برنامه شهر سالم بستری برای توسعه گردشگری
صدیقه صلواتی (دبیر برنامه شهر سالم و ایمن مراغه) درباره طرح شهر سالم و مقاصد مطلوب برای گردشگری سخن گفت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، شهر سالم، تداعی کننده شهری با فضای سبز محافظت شده، هوای سالم، آب سالم، مدارس سالم، سیستم حمل و نقل در دسترس و ایمن، زیر ساختهای مناسب ارتباطی، سیستم آموزش با کیفیت، فراهمی امکانات تفریحی سالم، و محیط مروج سبک زندگی سالم است.
صدیقه صلواتی (عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی مراغه و دبیر برنامه شهر سالم و ایمن مراغه) با بیان این مطالب ادامه داد: بر اساس معیارهای اعلام شده از طرف دفتر سازمان جهانی بهداشت در منطقه مدیترانه شرقی، حتی وجود زمینههای اشتغال از جمله ارائه وامهای کم بهره جهت خوداشتغالی و فراهمی امکانات مهارت آموزی در سطح شهر از ویژگیهای یک شهر سالم است. شهری سالم، پیوست سلامت را در فعالیتهای اقتصادی شهر نیز لحاظ کرده و توسعه صنعت، کارخانجات، کارگاه ها، کشاورزی، و… را در راستای اهداف توسعه پایدار شهری و منوط به رعایت استانداردهای ایمنی و سلامت میداند.
او افزود: برنامه ریزی برای داشتن شهری سالم حتی فرهنگ، تاریخ و سنتهای شهر را نیز دربرمیگیرد و بر تقویت و بهرهگیری آن بعد از فرهنگ، رسوم، سنتها و قابلیتهای بومی و اقلیمی یک شهر که میتواند ارتقا دهنده سلامت و مروج سبک زندگی سالم باشد، تاکید دارد. فراموش نکنیم که برنامهریزی برای ساخت شهری ایمن و سالم یک سیاستگذاری محلی و از پایین به بالا بوده و این به معنی نقش ویژه و مهم بافتار اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، مذهبی و زیست محیطی شهر در طراحی، اجرا و ارزیابی برنامه شهر سالم است.
به گفته صلواتی، اکنون شهرهای پیشرو جهان در اجرای برنامه شهر سالم به دنبال ادغام برنامه شهر سالم با برنامهریزی گردشگری هستند، چراکه دو برنامه مذکور عناصر مشترک مهمی را دربرمیگیرند که از جمله آنها ضرورت مشارکت بین بخشی سازمانها، مشارکت جامعه مدنی و مردم، و تعهد و حمایت مسئولان فرادستی شهر ازجمله فرماندار و شهردار است.
دبیر برنامه شهر سالم و ایمن مراغه یادآور شد: باید در نظر داشت که از یک سو اقدام به توسعه گردشگری بدون توجه به ویژگی «پایدار بودن» (sustainability)، در بلندمدت صدمه رسان به سلامت همه جانبه جسمی، روانی و اجتماعی ساکنان شهر خواهد بود و از سویی دیگر اقدام به سالمسازی فضاها و اماکن از جمله معابر، ادارات، خیابانها، مدارس، آب، هوا، محیط زیست و… شهر را تبدیل به مقصدی ارجحتر برای گردشگران خواهد کرد. فلذا این رابطه متقابل و پیچیده بین سلامت و گردشگری نیز بر اهمیت ادغام برنامه شهر سالم و برنامه گردشگری صحه میگذارد.
او گفت: شهرهای ایران هر یک با ویژگیهای خاص اقلیمی، فرهنگی و تاریخی ضمن دارا بودن ظرفیتهای بالقوه برای توسعه گردشگری، با کاربست رویکردهایی مثل برنامه شهر سالم (Healthy City Approach) میتوانند با ارتقای جذابیت شهری از دیدگاه سلامت و ایمنی، زمینه حضور گردشگران را از اقصی نقاط کشور و دنیا فراهم نمایند.
صلواتی اذعان داشت: لازم است که سیاستگذاران و حکمرانان در سطح محلی بازنگری جدی در رویکرد مدیریت شهری داشته و با پیادهسازی اصول حکمرانی خوب برای سلامت در سطح شهر؛ از این رویکرد برای توسعه پایدار گردشگری شهرها همزمان بهره جویند تا ضمن مقابله با چالشهای گسترش شهرنشینی، تهدیدات شهرنشینی را به فرصتهایی برای توسعه پایدار شهری تبدیل کنند.