پاسخ مجریان نمایشگاه کتاب به تاثیر نوسانات ارز بر بخش بینالملل؛
برخی ناشران سفر به ایران را منتفی کردند/قضاوت درباره بخش خارجی هنوز زود است
شهرام نیا میگوید: مبادلات اقتصادی مبتنی بر دلار بخش اندکی از نمایشگاه کتاب تهران را شامل میشود که شاید به ده درصد هم نرسد. بخش اصلی مبادلات در نمایشگاه ریالی است که طبیعتا قیمت ارز تاثیر منفی حادی بر آن نخواهد داشت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، قیمت ارز در این چند روز نوسانات شدیدی را تجربه کرده است تا جایی که از ۶ هزار تومان برای دلار، ۷ هزار تومان برای یورو و ۸ هزار تومان برای پوند هم گذشت. هرچند از عصر دیروز سیر نزولی قیمت دلار آغاز شد و نهایتا هم شب گذشته اسحاق جهانگیری (معاون اول رئیسجمهور) قول عرضه ارز تک نرخی به قیمت ۴۲۰۰ تومان را داد. با این حال و باتوجه به نزدیک بودن زمان برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نگرانیهایی درباره وضعیت بخش خارجی نمایشگاه و نیز قراردادها و مبادلات میان ناشران ایرانی و خارجی به وجود آمده است.
داود موسایی (رئیس کمیته ناشران خارجی) درباره آخرین وضعیت ثبتنام و دعوت از ناشران خارجی به سی و یکمین نمایشگاه کتاب میگوید: ناشرانی که دعوت شدهاند، افرادی هستند که در سالهای گذشته و مخصوصا سال گذشته در نمایشگاه کتاب تهران حضور داشتهاند. امسال ناشران بهصورت تفکیکی در نمایشگاه شرکت میکنند. مثلا از فرانسه که ارتباط خوبی با آنها داریم ناشرانی امسال هم حضور خواهند داشت. همکاران دیگر هم قصد دارند بیشتر حالت نمایشگاهی را رعایت کنند تا آن وجهی که در سالهای گذشته رایج بود مثلا توزیعکنندهای از ۱۰ ناشر کتاب به تهران میآورد. حضور ناشران خارجی در سالهای گذشته به طریق دلخواه خودشان بوده اما امسال از آنها خواستیم بهصورت ناشر به ناشر و تفکیک شده در نمایشگاه شرکت کنند تا یک نظمی را برقرار کنیم. البته برخی از کسانی که من آنها را دعوت کرده بودم مثلا سه چهار ناشر طراز اول از آلمان و فرانسه ابتدا با حضور در نمایشگاه کتاب تهران موافقت کرده بودند اما بعد قضیه را منتفی کردند و عملا تنها همان ناشران سال گذشته در نمایشگاه ثبتنام کردهاند. بنهای نمایشگاهی هم مثل سال گذشته است و بن مشترک برای بخشهای مختلف درنظر گرفته شده تا هر کسی بتواند انتخاب کند از بن خود در کدام بخش استفاده کند.
موسایی همچنین درباره تاثیر احتمالی افزایش تصاعدی دلار و ارز بر بخش خارجی نمایشگاه بیان میکند: از امروز تا ۱۲ اردیبهشت نمیدانیم باید منتظر چه اتفاقی در حوزه ارز باشیم. وقتی با ارز چنین رفتاری میشود ما هم نمیدانیم برای بخش بینالملل چگونه باید تصمیمگیری کرد و حتی ارشاد که در بدنه دولت است هم نمیداند قرار است منتظر چه نرخ ارزی باشد.
امیرمسعود شهرام نیا (قائم مقام نمایشگاه کتاب) اما قضاوت درباره تاثیر نوسانات ارزی بر بخش خارجی نمایشگاه را هنوز زود میداند و متذکر میشود: هنوز زود است برای قضاوت کردن. همه منتظر هستند که انشاءالله شرایط باثباتتر و عادیتر شود. تاکنون هم ما و هم ناشران حاضر مطابق روال عادی کار خودمان را انجام دادهایم. سفارشها ارسال شده و کتابهای مورد درخواست ناشران تأمین شده البته نرخ ارز بالا در عرضه و تأمین کتاب خارجی، قیمتها را افزایش خواهد داد و ممکن است از این نظر مشکلاتی ایجاد شود.
قائم مقام نمایشگاه کتاب ادامه میدهد: معمولا به این صورت عمل میشود که پرداختها متاخر از تحویل کتاب اتفاق میافتد و طبیعتا آنها هم قیمت را به نرخ روز ارز محاسبه میکنند. همین امر میتواند مقداری ورود کتاب را تحت تاثیر قرار بدهد ولی هنوز برای اینکه بگوییم این تاثیر منفی قطعی است و بخش بینالملل نمایشگاه مشکل حادی خواهد داشت، خیلی زود است. امیدواریم با ثبات نرخ ارز شرایط عادی شده و بتوان قضاوت دقیقتری از وضعیت داشت.
شهرام نیا درباره وضعیت عقد قراردادها در شرایط بیثبات ارزی نیز میگوید: اساسا خیلی تفاوتی بین حوزه کتاب با سایر حوزههای اقتصادی وجود ندارد. بالاخره بعد از این التهابها که اتفاقا تجربهاش را هم مردم ما دارند، آرامش برقرار میشود و امیدوارم تا پیش از نمایشگاه این اتفاق بیفتد و شرایط به گونهای باشد که کمترین آسیب به مردم و طبیعتا ناشران برسد. من خوشبین هستم که در بخش خارجی و بخش قراردادهای نمایشگاه مشکلی نداشته باشیم. مضاف بر اینکه مبادلات اقتصادی مبتنی بر دلار بخش اندکی از نمایشگاه کتاب تهران را شامل میشود و شاید به ده درصد هم نرسد. بخش اصلی مبادلات در نمایشگاه ریالی است که طبیعتا قیمت ارز تاثیر منفی حادی بر آن نخواهد داشت.