افتتاح مجدد موزه ملی افغانستان
موزه ملی افغانستان پس از گذار سیاسی اخیر، برای معرفی تاریخ و تمدن این کشور به روی بازدیدکنندگان از داخل و خارج بازگشایی شد.
بهگزارش ایلنا، محمدرحیم رحیمی، رییس (موزه ملی افغانستان) گفت: «موزه ملی افغانستان پس از تجربه فراز و نشیبهای بسیار، سرانجام به روی بازدیدکنندگان داخلی و بینالمللی بازگشایی شد تا با تاریخ و تمدن این کشور آشنا شوند.»
افغانهای خسته از جنگ شاهد یک گذار سیاسی ناگهانی بودند و طالبان در۲۴ مرداد ۱۴۰۰، کابل، پایتخت این کشور را تصرف و در ۱۶ شهریور، تشکیل یک دولت موقت را اعلام کردند.
موزه ملی افغانستان که زمانی یک موزه محبوب در منطقه برای حفظ میراث فرهنگی از دورههای مختلف و تمدنهای باستانی به شمار میرفت، در طول دهههای اخیر به شدت آسیب دیده است. بسیاری از مجموعههای این موزه در جریان جنگهای جناحی در دهه ۱۹۹۰ غارت شده است.
این مقام مسئول در ادامه گفت: «خوشبختانه در جریان تحولات سیاسی اخیر، چیزی از موزه دزدیده نشده و آسیبی هم به مجموعهها وارد نشده است. ما در طول این سه ماه توانستهایم همه چیز را حفظ کنیم. ما از زمان فروپاشی دولت قبل، از موزه ملی محافظت کرده و آن را به دلایل امنیتی و ایمنی بسته نگه داشتهایم. علاوه بر حفاظت از میراث فرهنگی، امنیت بهتری را نیز برای بازدیدکنندگان این موزه فراهم کردهایم.»
مدیر مؤسسه احتمال میدهد که اگرچه درهای موزه امروزه به روی بازدیدکنندگان باز است، تعداد بازدیدکنندگان همچنان محدود است، زیرا بسیاری از مردم از بازگشایی موزه اطلاعی ندارند.
رحیمی در ادامه گفت: «موزه تازه سه چهار روز پیش افتتاح شده است؛ بازدیدکنندگان خارجی زیادی نداریم اما مردم محلی میآیند. بسیار خوشحالیم که برای بازدید میزبان آنها هستیم و انتظار داریم بعداً بازدیدکنندگان بیشتری بیایند.»
اشیای بسیاری از دوران مختلف تمدنها از امپراتوری کوشان تا دوران یونانی و بودایی در موزه ملی افغانستان نگهداری میشود.
با این وجود، رحیمی گفت: «این روزها فقط ۵ درصد از این مجموعه در معرض دید عموم قرار دارد و قرار است این مجموعه به صورت چرخشی در نمایشگاه برگزار شود.»
البته او جزئیاتی در مورد درآمد ماهانه یا سالانه موزه و تعداد گردشگران خارجی که انتظار میرود در آینده از آن بازدید کنند، ارائه نکرد.
بیش از ۲۲ افغان در ۱۸ آذر از این موزه بازدید کردند و محمد نبی ۳۹ ساله، یکی از بازدیدکنندگان، در گفت و گو یی بازدید خود را برای وقت گذراندن و کسب آگاهی در مورد تمدن گذشته افغانستان توصیف کرد.
قرار است همکاریهایی هم بین موزه قصر چین و موزه ملی افغانستان صورت بگیرد و رحیمی از پیشنهاد رئیس موزه قصر چین برای حفاظت از میراث فرهنگی در افغانستان تشکر کرد و گفت: «ما به این فکر میکنیم که چگونه همکاریهای فرهنگی بیشتری داشته باشیم و از طرف شرکای چینی خود در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی حمایت شویم.»