خبرگزاری کار ایران

نشست نقد و بررسی شیوه‌نامه ساماندهی کسب و کارهای گردشگری در فضای مجازی برگزار شد/ بایدهای سیاست‌گذاری برای استارتاپ‌های گردشگری

نشست نقد و بررسی شیوه‌نامه ساماندهی کسب و کارهای گردشگری در فضای مجازی برگزار شد/ بایدهای سیاست‌گذاری برای استارتاپ‌های گردشگری
کد خبر : ۱۰۱۴۱۲۴

نشست کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و گردشگری تهران با حضور فعالان و صاحبان اکوسیستم استارتاپی کشور برگزار شد.

به گزارش ایلنا، نشست کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و گردشگری تهران با حضور فعالان و صاحبان اکوسیستم استارتاپی کشور برگزار شد. در این نشست ابتدا وحید تقی‌خانی، مدیرعامل موسسه آموزش و توسعه منابع انسانی اتاق بازرگانی تهران این مجموعه و اهداف و ماموریت‌های این مجموعه را به حاضرین معرفی کرد. دستور کار اصلی این نشست که به صورت آنلاین برگزار شد، نقد و ارزیابی شیوه نامه ساماندهی کسب و کارهای گردشگری در فضای مجازی بود. در نشست کمیسیون گردشگری اعضای کمیسیون درباره نقاط ضعف و قوت این شیوه نامه همفکری و گفت‌و‌گو کردند و پیشنهادهای ضروری در جهت اصلاح شیوه‌نامه و انعکاس آن به وزارت میراث فرهنگی ارائه کردند.

در بخش اول این نشست، وحید تقی‌خانی مدیرعامل موسسه آموزش و توسعه نیروی انسانی اتاق بازرگانی تهران در یک ارائه نیم ساعته به تشریح ماموریت‌ها و برنامه‌های این موسسه برای فعالان گردشگری پرداخت. تقی‌خانی شبکه ارتباطی آموزشی این موسسه و همکاری‌های بین‌المللی آن را نقطه متمایز آن برشمرد و تاکید کرد در مباحثی چون آموزش زبان‌های خارجی و برگزاری دوره‌های تخصصی، این موسسه می‌تواند در کنار اکوسیستم گردشگری کشور قرار بگیرد و از ظرفیت‌های خود برای توسعه این فضا استفاده کند.

خوب و بد شیوه‌نامه میراث فرهنگی برای اکوسیستم نوآور گردشگری

رضا جمیلی، دبیر کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران در این نشست با بیان اینکه شیوه نامه ساماندهی کسب و کارهای گردشگری در فضای مجازی، متر و معیار و سنجه‌‌ فعالیت استارتاپ‌های گردشگری و نحو نظارت وزارت میراث فرهنگی را بر آن‌ها مشخص می‌کند، اظهار کرد: «به نظر می‌رسد وزارت میراث فرهنگی به این نتیجه رسیده که با مجوزها و قوانینی که سایر کسب و کارهای حوزه گردشگری را رصد و نظارت می کند، استارتاپ‌ها را ارزیابی نکند.» وی یکی از بزرگترین ضعف‌های شیوه نامه جدید را ماده 5 آن دانست و گفت: «شرط وثیقه 50 میلیون تومانی برای کسب و کارهای نوپای گردشگری بسیار زیاد است و فشار زیادی به آن‌ها وارد می‌کند.» به گفته جمیلی ادبیات شیوه نامه غیراستارتاپی است و با فهم استارتاپی نوشته نشده است. وی الزام استارتاپ‌ها و شتابدهنده‌ها به ارائه تصویر سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی دفتر کار یا اقامتگاه قانونی و همینطور اعطای حق به تشکل‌های سنتی حوزه گردشگری را از دیگر موارد چالش‌برانگیز شیوه نامه برشمرد که کلیت آن را با تهدیدی جدی روبرو کرده است.

وزارت میراث فرهنگی به استارتاپها مهلت دهد

هادی شجاری، مدیرعامل آریامدتور نیز با اشاره به تبصره ماده 9 شیوه نامه که در آن استارتاپ‌ها و شرکت‌های نوپای گردشگری از فعالیت در حوزه تورگردانی منع شده‌اند، گفت: «کسانی که شیوه نامه را تدوین کرده‌اند فهم درستی از موضوع نداشته‌اند که داشتن سایت و فعالیت در فضای آنلاین همه ماجرا نیست و اصل بیزنس جای دیگری است.» وی با طرح پیشنهاد مهلت‌دهی به کسب و کارهای نوآور گردشگری اظهار کرد: «رگولاتور باید شرایط را بر استارتاپ‌های گردشگری آسان بگیرد و شبیه به طرح «نوآفرین» اجازه دهد هر کاری که مایلند اعم از مارکتینگ یا اجرای تور و... در بازه زمانی مشخصی انجام دهند و پس از آن مجوز بند «ب» را الزامی کند.»

استارتاپ‌ها نیاز به مجوز موقت دارند

بابک سهرابی، بنیان‌گذار جاجیگا با اشاره شکننده بودن وضعیت استارتاپ‌هایی که در آغاز راه هستند، بر اهمیت زمان‌بندی و صدور مجوزهای موقت معافیت تاکید کرد. به گفته سهرابی وزارت میراث فرهنگی و تدوین‌کنندگان شیوه نامه ساماندهی فعالیت کسب و کارهای گردشگری باید معافیت‌هایی برای استارتاپ‌هایی که در فاز اولیه فعالیت قرار دارند، در نظر بگیرند و در مرحله بعد از آن‌ها درخواست مجوز کنند. سهرابی همچنین بند 4 ماده 4 شیوه نامه را یکی از بزرگترین ایرادهای شیوه نامه ارزیابی کرد و گفت: «بسیاری از شرکت‌های گردشگری قبل از اینکه داشتن مجوز الزامی شود، ثبت شده‌اند و اساسنامه خود را تنظیم کرده‌اند و در حال حاضر توجیهی ندارد.» نبود سامانه ثبت درخواست و اطلاعات و نامشخص بودن سازوکار اجرای شیوه‌ نامه ساماندهی کسب و کارهای گردشگری در فضای مجازی نیز از دیگر موارد چالش‌برانگیز بود که بنیان‌گذار استارتاپ جاجیگا در این نشست آن‌ها را تشریح کرد.

معضل ناهماهنگی نهادها و ارگان‌های مرتبط با صدور مجوز

بنیان‌گذار استارتاپ هیچ‌ هاپ نیز در این نشست با اشاره به زمانبر بودن فرآیند صدور مجوز فعالیت در فضای مجازی گفت: «روند صدور مجوز قاعده مشخص و مدونی ندارد و تا حدود زیادی به نوع برخورد و رفتار مسئولان سازمان میراث فرهنگی و نهادهای مرتبط در شهرها و استان‌ها بستگی دارد.»

امیر نبی‌زاده، با یادآوری ناهماهنگی‌هایی که میان وزارت میراث فرهنگی و نهادها و ارگان‌های متولی صدور مجوز فعالیت در فضای آنلاین، گفت: «وزارت میراث فرهنگی مجوز گردشگری الکترونیک صادر می‌کند اما دیگر سازمان‌ها و نهادها مانند مرکز تجارت الکترونیکی که متولی صدور «ای‌نماد» است، از این موضوع اطلاعی ندارند.» بنیان‌گذار هیچ‌هاپ یکی از بزرگترین ضعف‌های شیوه نامه ساماندهی کسب و کارهای گردشگری در فضای مجازی و صدور گواهینامه تخصصی را یکسان بودن شرایط و الزامات آن با مجوز بند «ب» گردشگری دانست.

اعمال اصلاحات در شیوه‌نامه ضروری است

مدیرعامل پلتفرم گردشگری سلامت تریتاباستان نیز کلیت شیوه‌نامه را فرصتی مناسب برای کسب و کارهای نوپای گردشگری دانست و گفت: «در نگاهی حداقلی، همین اندازه که سیاست‌گذار بنا را بر این گذاشته که به استارتاپ‌های حوزه گردشگری مجوز اعطا کند، گامی رو به جلو است که کسب و کارها اعتبار می‌دهد. دکتر حسن راشکی با تاکید بر ضرورت اعمال اصلاحات در شیوه نامه اظهار کرد: «اگر وزارت میراث فرهنگی تن به اصلاحات در شیوه نامه بدهد، کارایی آن افزایش خواهد یافت و مشکلات و معضلات کسب و کارهای آنلاین گردشگری به طور جدی رفع می‌شود.»

مجوز بند «ب» دام گرفتاری استارتاپ‌های گردشگری است

بنیان‌گذار استارتاپ کاریفان نیز با اشاره به دشواری‌های دریافت دریافت مجوز بند «ب» گردشگری گفت: «مجوز بند «ب» برخلاف آنچه وزارت میراث فرهنگی تاکید دارد اساسا تسهلیگرانه نیست.» سهیلا آرمک مجوز بند «ب» گردشگری را به دام تشبیه کرد که به گفته استارتاپ‌های گردشگری را گرفتار می‌کند.

تعریف تور در شیوه نامه مشخص شود

سروش سعادت، بنیان‌گذار پلتفرم آنلاین گردشگری سلامت آرتور24 نیز در این نشست پیشنهاد داد که تعریف تورگردانی در شیوه‌نامه ساماندهی کسب و کارهای گردشگری در فضای مجازی اصلاح شود تا دست استارتاپ‌های گردشگری بازتر شود.

در نشست کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران، علاوه بر سخنرانان شرکت‌کنندگان دیگری از جمله، مهرداد ناطقی، بنیان‌گذار استارتاپ تریپ‌ساز، کتایون سپهری، فعال اکوسیستم استارتاپی، عاطفه هاشمی، بنیان‌گذار کسب و کار آنلاین روچ، محمد پورانی از استارتاپ چمدونم، سهیلا آرماک از استارتاپ کاریفان، سحر بختیاری از استارتاپ آوایار، آرزو خسروی از استارتاپ فرش‌آنلاین، علی اکبر عبدالمالکی رییس کمیسیون گردشگری اتاق ایران، سجاد غرقی عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران، ندا صالحی از مدرسه کسب‌وکار اتاق تهران، آرش انیسیان، افسانه احسانی، مجید حسینی‌نژاد رییس کمیسیون گردشگری اتاق تهران، مهرداد شیرازی، زهرا طالبی‌زاده،  و... نیز حضور داشتند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز