چهل رور از درگذشت مشفق کاشانی گذشت
در چهلمین روز درگذشت مشفق کاشانی، تعدادی از شاعران برای پاسداشت این شاعر پیشکسوت دور هم جمع شدند و شعرهای خود را برای او خواندند.
به گزارش ایلنا؛ مراسم یادبود یاد و خاطره زندهیاد مشفق کاشانی به همت انجمن شاعران ایران، شب گذشته(18 اسفند) با حضور برخی شاعران و دوستان وی: فاطمه راکعی، ساعد باقری، اسماعیل امینی، مصطفی محدثی خراسانی، حمید سبزواری، جواد محقق، محمد سلمانی، افشین علا، سیدعباس سجادی، علی کریمان، کاوه جوادیه، سیدحسین موسوی بلده، مصطفی رحماندوست، حسین آهی، جابر اطاعتی، خانواده زندهیاد مشفق کاشانی و حجتالاسلام اکبر حمیدزاده و با اجرای سهیل محمودی در مجتمع باغ زیبا برگزار شد
در ابتدای این مراسم سهیل محمودی با بیان اینکه جمع شدهایم تا با یاد استاد مشفق روزهای واپسین سال را نورانی کنیم، گفت: در طول تاریخ همواره فرهنگ و هنر و ادبیات حرکتی عمقی در جوامعی مثل ایران و دیگر کشورهای همسایه مثل ترکیه و شبه قاره داشته است؛ به این معنی که ادبیات به عنوان نماد منش، معرفت و آموزههای دینی و اخلاقی در عمق جامعه در حرکت بوده است. این حرکت و جریان زمانهایی به شکل غبار ادامه داشته اما وقتهایی به دلایلی این حرکت کند شده ولی هیچگاه بازنایستاده است.
او با بیان اینکه جریان هنری و ادبی همواره منوط به جانهایی بوده که خود را وقف آن کردهاند به حرکت مستمر ادبیات و هنر در همه دورههای تاریخی در ایران و همچنین نقش محافل و انجمنهای ادبی در این زمینه اشاره کرد و گفت: نسل ما نیز از همان فرهنگ برخوردار بوده است و حضور بزرگتر در این محافل باعث شده که ما نیز به حرکت درآییم چون همواره از حمایتهای آنان برخوردار بودهایم.
این شاعر سپس به حضور شاعرانی چون مشفق کاشانی، مهرداد اوستا، حمید سبزواری و محمود شاهرخی در محافل ادبی اشاره کرد و گفت: این جنس از اساتید کسانی بودند که نشستن در محفل آنها برای ما به مثابه کلاس دانشگاه بود.
محمودی افزود: جوانمردی شاعرانی چون مشفق، اوستا و ناصح در جوانپروری آنها بود. همه ما یادمان است که اینها چگونه جوانمردیهایشان شامل حال نسل جوان میشد. این در حالی است که متأسفانه تاریخ ما از رستم و سهراب گرفته تا بسیاری دیگر از اسطورههای تاریخیمان پر از پسرکشی است، اما ما این توفیق را داشتهایم که با جوانمردانی روبهرو شویم که به ما مجال و بال پرواز دادهاند. امروز هم خوشحال هستیم که در چهلمین روز درگذشت استاد مشفق در کنار هم هستیم.
در ادامه افشن علاء با بیان اینکه مصیبت بزرگترها و پیشکسوتها در درازمدت جای خود را نشان میدهد به سالها شاگردی خود در کنار مشفق کاشانی اشاره کرد و گفت: ای کاش نسل جوان و ما این ظرفیت را داشته باشیم که جا پای آن بزرگواران بگذاریم که البته کار دشواری است. استاد مشفق با عزت زیستند، عمر طولانی داشتند و عروج زیبایی هم داشتند. با این وجود هنوز فقدان ایشان در میان ما سنگینی میکند.
او علاء سپس شعر خود را که درباره مشفق کاشانی سروده بود، خواند که پس از آن افسون کیمنش فرزند مشفق کاشانی عصای پدرش را به او هدیه کرد.
ساعد باقری نیز در این مراسم گفت: تاثیر نیما یوشیج بر شعر، صرفا کوتاه و بلند کردن مصرعها نبود، بلکه وی در بیشتر قوالب کهن شعر فارسی اثر خاص خود را داشت. دو نظرگاه درباره تاثیر نیما یوشیج بر غزل مطرح شده که در کتاب «پنجرههای زندگانی: گزیده غزل امروز ایران» به کوشش محمد عظیمی درج شده است، این دو نظرگاه را زندهیادان فریدون مشیری و مشفق کاشانی بیان کردهاند.
وی افزود: استاد مشفق اعتقاد داشت با گسترش اندیشه و تحولی که نیما در شعر پدید آورد، قالب غزل نیز، مانند سایر انواع شعر آرام آرام از نوع دیدگاه سنتی خود خارج شد و تفکرات جدید و نوع نگاه جدید به جهان را پدید آورد. امکاناتی که نیما در اختیار غزلسرایان گذاشت، استفادهاش مشروط بر این است که شاعر خود توانا باشد.
باقری همچنین اضافه کرد: فریدون مشیری نیز اعتقاد داشت که تاثیرات نیما در شعر نو، شعر کهن را از سکه انداخت.
همچنین مصطفی رحماندوست با بیان خاطراتی از مشفق کاشانی، به آشنایی خود با او در شورای شعر و موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در 20 سال قبل اشاره کرد و گفت: متأسفانه دو چیز در میان هنرمندان وجود دارد که خیلی بد است؛ یکی حسادت و دیگری تبختر، اما استاد مشفق در همان برخورد اول در شورای شعر و موسیقی نشان داد که نه حسادت دارد و نه تبختر.
این نویسنده و شاعر کودکان و نوجوانان با اشاره به محبت و انسانیت مشفق کاشانی گفت: امروز میگویم این چیزهاست که میماند، نه حتی شعر. مشفق کاشانی خوب زندگی کرد و خوب از دنیا رفت.
محمد سلمانی و فاطمه راکعی نیز در این مراسم ضمن بیان خاطراتی از زندهیاد مشفق کاشانی بر اهمیت او بر شعر پس از انقلاب در ایران تاکید کردند. همچنین در این مراسم اشعاری از مجموعه شعر «شراب آفتاب» مشفق کاشانی را ساعد باقری با نوای ویلون جابر اطاعتی خواند.
افسون کیمنش - دختر مشفق کاشانی - هم سخنانی را درباره پدرش بیان کرد.
حمید سبزواری، اسماعیل امینی، همایون امیرزاده (سرپرست اداره کتاب)، جواد محقق، حسین آهی، اکبر آزاد، جواد زهتاب، علی انسانی و مجتبی رحماندوست از دیگر حاضران در این مراسم بودند.