در شهرآفتاب اتفاق افتاد؛
امضای تفاهمنامه اعطای تسهیلات برای تجهیز و احداث کتابفروشیها
نشست امضای تفاهمنامه بین معاونت فرهنگی ارشاد، موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران و بانک شهر برای اعطای تسهیلات جهت تجهیز و احداث کتابفروشیها ظهر امروز سهشنبه 19 اردیبهشت ماه در شهر آفتاب برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست امضای تفاهمنامه بین معاونت فرهنگی ارشاد، موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران و بانک شهر برای اعطای تسهیلات جهت تجهیز و احداث کتابفروشیها ظهر امروز سهشنبه 19 اردیبهشت ماه در شهر آفتاب برگزار شد.
امیرمسعود شهرام نیا (مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران) در این نشست گفت: از سالها پیش در معاونت فرهنگی که متولی کتاب و نشر کشور محسوب میشود؛ وامهایی برای توسعه کتابفروشیها اختصاص پیدا میکرد که شرایط و ویژگیهای خاص خود را داشت. البته به دلیل وضعیت کمبود بودجهای چندین سال بود که پرداخت این وامها تعطیل شده بود. در شرایط امروز صنعت نشر و با توجه به مشکلاتی که وجود دارد بهترین مسکن ممکن برای حل مشکلات این صنعت توسعه کتابفروشیها و توجه ویژه به کتابفروشیهاست.
وی ادامه داد: اگر نمایشگاه کتاب بینالمللی و استانی برگزار میکنیم و مدام با شیوههای مختلف سعی در جلب توجه مردم به امر کتابخوانی داریم باید به فکر دوام کتابفروشیها و توسعه آنها باشیم تا فرهنگ مطالعه آنطور که میخواهیم رونق بگیرد. در شهرهای بزرگ ارقام مورد نیاز برای احداث کتابفروشیها بسیاربیشتر از چیزی است که در اختیار معاونت فرهنگی و موسسه نمایشگاهها وجود دارد. با مذاکره و مشورت و دریافت مجوزهای لازم قرار شده است بانک شهر امکان اعطای تسهیلات برای توسعه و احداث کتابفروشیها را مهیا کند. مبالغ تسهیلات نیز بسته به شرایط 100، 200 و 300 میلیون تومان خواهد بود. یعنی در مرحله اول 100، 150 کتابفروشی میتوانند از این تسیهلات استفاده کنند.
شهرامنیا سپس اولویت اول در تخصیص تسهیلات را مناطق محروم و کمبرخوردار از کتابفروشیها دانست و گفت: اولویت اول ما تخصیص اعتبارات برای مناطق محرومتر و کمبرخورداتر از کتابفروشیهاست. همه ما میدانیم که بسیاری از شهرستانها و استانهای ما از نظر ویترین کتاب و کتابفروشی در مضیقه هستند و در برخی مواقع نیز در همان کتابفروشیهای محدود تمامی عناوین وجود ندارد. به محض امضای این تفاهمنامه امکان اعطای تسهیلات برای احداث و حفظ کتابفروشیها آغاز میشود و برنامه ما توسعه ویترین کتاب در سراسر کشور است.
همایون امیرزاده (مشاور اجرایی معاونت فرهنگی) نیز با اشاره به اینکه بانک شهر دو سال است به عنوان بانک عامل در نمایشگاه بینالمللی و استانی کتاب با معاونت فرهنگی همکاری میکند، گفت: در این دو سال خدمتدهی مناسب و سرعت ارائه خدمات بانک شهر ما را مجاب کرد تا وارد مذاکره جدیدی در بحث تسهیلات کتابفروشیها با بانک شهر شویم و از ظرفیتهای این بانک در این بخش نیز استفاده کنیم.
امیرزاده ادامه داد: ایده احیای مجدد تسهیلات حوزههای نشر ازجمله کتابفروشیها از سه سال پیش در معاونت فرهنگی آغاز شده و با بنگاهها و بانکهای متفاوتی در این باره صحبت کردهایم اما بعد از همکاری با بانک شهر در نمایشگاه کتاب احساس کردیم که این موسسه اعتقاد جدی به شرکت در بحثهای فرهنگی و حوزه کتابخوانی دارد و در ضمن شرایط اعلام شده ازسوی این بانک نیز بسیار مناسب بود. احساس میکنیم حتی این آمادگی را دارند که میزان سرمایهگذاریها را از مقدار این تفاهمنامه بیشتر هم شود. بانک شهر به اتکای این تفاهمنامه و همکاری با بحث فرهنگ ظرفیت اجتماعی قابل اعتنایی به دست میآورد و میدانیم که خود نیز دغدغه این مسئله را داشته است.
او تاکید کرد: هیچکسی از سرمایهگذاری اقتصادی در حوزههای فرهنگ و رشد و اعتلای قشر فرهیخته در کشور ضرر نکرده است. شاید از نظر ریالی منفعت چندانی در بین نباشد اما به اتکای این حضور اعتبار اجتماعی قابل توجهی پشت آنها قرار میگیرد.
امیرزاده در توضیح و تکمیل مفاد تفاهمنامه نیز گفت: با واسپاری بسیاری از امور نشر و تشکلها موسسه نمایشگاهها دیگر یک همکار و بازوی معاونت فرهنگی در بحثهای سیاستگذاری نیز خواهد بود و به همین دلیل کارگزار طرف قرارداد وزارت ارشاد در این حوزه موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران خواهد بود. اعطای وام و تسهیلات برای تجهیز کتابفروشیها و حوزه نشر 12، 13 سال پیش در معاونت فرهنگی اتفاق میافتاد اما به دلیل بحث بودجه چندین سال بود که کنسل شده بود و از امروز با این قرارداد موسسه نمایشگاهها یک پای اجرای آن میشود.
مشاور اجرایی معاونت فرهنگی سپس به لزوم اصلاح بحث یارانههای نشر پرداخت و گفت: با وجود اصلاحاتی که در بخش یارانههای نشر اتفاق افتاده و سعی کردیم یارانهها را از سمت تولیدکننده به سمت مصرفکننده بکشانیم و طرحهایی مثل عیدانه کتاب و تابستانه کتاب را هم راهاندازی کردیم اما همچنان به نظر میرسد نیازمند اصلاحات جدیتر هستیم تا این یارانهها و تسهیلات در زیرساختهای صنعت نشر مصرف شود تا نتیجه آن ماندگارتر باشد.
این مدیر فرهنگی یادآور شد: در این چند سال آقای صالحی شخصاً از نزدیک به چهل، پنجاه کتابفروشی سر زدند تا توجه همگانی را به این بخش از حلقه نشر جلب کند. مرحله دوم و بحث یارانههای نشر بود که در طرح عیدانه کتاب، تابستانه کتاب و... نزدیک به 9 میلیارد هزینه شد که با فروش نهایی 42 میلیارد تومان آورده برای نشر داشت. تسهیلات تفاهمنامه اروز نیز با سود 8 درصد در اختیار ناشران و کتابفروشان قرار میگیرد.
مشاور اجرایی معاونت فرهنگی سپس از اندوخته 20 میلیاردی این معاونت دراین سه سال خبر داد و اظهار داشت: زمانی که وزارت ارشاد دولت یازدهم آغاز به کار کرد معاونت فرهنگی 64 میلیارد تومان بدهی داشت البته تمام بدهی ریالی نبود ولی باید پرداخت میشد. امروز در این تفاهمنامه 10 میلیارد سهم معاونت و 10 میلیارد هم سهم بانک شهر است یعنی 20 میلیارد تومان آورده برای صنعت نشر درحالیکه حتی یک ریال افزایش اعتبار نداشتیم. صرفهجویی و مدیریت درست باعث شد 20 میلیارد تومان اندوخته جمعآوری شود و امروز این امکان را فراهم کردیم تا با ارائه تسهیلات کتابفروشی ها را گسترش دهیم.
امیرزاده در توضیح تکمیلی در مورد تفاهم نامه نیز گفت: براساس شیوه نامه مصوب تسهیلات درسه بخش لحاظ میشود اول تاسیس و راهاندازی کتابفروشی، دوم بازسازی و گسترش کتابفروشیها و مناطق توزیع و تقویت ویترین کتابفروشیها و سوم برای تسهیل توزیع و دسترسی به کتاب. حداکثر آغاز به کار دریافتکننده تسهیلات برای بازسازی سه ماه و برای تاسیس شش ماه است. پرداخت وام نیز به صورت سه مرحلهای خواهد بود. تامین مکان، آمادهسازی تجهیز و راهاندازی.
او هدف اصلی این طرح را شهرهای کمتر برخوردار دانست و گفت: این تسهیلات برای مراکز استانها به غیر از سیستان و بلوچستان، ایلام، کهکیلویه و بویراحمد، کردستان، خراسان شمالی، کرمان، هرمزگان و آذربایجان غربی ترجیحاً پرداخت نمیشود. البته تبصرهای وجود دارد در شرایط خاص مراکز این استان ها نیز در صورت ضرورت یا ویژگی خاص بتواند از آن استفاده کند.
او در پایان بازپرداخت تسهیلات را حداکثر 48 ماهه عنوان کرد و گفت: پرونده متقاضیان توسط کارگروهی در معاونت بررسی شده و از طریق موسسه نمایشگاهها برای پیگیری به بانک شهر ارسال میشود. بازپرداخت تسهیلات نیز حداکثر 48 ماهه است.
محمد کیایی ہمعاون شعب و بازاریابی بانک شهر) نیز در این نشست گفت: بانک شهر جدا از فعالیت اقتصادی مسئولیت اجتماعی را رسالت خود می داند. امسال با سه هزار کارت خوان، 77 دستگاه خودپرداز، 64 کیوسک وب، 2 دستگاه صراف الکترونیک، 12 دستگاه شهرنت و خودپرداز سیار در نمایشگاه کتاب خدمت رسانی می کند.
کیایی ادامه داد: امسال همچنین 250 هزار بن کارت فیزیکی، شارژ 5 هزار بن کارت اهل قلم و صدور 2300 بن کارت اهل قلم و 40 هزار بن کارت سازمانی از سوی بانک شهر صادر شده است.
او تاکید کرد: هر ناشری که در بانک شهر حساب داشته باشد می تواند بر اساس کارکرد حساب خود تسهیلات اعتبار بدون سقف اعتباری دریافت کند. این ظرفیت را داریم که مبلغ مشارکت در تفاهم نامه را با توجه به گردش مالی که خواهد داشت نا 5 برابر افزایش دهیم. به این حدالاقل ها قانع نیستیم و تمایل داریم سطح همکاری ها را افزایش دهیم.