در نشست خبری جایزه پژوهشهای برتر روابط فرهنگی بینالمللی مطرح شد؛
برای دستیابی به دیپلماسی فرهنگی دانشبنیان، نیازمند یافته های علمی هستیم
نشست خبری نخستین جایزه ملی پژوهشهای برتر روابط فرهنگی بینالمللی صبح امروز یکشنبه ۱۳ اسفند در مجتمع امام خمینی (ره) با حضور رضا ملکی (رئیس مرکز مطالعات راهبردی و روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دبیر این جایزه) برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، رضا ملکی در ابتدای این نشست به اشاره به ملی بودن جایزه پژوهشهای برتر روابط فرهنگی بینالمللی گفت: امیدواریم این جایزه ملی که اولین قدمش در سال ۱۴۰۲ برداشته شده ادامهدار باشد.
ملکی خاطرنشان کرد: پیش از هر چیز قصد دارم درباره ضرورت ضرورت چنین جایزهای صحبت کنم. ما در دنیایی به سر میبریم که میزان تحولات خیلی بیشتر از گذشته است و حضور در این دنیای پیچیده نیازمند یک هوشمندی است. معارضین و رقبای ما از ابزارهایی استفاده میکنند تا جلوی روند پیشروی دیپلماسی انقلاب اسلامی ایران را بگیرند. حضور در چنین صحنه پیچیده و گستردهای به سادگی اتفاق نمیافتد، روشهای گذشته ما دیگر پاسخگو نیست و به روشها و ابزارهای نو نیاز داریم و این به دانش و آگاهی خاص نیاز دارد. برای اینکه به یک دیپلماسی دانشبنیان برسیم نیازمند یافتههای علمی هستیم تا میدان را به درستی بشناسیم و ارتباطمان را با آن ایجاد کنیم. برقراری ارتباط ظرفیتهای علمی و فعالیتهای دانشگاهی و نیازهای بخش اجرایی به نظر یک مسئله مهم است که در رسالت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی قرار میگیرد.
وی افزود: اواخر سال ۱۴۰۱ ایده این جایزه مطرح شد و اوایل ۱۴۰۲ ایده این جایزه به تصویب رسید و فرایند جایزه ملی از اواخر بهار امسال آغاز شد و این فرایند امروز به سرانجام رسیده و در آستانه برگزاری مراسم هستیم. مشارکت و همکاری فعال دانشگاههای کشور از جمله ویژگیهای این رویداد است. آثار از اکثر استانها و شهرها ارائه شده و میزان استقبال بیش از پیشبینی ما بوده است و در حوزه ترجمه و تالیف، پایاننامه، گزارشهای سیاسی و پژوهشی و… اثر به دبیرخانه این جایزه ارسال شده است. این مراسم ۱۵ اسفند در سالن فرهنگ و ارتباطات اسلامی ساعت ده صبح برگزار میشود.
وی افزود: این جایزه میتواند به پژوهشهای قابل استفاده برای دیپلماسی فرهنگی کشور قابل استفاده شود؛ جایزه آغاز یک کار است. معرفی آثار شروع یک کار جدید است، ما یک شبکه از اندیشمندان، پژوهشگران و نخبگان ایجاد کردیم و برای دوره آینده در نظر داریم اژ پژوهشها، به خصوص پژوهشهایی که مرتبط با دیپلماسی فرهنگی است در قالب پژوهانه حمایت کنیم.
ملکی تأکید کرد: دنیای پیرامون ما دنیای در حال تحول است. ما در دوران گذار تاریخی قرار گرفتیم و نیاز است بعضی محورها را مورد نظر قرار دهیم. ما بر اساس آموزههای اسلام و آرمانهای انقلاب اسلامی نوع نگاهمان به دیپلماسی فرهنگی متفاوت است و باید نظریه خاص خودمان را تولید کنیم و به همین دلیل یکی از جایزهها را دیپلماسی فرهنگی قرار دادیم. بحث ایرانیان خارج از کشور یا ایرانیتبارهای خارجی مسئله بسیار مهمی است که مطالعات خوبی روی این موضوع انجام نشده است و ما در این رویداد به آن توجه داریم. بحث اقتصاد فرهنگ بسیار مهم است و باید یه این بیندیشیم که چه آثاری قابل صادرات هستند. آخرین محور بحث گذار تاریخی است. رهبر معظم انقلاب از سال ۱۳۸۹ تاکید کردند که این دوران را بشناسید، پشت پردهها را درک کنید، ما نباید جا بمانیم و غافلگیر شویم و جای شایسته ملت خودمان را باید پیدا کنیم. دوران گذار تاریخی و نظم نوین. یک نظام معنایی است و به هویت مربوط میشود. زیستبوم بعدی زیستبوم فناوریهای نوین است. مجموع این مسائل به ما میگوید میدان ما در عرصه دیپلماسی فرهنگی چیست.
ملکی درباره حمایت بخشهای دولتی و غیردولتی از این جایزه گفت: بخشهایی از مراکز علمی، پژوهشی و دانشگاهی که باید حمایت میگرفتیم با ما مشارکت فعال داشتند و امید ما این است ارتباطاتی که با این مراکز پژوهشی شکل گرفته بعد از این هم ادامه پیدا کند.
دبیر نخستین جایزه ملی پژوهشهای برتر روابط فرهنگی بینالمللی درباره رویکرد این رویداد در انتخاب آثار گفت: اولین کاری که شورای علمی انجام داد بررسی شاخصهها بود. ما شاخصههایی چون شکل و ساختار کلی هر اثر علمی، روش تحقیق و چارچوب نظری، شیوه نگارش و اهمیت و ضرورت آن موضوع را مدنظر قرار گرفتهآند و از مجموع ۳۰۵ اثر، آثاری را انتخاب کردند.