«آژانس بین المللی انرژی اتمی را بهتر بشناسیم» چاپ شد
کتاب «آژانس بین المللی انرژی اتمی را بهتر بشناسیم» با زبانی ساده و روان به بررسی کوتاه تاریخچه سازمان ملل متحد و بررسی تاریخچه تأسیس آژانس انرژی اتمی، اهداف آژانس، ساختار و تشکیلات، فعالیتهای آژانس میپردازد.
به گزارش ایلنا، هشتم دسامبرسال 1953 میلادی( سال 1332 ه.ش) در حالی که هنوز بوی نابودی از ویرانه های ناشی از بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی در ژاپن توسط ایالات متحده آمریکا بر می خواست و با پایان یافتن جنگ دوم جهانی و آغاز دوران جنگ سرد میان آمریکا و شوروی سابق، توسعه انرژی هسته ای به منظور تولید کلاهک های بمب اتمی در میان این دو کشور ابر قدرت به مسابقه گذاشته شد. آمریکا به عنوان اولین استفاده کننده از سلاح مرگبار هسته ای در سال های پس از جنگ جهانی دوم، نگرانی اکثر کشورهای جهان را به شدت برانگیخت.
بحران های سیاسی و منطقه ای و بین المللی پس از جنگ خانمان سوز دوم جهانی و تداوم تلاش برای خلع سلاح هسته ای و متوقف کردن مسابقه تسلیحاتی موجب شد حدود 10 سال پس از این ماجرا، ایالات متحده آمریکا درصدد برآمد تا چهره ای انسان دوستانه به خود بگیرد، پیشنهاد گسترش استفاده صلح آمیز انرژی هسته ای را د رجهان ارائه نمود.
منشاء پیدایش آژانس بین المللی انرژی اتمی را باید در پیشنهاد ژنرال آیزنهاور رئیس جمهور وقت ایالات متحده در سال 1953 میلای به مجمع عمومی سازمان ملل متحد جستجو کرد البته بسیاری از کارشناسان سیاسی بر این عقیده بودند که درواقع آمریکایی ها با داشتن جنگ افزارهای اتمی و کشتار جمعی به قصد کنترل دیگر کشورها و جلوگیری از پیشرفت تکنولوژی هسته ای در جهان این پیشنهاد را داده اند. چراکه این پیشنهاد زمانی از سوی آمریکا ارائه شد که روس ها، یعنی رقیب اصلی آمریکا، اولین آزمایش هسته ای خود را انجام داده بود واین خود بهترین دلیل براین ادعا است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) محصول دغدغه های بشر از خطرات و نیز حاصل انگیزه های او در استفاده از فواید شکافتن اتم است؛ یعنی، از یک سو، آژانس مذکور را باید ناشی از تمهیداتی دانست که جهان برای پرهیز از مصیبت های به کارگیری سلاح های اتمی اتخاذ کرده، و از سوی دیگر، تسهیلات صلح آمیزی که انرژی اتمی در عرصه های فنی و اقتصادی پدید می آورد، بشر را به سوی اتم جلب نموده است. برای رسیدن به این اهداف، آژانس انرژی اتمی، با ساختاری مرکب از مجمع عمومی، شورای حکام و دبیرخانه تأسیس شد، بودجه کافی به آن اختصاص یافت، و به تربیت کارشناسان و ارائه آموزش های اتمی و هسته ای دست زد، ولی آژانس، هم درجلوگیری از گسترش سلاح های اتمی و هم در توسعه فعالیت های صلح آمیز اتمی و هسته ای، حداقل در مورد بعضی از کشورها همچون جمهوری اسلامی ایران، بیشتر در جهت جلب نظر قدرت های بزرگ جهانی کوشیده است. آژانس بینالمللی انرژی هستهای یک ارگان مستقل سازمان ملل متحد است و بر تهیه انرژی هستهای برای اهداف صلحآمیز، التزام به معاهده عدم تکثیر هستهای و جلوگیری از استفاده نظامی از انرژی هستهای نظارت دارد که در حقوق بینالملل از این موضوع بحث میشود.
کتاب «آژانس بین المللی انرژی اتمی را بهتر بشناسیم» در 204 صفحه بهبهای 43 هزار تومان توسط کتاب های متمم واحد حقوق و روابط بین الملل انتشارات ذکر راهی بازار کتاب شده است.