خبرگزاری کار ایران

پنجمین جشنواره بین‌المللی مدولباس فجر افتتاح شد؛

نمایش هنر طراحان ایرانی پشت شیشه‌های تالار وحدت/ مدرسه مد هم راه‌اندازی می‌شود

این روزها اگر سری به تالار وحدت بزنید می‌توانید مدل مانتوهای عیدتان را پشت شیشه‌های (ویترین) تالار وحدت تماشا کنید.

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ آیین افتتاح پنجمین جشنواره بین‌المللی مدولباس فجر پیش از ظهر امروز (10 اسفندماه) در تالار رودکی برگزار شد.

در این مراسم علی مرادخانی (معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)، حمید قبادی (رییس جشنواره و دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس)، حسین نوش‌آبادی (سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و گلناز نصراالهی (مدیر کل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت) حضور داشتند.

حمید قبادی به عنوان اولین سخنران پشت تریبون قرار گرفت و در ابتدای صحبت‌هایش به افرادی که ایستاده مراسم را در تالار کوچک رودکی پیگیری می‌کردند؛ اشاره کرد.

مشارکت ده‌ها طراح و خلق بیش از 1600 اثر در جشنواره

متن سخنرانی قبادی به شرح زیر است:

"در سرزمینی زندگی می‌کنیم که هزاره‌هاست نماد و سمبل پاکی و درستی و زیبایی است. در سرزمینی نفس می‌کشیم که قلب‌های مردمانش مالامال از صداقت و نجابت و فرزانگی است. در خاکی روزگار می‌گذرانیم که توجه و نگاه به هنر، ایمانی نیست که با آسمان عهد بسته و اینک در کنار همه حاضران و به نیابت از همه هنرمندان مد و لباس ایران اسلامی، در همین سرزمین سلام کنیم به جلوه‌های آغازین پنجمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر.

مد و لباس ایرانی – اسلامی، جریانی پاک و با شرافت است که سال‌هاست در کنار همه سختی‌ها، در همه بخش‌ها – به سان آن که دستانش همواره بر زانوانش بوده- خود، توانایی‌هایش را باور کرده و خود مشقت‌ آفرینش و اصالت زیبایی را درک کرده، خود حقوقش را در میان رنگین کمان هنرهای دیگر طلب کرده و خود مخاطب را پیدا کرده، نفس کشیده است.

امروز اما پس از برگزاری 5 دوره از جشنواره مد و لباس فجر به مثابه «بزرگترین گردهمایی فعالان حوزه مد و لباس» می‌توانیم با افتخار در این سالن و با احترام به همه تلاشگرانی که در این 4 دهه برای پویایی هنر و صنعت مد و لباس ایرانی و اسلامی کوشش کرده‌اند، بایستیم و با صداقت اعلام کنیم» در این روزها نه تنها در پهنه بزرگ سرزمین پاکمان، بلکه در سراسر جهان مد و لباس ایرانی اسلامی را یک جریان پویا و خلاق می‌شناسند و توانمندی‌های هنرمندان و صنعتگران و تولیدکنندگانش را باور دارند.

امروز در آیین گشایش پنجمین دوره از جشنواره مد و لباس فجر با افتخار می‌توانیم از انگیزه هنرمندان جوانی بگوییم که طراحی لباس و نساجی را نه یک هنر منزوی و خاموش، که جریانی هدفمند و پرمخاطب می‌شناسند، برای خلق آثار ارزشمند تلاش می‌کنند و مد را یک پدیده بومی تلقی کرده و در همین خاک و برای همین مردم به دنبال آفرینش و تولیدند.

امروز زمان وداع هم هست، وداع با کج‌اندیشی‌های بی‌تفکر، قضاوت‌های بی‌مایه و روزهای بی توجهی و انزوا برای مد و لباس، کارگروه ساماندهی مد و لباس امروز اعضایی از همه نهادهای تاثیرگذار فرهنگی و اقتصادی و مسئول دارد که همه برای رشد و پرورش این ظرفیت طلایی تلاش می‌کنند. راه صعب برای رسیدن به جایگاه واقعی مد و لباس گرچه هنوز دشوار و دور است اما دیگر نارسیدنی نیست. در برگزاری همین رویدادی که آن را در این سالن آغاز می‌کنیم، بیش از 15 نهاد فرهنگی و اقتصادی و صنفی، کارگروه ساماندهی مد و لباس را یاری می‌کنند.

امروز می‌توان جشنواره مد و لباس فجر را با اطمینان «پرمخاطب‌ترین رویداد هنری» کشور نامید جایی که بیش از 1500 واحد عرضه آثار اسلامی ایرانی، در سراسر کشور آثار منطبق با ارزش‌ها و هنجاری‌های کشورمان را در اختیار مردم شریفی بگذاریم و آثار ارزشمند را به شایستگی به ایشان معرفی کنیم، شک نداشته باشیم که برای انتخاب به محصولات بی‌مایه خارجی پشت می‌کنند. مشارکت ده‌ها طرح و خلق بیش از 1600 اثر بیانگر این مهم است.

تغییر سلیقه و ذایقه برعهده ماست. برعهده همه کسانی که از قدم نخست برای پوشاک و نساجی این مرز و بوم تلاش می‌کنند. برعهده نساج، صنعتگر، طراح، تولیدکننده، عرضه‌کننده، فعالیت عرصه تبلیغ و ارائه و مسئولان فرهنگی کشور است که شرایط ارائه آثار را به گونه‌ای فراهم کنند که برای همه مردم ایران قابل دسترس و البته خوشایند باشد.

بارها این روایت را شنیده‌ایم که رسول خدا (ص) فرموده است: خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد و این حجت را بر ما تمام می‌کنند که اشرف مخلوقاتش اگر اثری را غرق زیبایی انسانی و بهره‌مند شده از باور هنرمندان به اخلاق و ارزش‌های انسانی را در دسترس ببیند، قطعا انتخاب او همان زیبایی است.

جشنواره مد و لباس فجر در این دوره بر خود می‌بالد که میزبان قشر عظیمی از طراحان، تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگانی است که بی‌ادعا و در سخت‌ترین شرایط کنار هم آمده‌اند تا جریان مد و لباس را با چسب ایرانی و نشانه ارزشمند ساخت ایران به مخاطب خود عرضه کنند. اطلاع‌رسانی و آگاهی بخشی ظرفیت‌ها کاری است که موسسات نونهال در کنار پیشکسوتان ایران با اتکا به توان هنر ایرانی و اسلامی برعهده گرفته‌اند.

اما در انتها سلام می‌کنم به سال 95 که سال توجه به جریان مد و لباس ایرانی است. سال بزرگی است که یقین دارم می‌توان ثمره‌های این تلاش چندین ساله را در کوچه خیابان، دانشگاه و محل کار و خانه و کاشانه هر ایرانی دید که لباس و پوشش خود را این بار با آگاهی و دانش «ایرانی» انتخاب می‌کند.

تلاش همه همکاران، هنرمندان، مدیران، نهادها، تشکل‌های صنفی را ستوده و ارج می‌نهم و تاکید می کنم ارتقا باور ملی و نمایش هویت ایرانی و اسلامی در مد و لباس مستلزم کوشش و عظم مضاعف همه دست‌اندرکاران است.

 می‌توانیم جریان مولف در موضوع مد و لباس باشیم

علی مرادخانی نیز در ابتدا به کوچکی محل اجرای مراسم اشاره کرد و گفت: من فکر می‌کنم آقای قبادی هم انتظار این میزان استقبال را از این مراسم نداشتند وگرنه تالار وحدت را برای مراسم انتخاب می‌کردند.

وی موضوع مد و لباس را لزوما مسئله پوششی نداشت و افزود: مد و لباس موضوعی هویتی‌ست. لباس به عنوان نماد آن‌چه را که در دورن و افکار افراد جامعه وجود دارد بیرون‌ریزی می‌کند و نمایش می‌دهد.

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ ادامه داد:در این زمینه سخن زیاد است و ما به عنوان کشوری که صاحب هویت و تمدن هستیم و موضوع لباس جز اولویت‌هایش بوده توجه لازم را داشته باشیم.

مرادخانی با اشاره به اینکه سال‌های سال است در این زمینه سکوت شده و چند سالی‌ست که این سکوت شکسته است؛ افزود: ما باید ببینیم تفاوت نگاه‌ها با آن چیزی که در دیگر کشورها در مباحث پوشش وجود دارد چیست و روی آن‌ها بحث کنیم.

وی ادامه داد: با توجه به علاقه و هنرمندانی که در این زمینه وجود دارد بحث‌های زیادی داریم.

مرادخانی با اشاره به اینکه در موضوع لباس بسیاری از نمادها تاثیر گذارند؛ افزود: در این زمینه ید طولانی در قرن‌های گذشته داشتیم. و باید به درستی از آن استفاده کنیم و در مراسم مختلف به آن بپردازیم.

وی با تاکید بر اینکه باید بر جنبه‌های هویتی لباس توجه کنیم، ادامه داد: یک نوع نگاه سیاست‌گذارانه و کلی‌گرا است که بتواند یک نوع اقبال عمومی را هم جلب کند.

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ افزود: برندسازی و بحث شیما آهسته آهسته ما را به سمت مسیری که باید؛ می‌برد. جای اهل نطر در این زمینه زیاد است.

مرادخانی با اشاره به اینکه ما تجربه زیادی در این زمینه نداریم؛ گقت: به نظر می‌رسد حضور بخش خصوصی می‌تواند بخشی از میزان کار را به خودش اختصاص دهد. ما هم این‌ها را به صورت مقالات علمی و تحلیل  جمع‌بندی می‌کنیم.

وی افزود: جشنواره باید بیشتر از اینکه که به مسئله عرضه بپردازد به موضوع هنرع طراحی و جا انداختن این موضوع در جامعه توجه کند.

مرادخانی با بیان اینکه طراحی لباس در ایران باید به سمتی برود که هویت ایرانی در آن مشهود باشد؛ گفت: ما می‌توانیم در آینده یکی از گروه ها و جریان های مولف در موضوع مد و لباس باشیم.

راه‌اندازی مدارس مد

گلناز نصراللهی؛ گسترش صنعت پوشاک را از اولویت های وزارت‌خانه دانست و گفت: در حال حاضر شهرک‌های پوشاک با همکاری بخش خصوصی در استان‌های مختلف به شدت پیگیری می‌شوند.

وی ادامه داد: در زمینه پوشاک دیر شروع کردیم ولی احساس می‌کنم که با سرعت پیش می‌رویم.

نصراللهی با اشاره به را‌ه اندازی مدارس مد، گفت: در طول این مدت جلساتی را با سه مدرسه مد از کشورهای مختلف داشتیم که هر سه بر این اعتقاد بودند ایران نسبت به کشورهای همسایه دارای نوآوری‌هایی است که علاوه بر تامین نیاز داخلی پتانسیل صادرات را دارد.

تجلیل از محمود نکوگویان (پسر رجبعلی خیاط) و سه تولیدکننده لباس در بخش‌های مختلف، اجرای موسیقی به همراه پرفورمنس مجری از دیگر بخش‌های این مراسم بود.

مجری آیین افتتاح پنجمین جشنواره مد و لباس که در طول مراسم سعی در نمایش هنرهای خود از جمله قدرت فن بیان، بازیگری و اجرا را داشت؛ دکمه‌ای مشکی و بزرگ را به حضار نشان داد و از طراحان در خواست کرد برای آن لباسی را طراحی کنند و به آن‌ها تا پایان مراسم اختتامیه فرصت داد.

پس از پایان این مراسم؛ حضار برای بازدید از لباس‌هایی که توسط طراحان ایرانی در این جشنواره شرکت داده شده بودند به داخل تالار وحدت دعوت شدند. طراحی مانتو با گونی، نمد و ترمه ازجمله خلاقیت طراحان در این جشنواره بود.

کد خبر : ۳۵۱۶۸۴