ضرورت مدیریت سامانه اطلاعات باستانشناسی توسط پژوهشکده باستانشناسی
مدیریت پژوهشکده باستانشناسی بر تمامی فرآیندهای تهیه سامانه اطلاعات باستانشناسی در نشستی با شرکت مدیران پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح مورد تأکید قرار گرفت.
وی افزود: به منظور تهیه نقشه باستانشناسی کشور باید ابتدا سامانه اطلاعات باستان شناسی آماده شود که در حال پیگیری آن هستیم.
او با اشاره به آمادهسازی تعدادی دیتابیس توسط همکاران در سالهای گذشته تصریح کرد: در تهیه سامانه اطلاعات باستانشناسی از مجریان طرح تقاضا داریم از این اطلاعات استفاده کنند.
شادمهر تأکید کرد: باستانشناسان در تهیه سامانه اطلاعات باستانشناسی، علاوه بر نظارت عالیه به تمامی و یک به یک مراحل بر سطوح نیز نظارت خواهند داشت.
در ادامه محمد رکنی کارشناس پژوهشکده باستان شناسی گفت: گام نخست در تهیه نقشه باستان شناسی، شناخت اقدامات صورت گرفته در 40-50سال گذشته است ولی به دلیل نبود مدیریت یکپارچه اطلاعات موجود ناقص بود.
او افزود: پژوهشکده باستان شناسی در گام دوم در نظر دارد این اطلاعات را تکمیل و مناطقی را که بررسی نشده نیز با مدیریت به چرخه کار پژوهشی وارد و مطالعات و بررسی ها را در این نقاط نیز به انجام رساند.
رکنی مسئله اصلی در این طرح را محدودیتها دانست و با اشاره به همکاری با استانها دراین زمینه اظهار داشت: تصمیم بر این شد تا دستورالعمل مرحوم آذرنوش با یکسری اصلاحات ساختاری برای تهیه سامانه اطلاعات باستان شناسی مورد استفاده قرار گیرد.
وی خطاب به مجریان طرح تهیه سامانه اطلاعات باستان شناسی گفت: سامانهای میخواهیم که در مرحله دوم و بر اساس اهداف پژوهشکده باستان شناسی برای پیشبرد نقشه باستانشناسی شامل تکمیل اطلاعات، رفع خطاهای موجود و بررسی نقاط بررسی نشده را به شکل منسجم تحت نظر داشته باشد.
این کارشناس تصریح کرد: این سامانه میتواند با در نظر گرفتن تجربیات، فعالیتها و... به سرانجام رساندن برنامهریزیهایی که در پژوهشکده برای تهیه نقشه باستان شناسی صورت میگیرد کمک کند.
او با مهم خواندن کنترل سامانه و تأکید بر دسترسی سطح یک برای پژوهشکده باستان شناسی و مدیر نقشه باستان شناسی تصریح کرد: با انجام برنامهریزیها این سامانه میتواند نقشه باستانشناسی را بر اساس نیازها، کمبودها، رفع خطاها و... در ده سال آینده به سرانجام برساند.
پس از آن روح الله شیرازی (رییس پژوهشکده باستان شناسی) با اشاره به ماهیت دادههای باستان شناسی و اینکه بهره بر اصلی در این طرح پژوهشکده باستان شناسی است تصریح کرد: تمامی فرآیند طراحی، نوع اطلاعات، دسترسی و ... باید مورد تأیید این پژوهشکده انجام شود زیرا در غیر این صورت هدف اصلی محقق نمیشود.
او درادامه با تأکید بر به کارگیری تجربیات گذشته در فرآیند طراحی سامانه تصریح کرد: فعالیتهایی که پیشتر صورت گرفته هر چند ناقص، محدود و در قالب آزمون و خطا برای ادامه این روند مفید خواهد بود.
شیرازی با اشاره به اهمیت این موضوع که سامانه بعد از آمادهسازی به چه کسی سپرده شود از مسئولان پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری خواست کنترل اصلی سامانه را به دست پژوهشکده باستان شناسی بسپارند.
سیامک سرلک (معاون پژوهشکده باستانشناسی) سخنران بعدی بود که با تأکید بر این نکته که آزمون و خطا و تجربیات، کارایی واژهها را نمایان میکنند تصریح کرد: سطح دسترسی به سامانه اطلاعات باستان شناسی را هیچ بخشی به اندازه پژوهشکده باستان شناسی نمیتواند تعریف کند.
او با اشاره به دغدغههای موجود در حوزه تخصصی باستانشناسی گفت: بایدونبایدها، اطلاعات و ... باید با مدیریت پژوهشکده باستان شناسی وارد سامانه شود و مدیریت اجرایی آن باید با این پژوهشکده باشد.
این باستان شناس با تأکید بر این نکته که نقاط تعیین شده نیاز به فیلترینگ علمی دارند افزود: اگر پژوهشکده بر این روند اشراف نداشته باشد تمامی زحمات به هدر میرود و در غیر اینصورت به بهترین بازده خواهد رسید.
بهروز عمرانی (معاون پژوهشی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری) نیز در سخنانی با تأکید بر ویژگیهای سامانه اطلاعات باستان شناسی که باید مد نظر قرار گیرد از مجریان طرح خواست متناسب با شرح خدمات جدید برآوردهایشان را از نظر زمان و اعداد در اختیار پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری قرار دهند.
نمایندگان سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح نیز با اشاره به درخواست کارفرما (پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری) و آمادهسازی طرح پیشنهادی توسط مجری طرح (سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح)، سطوح دسترسی را قابل تغییر دانسته و بررسی و آمادهسازی دیتاها را مورد توجه قرار دادند و بر تهیه این سامانه طبق نظر و شرایط کارفرما قول مساعد دادند.