یادمان درویشخان در ویژهبرنامه «باد خزان»
مراسم یادمان غلامحسین درویش ملقب به «درویش خان» سهشنبه ۳۰ شهریورماه در قالب ویژه برنامه «باد خزان» در فرهنگسرای ارسباران تهران برگزار میشود.
به گزارش ایلنا، فرهنگسرای ارسباران تهران ساعت ۱۹ سه شنبه ۳۰ شهریور ماه میزبان علاقمندان موسیقی اصیل ایرانی با برگزاری مراسم یادمان غلامحسین درویش ملقب به درویشخان خواهد بود.
در این برنامه آثاری از غلامحسین درویش در قالب قطعه و تصنیف با تنظیم مبتنی بر ردیف دستگاهی ایران در آوازهای ابوعطا، افشاری و دستگاه های سه گاه با هنرمندی ابوسعید مرضایی تنظیم و سه تار، صادق شیخزاده آواز، حسین قاسم زادهنی و عمران فروزش تمبک اجرا میشود.
«باد خزان» که در آوازهای ابوعطا، افشاری و دستگاههای ماهور و سه گاه اجرا میشود، در بیان آوازی هم مشتمل بر گوشههای مستقل مکتب اصفهان در این فواصل و حالات است.
غلامحسین درویشخان سال ۱۲۵۱ خورشیدی در تهران متولد شد. پدرش حاجی بشیر نوازنده تار و اهل طالقان و مادرش اهل ترکمن بود. وی دوران کودکی را در خانواده دولتشاهی گذراند و آنجا مادرش را از دست داد و در سن ۱۰ سالگی به شعبه موسیقی مدرسه نظام وابسته به دارالفنون که به سرپرستی موسیو لومر فرانسوی ایجاد شده بود نواختن شیپور و طبل کوچک را فرا گرفت و نزد داود کلیمی نواختن تار را آموزش دید.
ویژگیهای یک موسیقی دان ایرانی همچون شناخت عمیق، پایبندی به اصول، تکامل و خلاقیت در آثار درویش خان به چشم میخورد. وی پس از مرگ ناصرالدین شاه در سال ۱۳۱۳ قمری به دستگاه شعاعالسلطنه پسر مظفرالدین شاه والی فارس دعوت شد و تشکیل ارکستر موسیقی انجمن اخوت، اجرای کنسرتهای متعدد (برای جمعآوری کمک به نفع آسیب دیدگان و ناتوانان)، راه اندازی اولین کلاس موسیقی بانوان با هدف استعدادیابی و دوری از ابتذال جامعه هنری، بخشی از فعالیتهای این استاد برجسته موسیقی است.
نقطه عطف این هنرمند از زمانی است که تصمیم میگیرد از دربار بیرون آمده و با دشواریهای ناشی از عواقب این تصمیم موسیقی فاخر را به میان عامه آورد تا با ارتباط مستقیم با مردم هم درک درستی از جامعه داشته باشد و هم در غم و شادی آنها شریک باشد.