خبرگزاری کار ایران

یک بنای افشاری و دوبنای قاجاری در خراسان جنوبی ثبت شد

یک بنای افشاری و دوبنای قاجاری در خراسان جنوبی ثبت شد
کد خبر : ۶۸۷۸۲۰

مسئول ثبت آثار تاریخی و طبیعی خراسان جنوبی از ثبت دو خانه متعلق به دوره افشاری و قاجاری و مسجد خشک که متعلق به دوره قاجار است خبر داد.

به گزارش ایلنا؛ دو خانه تاریخی ذبیحی دربافت تاریخی بشرویه و بنای تاریخی عزیزالله یزدانی (رفیعی) در شهر سرایان به همراه مسجد خشک در شهرستان قاین ثبت شد.

طاهره مال اندوز  (مسئول حوزه ثبت آثار تاریخی و طبیعی خراسان جنوبی) با اعلام این خبر گفت: خانه ذبیحی که متعلق به دوره افشاریه است در بافت شهر بشرویه که دارای بناهای تاریخی با ارزشی همچون مسجد میانده، مدرسه علمیه، آب انبا، حسینیه و خانه منحصر بفرد است قرار گرفته است.

او گفت: خانه ذبیحی درحالی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید که یکی از دانه های ارزشمند بافت تاریخی شهر بشرویه و از جمله خانه‌های دو صفه شهر بشرویه به شمار می‌رود.

مال اندوز همچنین به خانه عزیز ا... یزدانی (رفیعی) در شهر سرایان استان خراسان جنوبی اشاره کرد و افزود: خانه عزیز ا... یزدانی (رفیعی) در استان خراسان جنوبی و شهرستان سرایان واقع شده است. از ویژگی‌های ارزشمند این بنای تاریخی می‌توان به تقارن در فرم پلان، استفاده از قوس کلیل وجانمایی دقیق آن همچنین فضای تابستان نشین خانه، وجود بادگیر زیبائی در پشت ایوان جنوبی که وظیفه تهویه هوا و ایجاد دمای مطلوب را در فصل تابستان بر عهده داشته و همچنین سر در ورودی برای دو منزل کاملا مجزا اشاره کرد.

به گفته مسئول حوزه ثبت آثار تاریخی و طبیعی خراسان جنوبی، خانه یزدانی (رفیعی) که هم اکنون به شماره ۳۲۰۲۵ در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسید متعلق به دوره قاجار است.

او همچنین به مسجد خشک در شهر قاین استان خراسان جنوبی اشاره کرد. مال اندوز به ویژگی‌های معماری ایرانی ـ اسلامی این بنای تاریخی تاکید کرد و افزود: مسجد خشک به لحاظ دارا بودن ویژگی‌های معماری ایرانی-اسلامی شامل نقشه و طرح، نوع طاق‌ها، سقف‌ها، سبک درون‌گرایی، استفاده از مصالح بومی و سازگاری با شرایط اقلیمی منطقه است که هم اکنون به شماره ۳۲۰۲۳ در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است.

مال اندوز به قدمت این اثر تاریخی که مربوط به اوایل دوره قاجار است اشاره کرد و افزود: بنای مسجد دارای پلان نامنظم شش وجهی و به صورت شبستان ستون دار است. شبستان در ضلع جنوبی صحن قرار دارد. این فضا دارای ۴ستون در وسط با سطح مقطع هشت‌ضلعی و ۸ ستون در جبهه شرقی و غربی و ۴ ستون در جبهه شمالی و جنوبی که عمود بر دیوارهای باربر محیطی است. تلاقی و نحوه اتصال دیوار و ستون، استحکام مناسبی جهت جلوگیری از رانش لنگه‌های طاق ایجاد کرده است.

پوشش شبستان طاق و چشمه است، لنگه‌هایی که پوشش گنبدها روی آن قرار می‌گیرد، از نوع پنج و هفت کند و مجموع گنبدها ۹ چشمه که به صورت عرق چین اجرا شده است.

یک بنای افشاری و دوبنای قاجاری در خراسان جنوبی ثبت شد

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز