مشکلات و چالشهای تئاتر در شهرستانها/(۳):
تخریب ۳۰ تا ۱۰۰ درصدی سالنهای تئاتر ۵ شهرستان کرمانشاه بر اثر زلزله/به دلیل گرمای شدید امکان تمرین هنرمندان در فضای باز نیست
محمدرضا درند گفت: زلزله کرمانشاه روی زیرساختهای تئاتر ۵ شهرستان قصرشیرین، سرپل ذهاب، ثلاث باباجانی، اسلامآباد و... تاثیر گذاشت و موجب شد زیرساختهای این مناطق از ۳۰ تا ۱۰۰ تخریب شوند به گونهای که هماکنون امکان تمرین یا اجرا در آنها فراهم نیست.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار ایلنا، با بیان اینکه این استان از نظر زیرساختها مشکلی ندارد، گفت: عمده مشکل تئاتر کرمانشاه بخش برمیگردد به تجهیز و نوسازی سالنها؛ یعنی از نظر تجهیز و نوسازی سیستمهای برودتی و حرارتی، روشنایی، صندلیها و مواردی از این دست دچار مشکلاتی هستیم.
محمدرضا درند تصریح کرد: برآورد اولیه ما برای تجهیز موردنیاز حدود ۵۰۰ میلیون تومان است؛ البته اگر نرخ روز این تجهیزات را درنظر بگیرید واقعا سرسامآور است اما اگر ۶ ماه پیش این نوسازی اتفاق میافتاد، هزینهها به مراتب کمتر میشد.
او با اشاره به تعداد سالنهای فعال شهر کرمانشاه گفت: دو سالن بلکباکس، یک سالن ۶۰۰ نفره و چهار سالن ۲۵۰ نفره قابصحنهای در این شهر وجود دارد که هنرمندان، آثارشان را در آنها روی صحنه میبرند.
درند با اشاره به اینکه محدودیت زیادی در خصوص کمکهای مالی استان کرمانشاه وجود دارد، گفت: بخش ناچیزی از اعتبار فصل ۵ که از محل اعتبارهای استانی در اختیار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قرار دارد به تئاتر تعلق میگیرد. ۴۰۰ میلیون تومان برای حمایت از تمام رشتهها و انجمنهای هنری سطح استان پرداخت میشود که بسیار ناچیز است و میتواند به تنهایی جوابگوی بخشی از نیاز حوزه تئاتر باشد؛ مثلا اگر در طول سال حدود ۳۵ تئاتر صحنهای و ۲۰ اثر خیابانی داشته باشیم و بخواهیم از آنها حمایت کنیم، همین رقم مورد نیاز است اما طی دو سال اخیر رقم بسیار ناچیزی از این اعتبار یعنی حدود ۶۰ میلیون تومان به انجمن هنرهای نمایشی کرمانشاه پرداخت شده که از این مبلغ هم برای برگزاری جشنواره استفاده کرده و هم برای پرداخت برخی از بدهیها کمک گرفتهایم و فعلا برای حمایت از تولید هیچ رقمی در اختیار ما قرار نگرفته است.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی کرمانشاه با اشاره به تفاهمنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با ادارت کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها، گفت: چشم امید ما به تفاهمنامههای سال ۹۶ است که هنوز پرداخت نشدهاند که در صورت پرداخت بسیار راهگشا خواهند بود.
درند همچنین با اشاره به تاثیر زلزله بر حوزه تئاتر کرمانشاه گفت: زلزله کرمانشاه دقیقا روی زیرساختهای تئاتر ۵ شهرستان قصرشیرین، سرپل ذهاب، ثلاث باباجانی، اسلامآباد و... تاثیر گذاشت. زیرساختهای این مناطق در زلزله از ۳۰ تا ۱۰۰ دچار تخریب شدند که هماکنون در آنها امکان تمرین یا اجرا نیست چون به دلیل زلزلههای متناوب، هر لحظه امکان ریزششان وجود دارد و همین خطرات باعث کندی فعالیتهای تئاتری در کرمانشاه شده است.
او یادآور شد: هفته گذشته از ادارهکل هنرهای نمایشی کشور درخواست کردم که فعالیتهای جشنواره استانی ما را به دلیل از بین رفتن زیرساختها به تعویق بیندازند. همچنین به دلیل گرمای بسیار شدید و بیسابقه کرمانشاه در این روزها که نفس همه را گرفته تمرین تئاتر در فضای بازهم عملا ناممکن است و باعث کندی یا تعطیلی فعالیتهای تئاتری در استان کرمانشاه و به ویژه این ۵ شهرستان شده است. از این رو درخواست فرجهای برای برگزاری جشنواره استانی کردیم تا کمی هوا خنکتر شود و گروهها بتوانند در فضای باز بدون مشکل تمرین کنند.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی کرمانشاه یادآور شد: خوشبختانه در واقعه زلزله کرمانشاه، هنرمند تئاتری را از دست ندادیم اما برخی از هنرمندان خانوادههایشان فوت کرده و صدمه دیدند.
درند با اشاره به مشکلی اساسی در حوزه همکاری سایر نهادها با انجمن هنرهای نمایشی، گفت: متاسفانه با آمدن مدیر جدید در دستگاهی دیگر، کل تفاهمها و مذاکراتی که در زمان مدیریت پیشین اتفاق افتاده بود بهم میخورد. مثلا با شهرداری یا شورای شهر تفاهمنامه امضا میکنیم اما همه آنها با یک انتخابات و تغییر شهردار و اعضای شورا بهم میریزد درحالیکه برای عقد یک تفاهمنامه ماهها وقت و انرژی صرف میشود اما با یک تغییر و تحول در مجموعه مدیریتی مکتوبات بهکلی به فراموشی سپرده میشود.
او همچنین با اشاره به اتفاقات خوبی که از زمان مدیریت مهدی شفیعی و در دوره مدیریت کنونی شهرام کرمی در راس ادارهکل هنرهای نمایشی کشور رخ داده، گفت: یکی از این موارد، استقلال مالی انجمن هنرهای نمایشی از ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانهاست؛ یعنی مبالغ اعتباری مستقیما به حساب خود انجمن ریخته شده و دیگر دچار چالش و دستخوش کم و زیاد شدن بودجه در ادارات کل نمیشود.
درند یادآور شد: تنها مشکل عدم پرداخت به موقع این اعتبارات است. به خصوص برای استان کرمانشاه که شرایط ویژهای دارد و حتی خود وزیر و معاونان او در سفر به کرمانشاه، نگاه ویژهای به استان داشتند و قرار بر این بود که مبالغ تفاهمنامه سال ۹۶ را به صورت ویژه و خارج از نوبت در اختیار استان قرار دهند. اما تا امروز که مرداد سال ۹۷ است ریالی از بابت آن تفاهمنامهها دریافت نکردهایم. این تنها مشکل است که امیدواریم علیرغم محودیتهای مالی کشور به زودی برطرف شده و بودجه مورد نیاز در اختیار انجمن قرار بگیرد تا بتوانیم کارها و برنامههایمان را پیش ببریم.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی کرمانشاه با اشاره به مشکل دیگری که پیشروی انجمنها قرار دارد، گفت: در آئیننامه جدید، هیات مدیره انجمنهای هنرهای نمایشی به صورت دو سالانه انتخاب میشوند و دو سال بر مسند تئاتر هر استان قرار دارند اما این زمان برای برنامهریزی پایه بسیار کم است که اگر تجدیدنظری در این زمینه اتفاق بیفتد، میتواند بسیار مفید باشد.
درند ادامه داد: مثلا ما در استان کرمانشاه دو سال درگیر این بودیم که مجموعه تئاترشهر را در اختیار بگیریم اما الان که میخواهیم برای این مجموعه برنامهریزی کنیم باید برای انتخابات هیات رئیسه انجمن آماده شویم. یعنی مدت کوتاه فعالیت هیات مدیره فراغ بال را برای برنامهریزی کارهای اجرایی از ما میگیرد. امیدوارم تجدیدنظری در آئیننامه انجمنهای هنرهای نمایشی برای افزایش مدت فعالیت روسای منتخب انجمنها اتفاق بیفتد.