حضور کتابخانه ملی ایران با «لیبتک» در کنار پیشگامان کتابداری دنیا در ایفلا
خبرنامه فناوری اطلاعات «ایفلا»، (فدراسیون بین المللی انجمنها و موسسات کتابداری) در شماره اخیر خود، گزارشی از اقدامات نوآورانه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در زمینه «لیبتک» را منتشر کرد.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ایفلا (فدراسیون بین المللی انجمنها و موسسات کتابداری) از بخشها و کمیتههای مختلفی تشکیل شده است که یکی از این بخشها فناوری اطلاعات است. این بخش با هدف ارتقا و توسعه کاربرد فناوری اطلاعات در خدمات کتابخانهای با در نظر داشتنِ روش ها، استانداردها، فعالیتهای آموزشی و تحقیقاتی از سال ۱۹۶۳ ذیل «ایفلا» تشکیل شده است.
مدیریت و سیاستگذاری فناوری اطلاعات، متن کاوی، یادگیری ماشینی، پردازش زبان طبیعی، هوش مصنوعی، رباتیک، تحول دیجیتال، پلتفرمهای ارتباطی و تحلیل دادههای کلان بخشهایی از دامنه مهمترین موضوعاتی است که در این بخش به آن پرداخته میشود. از سال ۲۰۰۴ خبرنامهای در همین حوزه منتشر میشود که مهمترین تجربیات کشورهای پیشگام دنیا در خصوص کاربرد فناوری اطلاعات در کتابخانهها را ارائه میدهند.
خبرنامه فناوری اطلاعات «ایفلا»، (فدراسیون بین المللی انجمنها و موسسات کتابداری) در تازهترین شماره خود، گزارشی از اقدامات نوآورانه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را در زمینه «لیبتک» منتشر کرده است. مجموعه مقالات و گزارشهای این خبرنامه در سالیان اخیر درباره کشورهای توسعه یافته و بیان آخرین دستاوردهای فناورانه حوزه کتابداری و علم اطلاعات بوده است.
از همین رو در این شماره از خبرنامه گزارشی از اقدامات نوآورانه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در زمینه «لیبتک» توسط بابک زنده دل نوبری مدیرکل برنامه ریزی و نظارت و مظفر پاسدار شیرازی معاون توسعه مدیریت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به رشته تحریر درآمده است و این نکته که طرح موضوع «لیبتک» برای نخستین بار توسط جمهوری اسلامی ایران در «ایفلا» اتفاق میافتد میتواند نشان دهنده تلاشهای کتابخانه ملی ایران در راستای تحول فناورانه در سالهای اخیر باشد.
وقتی سه سال قبل (۱۳۹۸) برای نخستین بار سند تحول دانش بنیان سازمان تدوین و به تصویب رسید، سازمان «یادگیرنده و نوآور» یکی از مهمترین راهبردهای تحقق چشمانداز «حافظه ملی در خانه هر ایرانی» معرفی شد. برای تحقق این راهبرد، پلتفرم نوآوری باز «لیبتک» طراحی و پیادهسازی شد و اکنون روایت این اقدامات در جدیدترین شماره خبرنامه فناوری اطلاعات «ایفلا» در معرض دید کتابداران و فناوران دنیا قرار گرفته است.
این گزارش در آغاز به بیان مفهوم نوآوری باز پرداخته است. پس از آن مثالهایی از پیادهسازی نوآوری باز در برخی کتابخانهها و آرشیوهای دنیا ارائه شده و در ادامه داستان نوآوری «لیبتک» بیان شده است. تعریف و دامنه کاربرد «لیبتک»، زمانبندی اجرای رویدادهای لیبتک و دیگر جزئیات رویداد نخست «لیبتک» (ویتا) که در سال ۱۳۹۸ به انجام رسیده بود، بخش دیگری از گزارش است. معرفی مرکز نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور سازمان نیز از دیگر بخشهای آن است.
در پایان نیز به طور خلاصه فعالیت و دستاوردهای تیم «سندجو» به عنوان یکی از تیمهای موفق رویداد نخست بیان شده است. مشروح این گزارش در نشانی اینترنتی زیر قابل مشاهده و دسترس است:
https://www.ifla.org/files/assets/information-technology/newsletters/tilt_newsletter_june_2021.pdf