همگرایی نهادهای تنظیمگر؛ حلقه مفقوده مدیریت اجرایی و نظام حکمرانی کشور
جلسه هماندیشی «معماری نهادهای تنظیمگر ایران» در سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر (ساترا) با حضور نمایندگانی از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت بهداشت برگزار شد.
به گزارش ایلنا، در این جلسه ابتدا محمدحسن خلعتبری، مدیر برنامهریزی و نظارت ساترا با بیان اینکه همگرایی نهادهای تنظیمگر حلقه مفقوده مدیریت اجرایی و نظام حکمرانی در کشور است، اظهار کرد: امروز شاهد رشد روزافزون بخش عمومی و خصوصی در صنایع مختلف هستیم، هندسه فعلی صنعت رسانه در ایران به گونهایست که از طرفی نمیتوان و نباید با فعالان برخورد سلسله مراتبی و دستوری داشت و از طرف دیگر نمیتوان نسبت به دغدغههای حاکمیت بیتفاوت بود. تنظیمگران ایران در حوزههای مختلف باید با ظرافت در عین اینکه تفویض اختیار بخشی دولتی به حوزههای عمومی و خصوصی را مدیریت میکنند درخواستهای حاکمیت را نیز برای این دو حوزه ترجمه کنند و به نوعی شاهد استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و عمومی به منظور پیشبرد منافع عمومی باشیم. با این ترکیب و در صورت ارتقای ظرفیت نهادی تنظیمگران ایران شاهد خلاقیت روزافزون بخش عمومی و خصوصی و پیشبرد منافع ملی خواهیم بود و حاکمیت میتواند از طریق تنظیمگرانی که به تسهیلگری نیز میپردازند دغدغههای خود را مرتفع کنند.
مدیر مطالعات تنظیمگری ساترا نیز با اشاره به نقش بیبدیل تنظیمگران در شرایط کنونی گفت: باید همگرایی ابتدا در لایه کارشناسی صورت پذیرد تا به نوعی تصمیمسازان در نهادهای تنظیمگر بتوانند در یک فضای عالمانه به طرح دغدغههای خود بپردازند. وظایف تنظیمگران مختلف امروزه در برخی از پلتفرمهای رسانهای تجمیع شده است و به همین منظور نیاز به بروز و ظهور یک تنظیمگر مرجع و یا لااقل سطح بالایی از هماهنگی میان تنظیمگران هستیم.
رضایی، مدیر کل دفتر معماری سازمانی، هوشمندسازی و امنیت فضای مجازی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با بیان تجارب سازمان خود در زمینه تنظیمگری اظهار کرد: مرزهای حوزههای رگولاتوری باید شفاف شود. پنجره واحد باید برای مردم راهنما باشد و نه گیجکننده. مشکلات بین دستگاهها باید مرتفع شود و لازمه اصلاح تصمیمگیری در لایههای بالای سازمانهاست.
باقرزاده نماینده شورای مقرراتزدایی وزارت اقتصاد با بیان دیدگاه و عملکرد مجموعه خود در این حوزه گفت: مردم و فعالان از وجود مجوزهای مختلف در فعالیتهای متعدد در کشور سردرگم شدهاند و باید برای این حوزه چارهاندیشی اساسی شود. شورای مقرراتزدایی اقدامات مناسبی در این حوزه داشته است که میتوان این تجربیات را با سایر تنظیمگران نیز به اشتراک گذاشت.
ابطحی، مدیر گروه تولید و نشر محتوای مرکز توسعه و فرهنگ و هنر وزارت ارشاد نیز بیان کرد: ابتدا باید ببینیم چه چیزی را باید تنظیمگری کنیم. حوزه فعالیت باید دقیق و شفاف شود. بحث بودجهریزی یکی از جاهایی است که میتواند محل اعمال سیاستهای تنظیمگری باشد و نباید از آن غافل شد.
در ادامه قناعتپیشه مدیر گروه کسب و کار محتوای مرکز توسعه و فرهنگ وهنر وزارت ارشاد اظهارکرد: حاکمیت باید درباره نسبت خود با صنایع و فعالیت به جمعبندی دقیق برسد و تا این اتفاق رخ ندهد نمیتوان اصلاحات اساسی در این حوزه ایجاد کرد.
نماینده وزارت بهداشت نیز ضمن بیان دیدگاههای خود به انتقال تجربه در این زمینه پرداخت.
در پایان حاضران توافق کردند جلسات دیگری را با حوزههای تخصصی به صورت دوجانبه به منظور تدوین مقدمات تفاهمنامه مشترک بین تنظیمگران برقرار کنند.