در گفتوگو با مدیرکل میراث فرهنگی کرمان مطرح شد؛
وقوع ۱۵۰ پسلرزه، امکان اعلام دقیق میزان خرابیها را سخت کرده است
وفایی گفت: در حال حاضر، با توجه به اینکه از دیروز صبح بیش از 150 پسلزره داشتهایم، اعلام یک آمار دقیق امکانپذیر نیست. خوشبختانه هیچکدام از آثار ثبت ملیها تخریب نشدهاند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمود وفایی (مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان) درخصوص میزان آسیبهای وارد آمده به بناهای تاریخی کرمان گفت: در حال حاضر، باتوجه به اینکه از دیروز صبح بیش از 150 پسلزره داشتهایم، اعلام یک آمار دقیق امکانپذیر نیست. همکاران ما هماکنون در شهرستانهایی که زلزله آمده است؛ مشغول برآوردهای لازم هستند. پراکندگی و تعدّد آثار در مناطق صعبالعبور باعث شده که یک مقدار با صرف زمان بیشتری بتوانیم میزان خرابیها را هم از جهت خساراتهای فیزیکی و هم از جهت برآوردهای مالی اعلام کنیم. خوشبختانه هیچکدام از آثار ثبت ملیها تخریب نشدهاند.
وی ادامه داد: گزارشها حاکی از خسارتهای جزئی، شکاف و ترکخوردگی هم در سطح و هم در بدنهی تعدادی از آثار در مناطقِ زلزلهزده، ازجمله کاروانسراهایی در محدودهی شهرستان راور هستند. جمعبندی این خرابیها موکول به زمان بعدی است. ما هنوز نمیدانیم که آیا پسلزرهها هم باعث خرابی مجدد شدهاند یا خیر؛ از این جهت مجبوریم تمام آثار را مجدداً مورد بازبینی قرار دهیم.
وفایی گفت: تا الان خسارتهای عمدهی آنچنانیای به بناها وارد نیامده و خوشبختانه به آثار جهانی ما آسیبی وارد نیامده است. البته برجهایی مثل برج تاریخی گزک، که در مناطق دور افتاده قرار داشتند و ثبت ملی هم نبودند به نظر میرسد که خسارتهای وارد آمده جدی بوده است.
وی با بیان اینکه قناتها نیز آسیب جدی دیدهاند، افزود: این قناتها آب داشتند. قنات مربوط به حوزهی کشاورزی است اما چون قناتها یک اثرِ دستساخت بشری هستند از منظر آنکه جنبه ملموس و ناملوسِ ساخت دست بشر هستد، به میراث هم مربوط میشود. ما 3 قنات ثبت جهانی در حوزهی میراث داریم که خوشبختانه آسیبی ندیدهاند.
زمینلرزهای به بزرگی 4.4 ریشتر ساعت 9:02 روز 10 آذر استان کرمان - حوالی هجدک را لرزاند. این زلزله در عمق 11 کیلومتری زمین و در نزدیکی شهرهای هجدک، شهداد و چترود در استان کرمان بود.