صداوسیما متعلق به طرفداران سعید جلیلیست/مگر میشود سخنگوی یک جناح را در پُربینندهترین شب روی آنتن برد؟
زیباکلام معتقد است صداوسیما کاملا تاکید دارد که سازمانی متعلق به گروهی خاص از اصولگرایان تندرو است و از آشکار شدن این موضوع هم ابایی ندارد.
شب گذشته (دوشنبه 30 آذر ماه) همزمان با شب یلدا قرار بود مصاحبه عادل فردوسیپور با محمدجواد ظریف از شبکه سوم سیما پخش شود اما این مصاحبه به دلیل عدم موافقت مدیران صداوسیما پخش نشد. البته قبل از آغاز برنامه نود غلامعلی حداد عادل آنهم در آستانه انتخابات مجلس و درحالیکه وی نیز در شمار کاندیداهای این دوره است؛ در یک برنامه زنده تلویزیونی حضور پیدا کرد و به صورت زنده سخنرانی کرد و برای مخاطبان شعر خواند.
صادق زیباکلام (استاد دانشگاه) در گفتگو با خبرنگار ایلنا؛ درباره این رفتار مدیران سازمان اظهار داشت: رفتار صداوسیما نشان داد این سازمان متعلق به همه ۸۰ میلیون نفر مردم ایران نیست بلکه متعلق به ۴ میلیون نفری است که در زمان انتخابات ریاست جمهوری به سعید جلیلی رای دادهاند.
وی ادامه داد: رفتار صداوسیما پیش از آمدن محمد سرافراز به این سازمان و در زمان ضرغامی نیز همین گونه بود اما تفاوت ضرغامی با سرافراز در این است که ضرغامی حداقل حفظ ظاهر میکرد.
زیباکلام افزود: ضرغامی گهگاه مصاحبههایی از افراد غیراصولگرا پخش میکرد تا بگوید فراجناحی عمل میکند اما سازمان در این دوره اصلا اصراری بر این امر ندارد و حفظ ظاهر را نیز کنار گذاشته است.
وی تاکید کرد: مدیران این سازمان تاکید دارند؛ بگویند رسانه ملی تنها متعلق به یک جریان خاص سیاسی است و بیان این مسئله و رفتار را زشت و ناپسند هم نمیدانند. عملکرد آنها نشان داده حمایت آشکارشان از یک دسته و گروه در نظر خودشان نه تنها قبحی ندارد که ضرورت نیز دارد.
وی با اشاره به اینکه رفتار صداوسیما نشان داده فقط متعلق به جریان اصولگرای تندرو است؛ گفت: این سازمان از بودجه عمومی و مالیات مردم اداره میشود اما رفتارش عملا دهنکجی به مالیاتدهندگان است. آنها نه تنها این رفتار را زشت نمیدانند بلکه با اعتماد به نفس هرچه تمامتر آشکارا نشان میدهند که تصمیمات ما به هیچ فردی مربوط نیست.
وی با تاکید بر اینکه صداوسیما؛ ۹۲ درصد مردم را نادیده میگیرد؛ گفت: در سازمان صداوسیما نه سیدمحمد خاتمی جایی دارد نه محمدجواد ظریف و نه هیچ استاد دانشگاه مستقل دیگری. فقط و فقط همان ۸ درصدی که به سعید جلیلی رای دادند؛ حق دارند. آنها هم آشکارا حق ۹۲ درصد مردم را فدای ۸ درصد از طرفداران اصولگرای تندرو میکنند.
مگر میشود سخنگوی یک جناح را چند ساعت در پُربینندهترین شب تلویزیون، روی آنتن برد؟
قادر باستانی (نویسنده و مدرس علوم ارتباطات) نیز در این باره گفت: کاری که در برنامههای شب یلدا اتفاق افتاد، در ذهن مخاطب این سئوال را ایجاد کرده که به چه دلیل، مدیریت رسانه ملی، مصاحبه آقای دکتر ظریف را از برنامه پربیننده 90 حذف کرد و از طرف دیگر، چند ساعت از پُربینندهترین زمان طلایی خود را در اختیار آقای دکتر حدادعادل قرار داد که هم نامزد انتخابات پیشرو هستند و هم سخنگوی جناح اصولگرایان. به نظر من، مدیریت صداوسیما باید با مخاطب صریح و شفاف باشد و توضیح مناسبی برای این کار خود به افکار عمومی جامعه ارائه کند.
وی افزود: سازمان صداوسیما، نباید خود را در مظان اتهام قرار دهد و خود را مستغنی از توضیح به مردم بداند و از آن طرف هم رسانههای مستقل و منتقدانش را با شکایت تهدید کند. شأن رسانه ملی ایجاب میکند، مخاطب را قانع کند که دلیل بروز چنین اقداماتی در تلویزیون، اگر یکسونگری و عدم رعایت بیطرفی نیست، پس چیست؟ آقای دکتر حدادعادل، چند وقت پیش هم در شوی پُربیننده خندوانه، برنامه تبلیغاتی داشتند.
باستانی تصریح کرد: وقتی نایب رییس شورای نظارت بر صداوسیما، اذعان میکند مخاطب برخی شبکهها از کارکنان آن کمتر است، این فاجعه رسانهای است و میطلبد مسئولان دلسوز صداوسیما، غیر از تخطئه منتقدان، فکر اساسی و چاره برای جو بیاعتمادی به وجود آمده و ریزش مخاطب داشته باشند. گرفتن مصاحبه از نمایندگان اقلیت همراه و پُرکردن صفحات روزنامه جامجم، قطعاً این مسأله را چاره نمیکند.
وی خاطرنشان کرد: آقای سرافراز، در سازمان بزرگ صداوسیما، وارث شرایطی است که در طول یک دهه حضور مدیریت قبلی شکل گرفته و به نظر من، به راحتی قابل تغییر نیست و مدیر جدید نیز با مقاومتهای بسیاری در مسیر اصلاح امور و شرایط مواجه است. چنانچه دولت آقای روحانی هم هشت سال ویرانی گذشته را دارد به تدریج اصلاح می کند. اما حرف من این است که انجام اقدامات و اصلاحات، باید برای مخاطبان رسانه ملی تبیین شود و در مقابل کژیها و کارشکنیها سکوت نشود. ما در یک سال گذشته، برنامههایی مثل خندوانه هم داشتهایم. برنامههای شبکه چهار سیما، برخی دگرگون و مخاطبمحور است. اینها خوب است اما دلیلی ندارد، کار غلط هم توجیه شود. در شرایط انتخاباتی، مگر میشود سخنگوی یک جناح را چند ساعت در پُربینندهترین شب تلویزیون، روی آنتن برد و هیچ توضیحی هم نداد.
باستانی در پایان گفت: من فکر میکنم، آقای سرافراز فرصت زیادی برای اثبات کارآمدی خود ندارند و باید تکلیف خود با گروه فشار سازمانی را یکسره کنند. اشخاصی که تنظیم کنداکتور برنامه شبکهها را در دست دارند، باید شأن رسانه ملی را حفظ کنند و با بخشینگری و کوتهبینی آن را نزد مخاطب پایین نیاورند و البته پالسهایی که مخاطبان خاص، جناح سیاسی منتقد، دولت، رسانهها و کارشناسان، به طورمرتب میدهند را جدی بگیرند.