بررسی نظر داوران برای تغییر آییننامه جایزه/ روند داوری الکترونیکی میشود
نشست خبری سی و سومین جایزهی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران؛ عصر امروز (12 مهر) با حضور مجید غلامی جلیسه و مهدی مهدوی راد برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مجید غلامی جلیسه (مدیرعامل خانه کتاب) در ابتدای نشست در اهمیت جایزهی کتاب سال گفت: بزرگترین و پرسابقهترین جایزه در حوزه کتاب کتاب سال است که اعتبار بسیار زیادی به جهت قدمت، نوع و کیفیت دارد. ما از زمان برگزاری سی و دومین دوره این دغدغه را داشتیم که در دوره بعدی چگونه میتوانیم کیفیت برگزاری را ارتقا دهیم. وی همواره دغدغه شخصیاش این بود که بتوانیم بیش از پیش این جایزه را به استانداردها نزدیک کنیم.
مدیرعامل خانهی کتاب ادامه داد: سال گذشته تغییراتی در آییننامه داشتیم. گروههای داوری با تغییر و تحول روبرو شدند و ما شاهد بودیم که جایزه نسبت به گذشته آن از کیفیت بهتری برخوردار بود. امسال به مدد الهی گام بسیار مهمی برداشته شد که مهمترین آن اقدام بسیار اساسی برای الکترونیک کردن جایزه است که امسال تا حدودی در آن موفق بوده و امیدواریم در سال آینده به صورت کامل این جایزه را به سمت الکترونیک شدن پیش ببریم.
جلیسه در ادامه با اشاره به روند الکترونیکی شدن ثبتنام و داوریها تصریح کرد: امسال با تغییر وبسایت کتاب گام مهمی در تعامل حداکثری با نویسندگان و ناشران برداشتیم. برخلاف سالهای گذشته جایزه کتاب سال براساس فراخوان فعالیت خود را آغاز کرد و ما امسال صرفا آثاری را مورد داوری قرار خواهیم داد که توسط تولیدکنندگان برای دبیرخانه ارسال شده باشد. البته این به آن معنا نیست که ما آثار شاخصی که به هر دلیل به دبیرخانه ارسال نشدهاند را از دست خواهیم داد.
وی افزود: چون مبنا فراخوان قرار داده شد؛ قرار است آثار براساس خوداظهاری توسط تولیدکنندگان آثار به دبیرخانه ارسال شود. در مرحله اول هر کسی که کتاب برای شرکت دارد باید از طریق سایت ثبتنام کند. چون ملاک نیز آثاری است که توسط وزارت ارشاد مجوز گرفته و اعلام وصول شده است افراد میتوانند اطلاعات کتاب خود را از بانک دادههای خانه کتاب استخراج کنند. اگر اطلاعات در سایت وجود نداشت از طریق فرم دستنویس که در سایت وجود دارد به صورت خوداظهاری کتاب خود را ثبتنام میکنند. ما در مرحله نهایی هم داوری را به صورت الکترونیکی انجام خواهیم داد. این تغییر بسیار خوب است چراکه امکانات ویژهای را برای نویسندگان ایجاد میکند ازجمله اینکه در شکل فعلی ما داوریها را وسیعتر دیدهایم و داوران شهرستانی هم در این داوری شرکت کنند.
حجتالاسلام محمدعلی مهدویراد (دبیر علمی جایزه کتاب سال) نیز در این نشست در سخنانی با تاکید بر شناختهشدن جایزهی کتاب سال در سطح بینالمللی گفت: کتاب سال در تمام کشورها یک حادثه بسیار بزرگ فرهنگی است و در همه کشورها به عنوان نمادی از حضور فرهنگی در دنیای میراث مکتوب است. عملا برگزاری این مراسم نشانگر نوعی فرهنگ دوستی، فرهنگبانی، و فرهنگ گستری جامعه است.
وی ادامه داد: امسال سی و سومین دوره جایزه کتاب برگزار میشود. از سال گذشته بنا بود تحولاتی در نوع برگزاری انجام شود. سال گذشت دیر اقدام شد اما با تعجیل در برخی از معیارهای گزیننش و حدود امتیاز در بخشهای مختلف تغییراتی به وجود آمد اما این تغییرات نهایی نبود. در این دوره به یاری خانه کتاب از داوران که بعضا در تمام این مدت همراه ما بودند خواهش کردیم که اظهارنظرهایشان درباره حد و حدود کارآمدی و نهایی شدن آثار را به صورت مکتوب برای ما گزارش کنند. نتیجه این شد که اظهارنظرهای بسیار جالب و کاربردی به دست ما رسید که ما در این هفته اظهارنظر داوران را بررسی میکنیم و براساس آن تغییراتی در آئیننامه ایجاد خواهیم کرد.
مهدویراد دربارهی روند کار و نحوهی داوریها بیان کرد: ما برآیند تلاش عالمان، متفکران، و قبیله قلم را بررسی میکنیم و غیر از آنچه که در کتاب است برای ما سمت و سویی ایجاد نخواهد شد. سال گذشته هم گفتیم امسال هم میگوییم که ما کتابی را بررسی میکنیم که جمهوری اسلامی ایران از طریق وزارت ارشاد به آن مجوز نشر داده است. همچنین ما مسیری را بازگذاشتهایم تا اگر اثری شایسته به نحوی با فراخوان به دست ما نرسیده بود این ا ختیار را داشته باشیم که آن را در روند ارزیابیها وارد کنیم.
افشین داورپناه (معاون فرهنگی خانه کتاب) نیز در سخنانی گفت: انتشار کتابهای سال 93 ملاک شرکت در جایزه است. تعداد کتاب واجد شرایطی که در سال 93 منتشر شده است 24 هزار و 600 عنوان است. در 9 یا 10 روزی که از ارسال فرآیند میگذرد 1500 عنوان کتاب ثبتنام شده است. تعداد داوران اصلی امسال 305 نفر است که در 72 موضوع داوری میکنند. شیوه ثبتنام هم الکترونیکی بوده که ما تمام تلاش خود را کردیم تا حداکثر نویسندگان در آن ثبتنام کنند.
داورپناه همچنین با اشاره به روشهای دعوت از نویسندگان برای حضور در جایزه کتاب گفت: اول اینکه به صورت گسترده برای ناشران، نویسندگان و اهل قلم فراخوان ارسال کردیم. دوم اینکه 305 داور اصلی این امکان را دارند که در حوزه تخصصی خود کتابهای شایسته را پیشنهاد کنند.
وی در پایان گفت: برنامه این بوده که کل فرآیند داوری از طریق سایت آغاز شود. امسال 50 درصد کار به صورت الکترونیکی و سال بعد کل فرآیند را به صورت الکترونیک برگزار خواهیم کرد.