آثارشان باشند، چرا که این طرحها اجرایی میشوند. امسال طراحان لباس با کمک کارگروه مد و لباس و دانشگاه الزهرا طرحهایشان را در جشنواره ارائه دادهاند و البته این طرحها در عرصه جهانی در فروشگاهها نیز عرضه میشوند.
او ادامه داد: وقتی دارای مد و لباس ایرانی شویم، این امر به تولید کالای ایرانی کمک خواهد کرد. در عین حال تولیدکنندگان به سمت طرحهای طراحان داخلی خواهند رفت که این امر رونق صنعت نساجی را به دنبال خواهد داشت، چرا که در چنین شرایطی سبک مد ایرانی-اسلامی نیز رونق یافته است.
رئیس اتحادیه پوشاک خاطرنشان کرد: مردم از مد و کالای ایرانی استقبال میکنند و این امر مرهون اطلاعرسانی رسانهها خواهد بود.
پاکبین (دبیر هشتمین جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر) در خصوص رویدادهایی که در این جشنواره شاهد خواهیم بود، گفت: مسابقه زنده پوشاک بانوان در اجتماع، پوشاک آقایان در اجتماع، عفاف و حجاب، طراحی پارچه و روسری، طراحی کیف و کفش، طراحی جواهرات، طراحی مجموعسازی و کالکشن، بخش بینالملل، بخش علمی، مسابقه طراحان لباس، صنعت، موسسات مزونها، ویترین ملی و... از جمله رویدادهای این دوره از جشنواره هستند.
او در خصوص تم جشنواره گفت: تم رنگی مکران را مدنظر قرار دادیم و در حوزه رنگهای نارنجی، اکر، کلهغازی، آبی و سبز طراحیها را انتخاب کردیم. در عین حال گروهی از اساتید طراح به منطقه مکران سفر کردند و کلاسهای آموزشی در آنجا برگزار شد. حاصل این کلاسهای آموزشی طراحی هزار دست لباس یا 500 کالکشن آثار بود.
پاکبین در خصوص برگزاری مسابقه زنده طراحی پارچه و طراحی کیف و کفش گفت: در این حوزه گروههای متعددی شکل گرفتهاند و قرار است؛ در کنار جشنواره مد و لباس فجر شاهد برگزاری مسابقه زنده طراحی مد و لباس نیز باشیم. این افراد به اندازهای خلاق هستند که میتوانند در مسابقه زنده طراحی کنند. چنین مسابقاتی سبب معرفی استعدادهای متعدد میشود که میتوانند توسط برندهای مختلف جذب شوند.
او همچنین از برگزاری نشستهای تخصصی و کارگاههای آموزشی در حاشیه هشتمین جشنواره مد و لباس فجر خبر داد و گفت: امیدواریم بتوانیم مجموعههایی که تولید میشود را به خارج از کشور نیز صادر کنیم، چرا که اگر چنین اتفاقی نیفتد، نتیجه نهایی از برگزاری چنین جشنوارههایی را نخواهیم داشت.
زاهدی (دبیر علمی هشتمین جشنواره مد و لباس فجر) با اشاره به اینکه در بخش علمی شاهد ارسال مقالات متعددی بودیم، گفت: پژوهشگرانی از پاریس و ایتالیا در بخش علمی و مقالات حضور داشتند. در این میان باید توجه داشته باشیم که مبحث مورد نیاز ما در حوزه مد و لباس فرهنگسازی است و نباید این حوزه را منوط به لباس کنیم، چرا که تمام آنچه که پوشیدنی است؛ اعم از کفش، کیف و جواهرات را در برمیگیرد.
وی با اشاره به اینکه 110 مقاله و 84 پایاننامه به این بخش رسیده است، گفت: در عین حال شاهد برگزاری مسابقه تصویرسازی طرح اولی نیز هستیم و 1310 تصویر نیز به دست ما رسیده است.
هشتمین جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر از 26 بهمن تا 12 اسفند ماه در هشت بخش در بوستان گفتوگو برگزار خواهد شد و شعار این دوره از جشنواره «خوشا مکران و نقش بیمثالش» است.