دور نیست همسایگان برای ثبت آیینهای نمایشی هم دست به کار شوند
لک معتقد است نوروز زمانی طلایی برای معرفی نمایشهای آیینی سنتی ایرانی به مردم است. او تاکید دارد هنرمندان نباید منتظر بمانند دولت وراد عمل شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، وحید لک که تجربه مدیریت هماهنگی امور استانها را در کارنامه دارد برنامهریزی در زمینه فعالیتهای فرهنگی با محوریت هنرهای نمایشی را مقطعی و بدون هدفگذاری صحیح عنوان کرد و گفت: در بسیاری از موقعیتهای زمانی و شرایط خاص عمومی شاهد جرقههایی هستیم که نشان میدهد در حوزه فرهنگ و هنر به صورت لحظهای و اتفاقی حرکتهایی شکل میگیرد اما برنامه وجود ندارد. همین چندی قبل در مترو با جوانهایی برخورد داشتم که به خوبی از برنامه سفرهای نوروزی خود مطلع بودند اما آیا راهی وجود دارد که علاقهمندان بدانند در روزهای تعطیل عید چطور میتوانند به همراه خانواده تماشای یک اثر نمایشی متناسب با این روزها را تجربه کنند؟
او ضمن گلایه از اینکه با گذشت سالها از عمر راهاندازی اداره کل هنرهای نمایشی، همچنان موفق نشدیم برنامهای صحیح برای مردم داشته باشیم خاطرنشان کرد: در بحث معرفی آیینها و سنتهای نمایشی به شدت با این معظل مواجه هستیم. مثلا چرا اتفاق مهم حوزه هنرهای نمایشی آیینی سنتی هر دو سال یکبار و آن هم فقط در مدت زمان 10 روز برگزار شود؟
عضو پیوسته خانه تئاتر آیینهای کشور را میراث ملی دانست که باید در راه ثبت و شناسایی آنها کوشش کنیم و اظهار کرد: ما نباید به سادگی از کنار داشتههای فرهنگی که با گذشت قرنها از نیاکانمان به امروز رسیده عبور کنیم. به این ترتیب شاید دور نباشد بشنویم کشورهای دوست و همسایه بعد از مشاهیر و مفاخر ملی، این بار به فکر ثبت آیینهای ایرانی هستند و اگر چنین اتفاقی رخ دهد کوتاهی ما در پیشگاه آیندگان نابخشودنی است.
لک همچنین بر لزوم تشکیل یک شواری علمی و تخصصی برای برنامهریزی در این رابطه تاکید کرد و گفت: فعالان و دلسوزان عرصه هنرهای نمایشی نباید منتظر بمانند مسئولان در دولت همه امور را پیش ببرند. اهالی هنرهای نمایشی باید برای جلوگیری از فراموشی آیینهای زیبای نمایشهای ایرانی پیش از دولت برنامهریزی کنند. اگر جز این رخ دهد روز به روز شاهد از دست رفتن و فراموشی تاریخی دستآوردها خواهیم بود.
او ادامه داد: چنانچه میبینیم کودکان امروز بابا نوئل را بهتر و بیشتر از عمو نوروز میشناسند که از سهلانگاری ما در زمینه میراث آیینی سنتی و شناساندن شخصیت ملی عمو نوروز نشات میگیرد. اصلا نیاز نیست دولت در برای تمام زمینهها برنامهریزی و راهبری کند؛ بلکه ما سازمانها و ان جی اوهایی داریم که میتوان بخشی از وظایف را بر عهده آنها گذاشت.
مدیر پیشین امور استانها با طرح یک پرسش بیان کرد: باید ببینیم چه افرادی میتوانند مصالح ملی ما را در عرصه فرهنگ تشخیص دهند. در کنار این باید ببینیم چگونه میتوانیم اجراهای نمایش با محوریت آیین و سنتهای ایرانی مثل نقالی، پرده خوانی و نوروزخوانی را به یک مطالبه عمومی تبدیل کنیم.
این مدیر هنری با اظهار تاسف از اینکه امروزه فرهنگ ترقهبازی پررنگتر از سنتهای ایرانی است عنوان کرد: ما به یک الگوی جدید برنامهریزی و اجرایی نیاز داریم. باید رویهای که تا امروز وجود داشته اصلاح شود اما اگر خدمات دادن به مردم در میان نباشد هر برنامهای لحظهای خواهد بود.
لک خاطرنشان کرد: شهرداری تهران اعلام میکند یک – سوم بودجه تهران را به حمل و نقل عمومی اختصاص میدهد اما واقعا چقدر از همین بودجه صرف فرهنگسازی از طریق هنرهای نمایشی مثلا برای حفظ فضای سبز و طبیعت در میان شهروندان میشود؟
او به بیکاری تعداد زیادی از دانشجویان، محصلان و هنرمندان در نوروز اشاره کرد و گفت: هیج از خود سوال نمیکنیم این گروه بسیار زیاد در روزهای تعطیل چه میکنند. اگر برنامهریزی صحیحی وجود داشت جدولی بود که نشان میداد هر شهر و استان ایران در روزهای نوروز میزبان کدام نمایشها هستند. در این مسیر هم دولت اصلا نباید تنها باید و شهرداریها و سازمان میراث فرهنگی باید یاری رسان باشند.
لک تصریح کرد: با یک برنامهریزی صحیح حتی میتوان شرایط درآمدزایی در روزهای تعطیل را برای هنرمند و دانشجو فراهم کرد. قبلا اتفاقاتی مثل نمایشهای سیار در نوروز رخ میداد که مقطعی بود.
دبیر اجرایی چندین دوره جشنوارههای تئاتر استانی تفکیک مسائل ضروری و غیر ضروری از یکدیگر را مهم دانست و ادامه داد: دوستان ما حتما باید مسائل را آینده نگرانه بررسی کنند؛ با مسائل ضروری و غیر ضروری زیادی مواجه هستیم که دریافت و توجه به ضرورتها خود یک هنر است.
لک در بخش پایانی این گفتگو به اظهارات علیرضا نادری، نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر اشاره کرد و گفت: باید ببینیم چه اتفاقی میافتد که آقای نادری به سادگی اعلام میکند در شرایط امروز ضرورتی برای به صحنه بردن نمایش وجود ندارد بلکه با مسائل و کاستیهایی مواجه هستیم که باید برای برطرف شدن آنها کوشش کرد.
دبیر جشنواره تئاتر فجر استانی دوره سی و سوم در پایان عنوان کرد: استاد نادری به این ترتیب از خود میگذرد تا در مسیر برطرف شدن نابهسامانیها گام بردارد. امیدوارم همه به چنین روحیهای برسیم و نمایش را در تمام روزهای سال جاری کنیم به ویژه روزهای عید که سفرهای نوروزی مردم مناسبترین امکان معرفی میراث آیینی و سنتی را فراهم میکند.