خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد؛

تکلیف محوطه‌های باستانی که در منطقه نظامی قرار دارند، روشن می‌شود/ سرنوشتِ کوزه‌ها و کتیبه‌های باستانی رها شده در لیان چیست؟ / ادامه کاوش‌ها در سیراف به شرط تخصیص بودجه

تکلیف محوطه‌های باستانی که در منطقه نظامی قرار دارند، روشن می‌شود/ سرنوشتِ کوزه‌ها و کتیبه‌های باستانی رها شده در لیان چیست؟ / ادامه کاوش‌ها در سیراف به شرط تخصیص بودجه
کد خبر : ۱۳۱۵۳۹۰

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان بوشهر با تایید احتمال رها شدن کوزه‌ها و کتیبه‌های باستانی در منطقه لیان گفت: بسیاری از این محوطه‌های باستانی در منطقه نظامی قرار دارند و کاوش در آن مناطق نیازمند تعامل با ارتش است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، محسن شریفیان (خواننده و پژوهشگر موسیقی بومی و محلی بوشهر) در صفحه اینستاگرام خود فیلمی از رها شدن آثار تاریخی و باستانی در منطقه لیان منتشر کرد و گفت: بندر بوشهر ۱۰/۱۰/۱۴۰۱ منطقه باستانی لیان، کوزه‌ها و کتیبه‌های گسار بسته در حصار حفاری‌های غیر مجاز. 

او در ادامه نوشته است: در میان هیاهوی خواستن‌ها و نخواستن‌ها، حواس‌مان به ارجمندی آثار و ابنیه باستانی کشور هزاران ساله‌مان باشد. آنچه هست، میراث و سرمایه آیندگان است، مبادا امانتدار خوبی نباشیم! 

نصرالله ابراهیمی (معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان بوشهر) با اشاره به آنکه در شبه جزیره بوشهر منطقه‌ای به نام سبزآباد یا ریشهر که پهنه‌ای تاریخی است، وجود دارد، گفت: در این منطقه قلعه ریشهر قرار دارد و محوطه‌ها و تپه‌های تاریخی و باستانی دیگری در محدوده منطقه رادار وجود دارد که برخی از این محوطه‌ها توسط تیم پژوهشی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته‌اند و سایت‌هایی شناسایی شده‌اند و امید است بتوانیم بر اساس روش‌های علمی و آکادمیک، مجوزهای لازم را دریافت کنیم. تعدادی از این محوطه‌ها در فهرست میراث ملی ثبت شده‌اند و تعدادی از محوطه‌ها نیز نیازمند بررسی و شناسایی هستند. در صدد دریافت مجوز از پژوهشگاه میراث و گردشگری برای بررسی وضعیت این شبه جزیره هستیم. 

او ادامه داد: در این مناطق هیچ شی‌ء تاریخی برای فروش و… رد وبدل نمی‌شود اما منکر وجود خرده سفال و تکه‌های سفال‌هایی که قابلیت مطالعه دارند، نمی‌شویم. اخیرا تیم پژهشگران در این منطقه حضور داشتند و با توجه به فعالیت یگان حفاظت در منطقه، حفاری غیر مجاز انجام نمی‌شود. البته که در هر منطقه تاریخی خرده سفال به صورت سطحی روی زمین ریخته است. این منطقه نیز از این امر مستثنی نیست. 

ابراهیمی با اشاره به آنکه در این منطقه آثاری از دوره قبل از تاریخ تا دوره تاریخی، اشکانی و ساسانی بدست آمده، یادآور شد: محوطه تاریخی تل پیتول در محدوده نیروی دریایی ارتش قرار دارد که در آن محوطه کتیبه وجود دارد. البته این منطقه نیازمند کاوش باستان‌شناسی است و درحال حاضر تعدادی از کتیبه‌های آن در موزه منطقه‌ای نگهداری می‌شود. این محوطه منطقه نظامی است و در دسترس عموم نیست. 

او در پاسخ به این سوال که چند درصد و چه تعداد از محوطه‌های باستانی و آثار تاریخی بوشهر در منطقه نظامی قرار دارند، گفت: محوطه تاریخی پل پیتول، قلعه ریشهر، همچنین قبرستان تاریخی و عمارت نعمتی، و کنسولگری انگلیس در محدوده نظامی قرار دارند البته درحال حاضر کنسولگری انگلیس تبدیل به موزه منطقه‌ای خلیج فارس شده است که قابل بازدید عموم است. 

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان بوشهر با اشاره به آنکه در حال رایزنی با ستاد مشترک ارتش برای انجام کاوش‌های باستان‌شناسی و در مناطق نظامی هستند، گفت: درحال حاضر مجوزهای پژوهشکده باستان‌شناسی رادر اختیار داریم اما نیازمند مجوزهای نظامی نیز هستیم. درحال حاضر تخمینی از مناطق تاریخی و باستانی که در مناطق نظامی قرار دارند، در اختیار نداریم چراکه سال‌هاست هیچ هیات باستان‌شناسی به این مناطق نرسیده است. 

او در پاسخ به این سوال که در میان محوطه‌های باستانی بوشهر، کدامیک بیشتر در معرض تعرض حفاران غیرمجاز است، گفت: از آنجا که بیشتر محوطه‌های باستانی در مناطق شهری و روستایی قرار دارند، قابل حفاظت، بازدید و پایش هستند اما در محدوده مناطقی مانند سیراف از آنجایی که بخش بزرگی از منطقه تاریخی در محدوده شهری قرار دارد از این رو توسعه شهری و انجام ساخت و سازها در محدوده این اثار انجام می‌شود. طی چند سال اخیر برنامه کاوش در منطقه سیراف داشتیم و امسال نیز در صورت تخصیص یافتن اعتبارات، ادامه کاوش‌های سال گذشته را خواهیم داشت.

حجم ویدیو: ۲۵.۷۲M | مدت زمان ویدیو: ۰۰:۰۰:۲۰ دانلود ویدیو
انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز