خبرگزاری کار ایران

مدیر کمیته ناشران داخلی بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب:

سخت‌گیری‌ها بیشتر شده‌است/ کاهش سه هزار متری بخش دانشگاهی و کودک

محمدرضا توکل صدیقی گفت: در نمایشگاه سال قبل امور اجرایی بخش داخلی و چهار کمیته و تشکل‌های نشر داده شد. در ابتدا خودمان هم فکر نمی‌کردیم به این سرعت چهار کمیته در اختیار ما قرار بگیرد اما این مسئله نشان از حسن‌ظن مدیریت ارشاد در واسپاری و کار با تشکل‌هاست.

محمدرضا توکل‌صدیقی (مدیر کمیته ناشران داخلی بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب) در نشست خبری بیست و نهمین نمایشگاه کتاب تهران با اشاره به تکمیل روند واسپاری امور برگزاری نمایشگاه به تشکل‌های نشر گفت: واگذاری امور مربوط به برگزاری نمایشگاه سال‌های گذشته نیز سابقه داشته و در دولت‌های هفتم و هشتم امور اجرایی نه در سطح کمیته‌ها اما تا حدودی به تشکل‌های نشر واگذار شده بود. پس پیش از این نیز واگذاری بخش نمایشگاه به تشکل‌ها و نهادهای صنفی سابقه داشته و این تجربه برای صنف ما حکم یک سرمایه را داشته و دارد.

توکل‌صدیقی؛ سرعت روند واسپاری‌ها در دولت یازدهم را قابل قبول دانست و گفت: در دولت آقای روحانی با توجه به تاکید خود ایشان در واسپاری امور به تشکل‌های نشر و تصمیم آقای جنتی و همچنین عزم راسخ آقای صالحی؛ شاهد سرعت بخشیدن به روند واسپاری‌ها بودیم.

وی افزود: در نمایشگاه سال قبل امور اجرایی بخش داخلی و چهار کمیته و تشکل‌های نشر داده شد. در ابتدا خودمان هم فکر نمی‌کردیم به این سرعت چهار کمیته در اختیار ما قرار بگیرد اما این مسئله نشان از حسن‌ظن مدیریت ارشاد در واسپاری و کار با تشکل‌هاست. البته پذیرفتن ریسک محول کردن کارهایی که در یک ساختار منظم در یک نهاد دولتی انجام می‌شد به بخش خصوصی آن هم بخشی که چندان تجربه اجرایی ندارد؛ نشانه خوبی است.

مدیر کمیته ناشران داخلی بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب اضافه کرد: حضور تشکل‌ها و جمع شدن نهادهای صنفی در جامعه‌ای که فعالیت‌های جمعی چندان در آن جایی ندارد؛ اتفاق خوبی است و می‌تواند به آینده بهتر صنعت نشر و فرهنگ کشور بینجامد. فرهنگ بدون نهادهای فرهنگی و تولیدکنندگان رشد نمی‌کند.

او سپس به انتقال محل نمایشگاه گریزی زد و گفت: این اسباب‌کشی علی‌رغم تمام سختی‌هایی که داشته و دارد همانطور که اشاره شد یک گام رو به جلو محسوب می‌شود. برخی مسائل در اجرای امسال نمایشگاه کتاب وجود دارد اما خوشحالیم که این اراده در بین تشکل‌ها و مسئولان ارشاد وجود داشت تا چنین تغییراتی را شاهد باشیم. نمایشگاه به نحوی که در مصلی شکل گرفته بود 10 سال به کار خود ادامه داد اما این بدان معنا نیست که باید در همان سبک و روش ادامه می‌دادیم. این جابجایی باعث شده در بخش‌هایی کاهش متراژ داشته باشیم و تبعاً نارضایتی برخی ناشران دیده شود. اما این به این معنی نیست که این تغییرات نباید انجام می‌شد. ما نباید اصرار بر ادامه روش‌های قدیمی داشته باشیم همین حالا تنها از نظر سازه‌ها شرایط خیلی بهتری نسبت به مصلی داریم باید بتوانیم خود را با شرایط جدید وفق بدهیم.

توکل‌صدیقی همچنین در ادامه پاسخ به انتقادهایی که از عدم تخصیص غرفه به برخی ناشران شنیده می‌شود؛ اظهار داشت: همانطور که اشاره شد محل مصلی شرایطی را ایجاد می‌کرد که ما براساس آن شرایط نسبت به متراژ غرفه‌ها و قبول ناشران برای حضور در نمایشگاه اقدام می‌کردیم. این شرایط طی 10 سال ثابت شده بود و ما با همان پیش‌فرض به شهر آفتاب آمدیم اما با یک کاهش دوهزار مترمربعی در بخش دانشگاهی و هزار متر مربعی در بخش کودک شاهد بودیم. پس تبعاً مثل سال گذشته نمی‌توانستیم غرفه در اختیار ناشران قرار دهیم. به عنوان مثال سال گذشته حداقل کتاب‌های منتشر شده برای حضور در نمایشگاه را 25 کتاب درنظر گرفته بودیم اما امسال با توجه به کاهش متراژها در کنترل میزان نسبی سختگیرانه‌تر عمل کردیم و ناشری که از 35 عنوان کتاب منتشر کرده باشد؛ نمی‌توانسته در نمایشگاه شرکت کند.

مدیر کمیته ناشران داخلی بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب اضافه کرد: البته شاید مثال‌هایی بیاورید از اینکه فلان ناشر با 27 عنوان کتاب غرفه گرفته و ناشر دیگر با داشتن 35 عنوان پذیرش نشده است. علت این مسئله نیز در نظر گرفتن فاکتورها و بندهای دیگر اساسنامه حضور در نمایشگاه است. برای ناشری که کتاب‌های مرجع یا دایره‌المعارف تولید کرده در زمان ثبت‌نام فقط به تعداد کتاب‌های منتشر شده؛ نگاه نمی‌شود. البته امکان وجود خطای انسانی را منتفی نمی‌دانیم اما سعی کردیم با استفاده از نرم‌افزارها و سیستماتیک کردن روند بررسی درخواست‌ها؛ این خطاها تا حد امکان کاهش داشته باشد. همچنین در تلاشیم تا آخرین لحظه در صورت اطلاع از اشتباه در قبال یک ناشر برای حل آن اقدام کنیم.

کد خبر : ۳۶۶۸۳۹