صالح منتظری:
همدلی با بصیرت شکل میگیرد و ابزار بصیرتافزایی کتاب است
عضو هیات علمی دانشگاه علوم قضایی گفت: به طور کلی اگر آحاد مردم جامعه به کتابخوانی اهمیت دهند از آنجایی که کتاب میتواند موجب توسعه و افزایش آگاهی و بصیرت و معرفت مردم شود، وحدت و وفاق در موضوعی واحد شکل میگیرد.
به گزارش ایلنا، صالح منتظری، استادیار گروه حقوق اسلامی، دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری به ستاد خبری سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، درباره نقش رویدادهای فرهنگی در گسترش همبستگی اجتماعی و همدلی ملی گفت: روایتی داریم از امیرالمومنین(ع) در «مستدرک الوسائل» و «غررالحکم» با این مضمون که «الکتب بساتین العلما»؛ کتابها بستانهای علما و دانشمندان هستند. حضرت در روایت دیگری نیز بیان فرمودهاند که: «جالِسِ العلماءَ یَزْدَدْ علمُکَ و یَحْسُنْ أدبُکَ وَ تَزکُ نَفْسُکَ.» یعنی که با دانشمندان همنشینى کن تا بر دانشت افزوده، ادبت نیکو و جانت پاکیزه شود.
وی افزود: علی القاعده رویدادهایی چون هفته کتاب در ایجاد وفاق و همدلی ملی نقش موثری دارند، چرا که در زمینه ترویج مطالعه فعالیت دارند و مطالعه به طور کلی میتواند دانش مردم و معرفت آنها را افزایش دهد و به آنها بصیرت عطا کند. انسانی که بصیر شود و زوایای موضوعی را بشناسد، بسیار راحتتر با سایر افراد در موضوعات همبستگی پیدا میکند. البته هر کتابی این اثر را ندارد، به عنوان مثال آیتالله مکارم شیرازی میفرمایند که مطالعه شمشیر دو لبه است و گاهی میتواند انسان را پاک و زلال و گاهی هم به آدمی شرور بدل کند، چرا که ما کتابهای گمراه کننده هم داریم.
منتظری ادامه داد: به طور کلی اگر آحاد مردم جامعه به کتابخوانی اهمیت دهند از آنجایی که کتاب میتواند موجب توسعه و افزایش آگاهی و بصیرت و معرفت مردم شود، وحدت و وفاق در موضوعی واحد شکل میگیرد. بنابراین مطالعه بسته به میزان آن تاثیر ارزشمندی بر آگاهی خواهد گذاشت. در این راستا ابزار عمده مطالعه کتاب است. هرچند سایر موارد نیز وجود دارد، اما قطعاً ابزار اصلی کتاب است و هر چقدر فرهنگ کتابخوانی گسترش پیدا کند وحدت آگاهی و وفاق و همدلی ملی نیز به تناسب آن افزایش پیدا میکند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری رویدادی چون هفته کتاب را در ایجاد بستری برای اهداف مطالعه موثر خواند و گفت: در رویدادهایی چون هفته کتاب و نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران علاوه بر زمینهساز برای گسترش فرهنگ مطالعه باید در معرفی کتابهای ارزشمند نیز تلاش جدی کرد. ما باید با کتاب زندگی کنیم. ما باید همیشه به دنبال آموختن مسائل تازه باشیم و این را به عنوان یک اصل در زندگی خود قرار دهیم. حتما واجب نیست که در دایره مطالعاتمان مسائل علمی را قرار دهیم، بلکه باید اصل سودمندی در منابع حوزههای گوناگون مدنظرمان باشد.
وی اضافه کرد: من این کلام را از رهبر معظم انقلاب شنیدهام که در خانه ما همه اهل خانه در حالی که کتاب در دست دارند میخوابند. برای اینکه این مسئله به فرهنگ تبدیل شود هم در خانواده و هم در حاکمیت با ارزش کتاب درک شود. روایتی از امیرالمومنین(ع) داریم که در آن حضرت بیان فرمودهاند: «کسی که آرامش با کتاب را درک کند، هیچ آرامشی را از دست نمیدهد.» یا در جای دیگر حضرت بیان کردهاند که بهترین سخنگو کتاب است. ما باید از زمان محدودمان استفاده و ارزش بالای کتاب و کتابخوانی را درک کنیم نه اینکه فقط در زمانهای درسی و تحصیلی سراغ کتاب برویم. مقام معظم رهبری بعد از بازدید از نمایشگاه کتاب در سال ۶۹ فرمودند که کتابخوانی را باید از جمله عادات خودمان قرار دهیم و به فرزندانمان از کودکی بیاموزیم که کتاب بخوانند.
منتظری همچنین به سخنی دیگر از مقام معظم رهبری درباب اهمیت کتاب اشاره کرد و ادامه داد: حضرت آقا در آغاز هفته کتاب در سال ۷۱ فرمودند که برای یک ملت خسارتی بزرگ است که افراد آن با کتاب سر و کار نداشته باشند. چرا حضرت آقا این را خسارتی بزرگ میداند؟ چون مردم در زمینه آگاهی به تناسب نمیرسند و این عدم تناسب در زمینه آگاهی و بصیرت این نتیجه را میدهد که وحدت و وفاق بین مردم وجود نداشته باشد. لذا به نظرم ا گر بخواهیم در یک کلمه این مهم را بیان کنیم باید بگوییم که ما باید با کتاب زندگی کنیم تا همواره فرهنگ کتابخوانی در جامعه ساری و جاری باشد.
این حقوقدان در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این سوال که: «با توجه به رویدادهای منطقه جای خالی تبلیغ چه کتابهایی را در رسانهها حس میکنید؟» گفت: ما اکنون رمانهای خوبی در حوزه مقاومت داریم که خرده روایتهای مقاومت و گوشه و کنارههای آن را روایت میکنند. ویژگی این کتابها در این است که مخاطب را با ادبیات داستانی با این فضاها آشنا میکنند که برای قشر جوان و نوجوان جذاب است. شهید یحیی سنوار رمانی به نام «خار و میخک» که اکنون ترجمه شده است و داستانهای زندان او و مقاومت مردم فلسطین را روایت میکند. همچنین کتابهایی چون «هکذا تکلم نصرالله» و یا کتاب بیانات حضرت آقا در مورد صهیونیسم به نام «رو به پایان» و در کل کتابهایی که شرایط حاکم بر امروز منطقه را برای ما روشنتر میکنند، باید در رسانهها بیشتر معرفی شوند.
سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از بیستوسوم تا سیام آبان (۱۴۰۳) برگزار میشود.