رونمایی از گنجینه هنر و صنعت فرش دستباف «مجموعه پازیریک»
آیین رونمایی از مجموعه برگی از گنجینه هنر و صنعت فرش دستباف «مجموعه پازیریک» در کتابخانه ملی ایران با حضور اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، پوراندخت برومند نویسنده و پژوهشگر این مجموعه و به همراه نماینده کمیسیون ملی یونسکو برگزار شد.
به گزارش ایلنا، اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مراسم رونمایی از مجموعه برگی از گنجینه هنر و صنعت فرش دستباف «مجموعه پازیریک» که در اندیشگاه کتابخانه ملی با رعایت دستورالعمل بهداشتی برگزار شد، گفت: تجربه نشان داده تصمیمگیریها براساس پژوهشهای انجام شده در حوزه مربوطه نتایج قابل قبولی داشته است.
وی ادامه داد: مجموعه گنجینه هنر و صنعت فرش دستباف «مجموعه پازیرک» از جمله دستاوردهای پژوهشی است که نویسنده مدت زمان زیادی را برای تحقیق و پژوهش در این حوزه صرف کرده است. در آرشیو ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گنجینهای از نقشههای فرش وجود دارد که هر کدام از آنها دنیایی از روایتهای تاریخی در حوزههای فرهنگ و حوادث ایران را دربر میگیرد.
بروجردی تصریح کرد: امروزه فرش و صنعت فرش بافی با یک تاریخچه فرهنگی در ایران رواج دارد که این فرهنگ از دوران گذشته تا امروز سینه به سینه به نسلها منتقل شده و اکنون در قالب تحقیق و پژوهش به عنوان یک مولفه مهم فرهنگی نهادینه شده است.
وی با اشاره به تلاش نویسنده گنجینه هنر و صنعت فرش دستباف «مجموعه پازیریک» گفت: پوراندخت برومند بیش از دو دهه برای تحقیق این کتابها زرمان گذاشته و تلاش کرده است. اساتید بزرگی همچون سیروس پرهام از موسسان آرشیو ملی ایران در زمینه فرش دستبافت ایرانی سالها تلاش و تحقیق انجام دادند که مجموع پژوهشهای تاریخی و فرهنگی با موضوع فرش باید در معرض عموم مردم قرار گیرد و رونمایی از «مجموعه پازیریک» نیز در این راستا شکل گرفته است.
در ادامه این مراسم میراحمد طباطبایی رییس کمیته ملی موزههای ایران (ایکوم) و مشاور کمیسیون ملی یونسکو در ایران نیز گفت: سرزمین ایران یک سرزمین فرهنگی و کهن است و نام ایران همواره با فرش مطرح بوده است و مسیر تاریخی و فرهنگی را پیموده است و شاید در ظاهر اینگونه به نظر برسد که اقتصاد عشایر ایران با دامداری معنا و شناخته میشود ولی در اصل از مهمترین خروجی عشایر ایران، فرش دستبافت بوده است.
وی تاکید کرد: تنوع اقلیمی و فرهنگی فرشهای دستبافت ایرانی تحسین برانگیز است و به اعتقاد من یکی از قابلیتهای «مجموعه پازیریک» این بوده که نویسنده از کودکی فرش بافته و کتابهای این پژوهشگر یک تحقیق جدید است و چنین تحقیقاتی درباره فرش ایران ویژگی جدید میبخشد.
پوراندخت برومند محقق و نویسنده مجموعه برگی از گنجینه هنر و صنعت فرش دستباف «مجموعه پاازیریک» گفت: تحقیق و مجموعه کتابها حاصل یک کار فردی نبوده و از پژوهشگران و پیشکسوتانی چون سیروس پرهام بهره گرفته شده و در نگارش کتابها از بیش از ۱۷۰۰ مرجع استفاده شده است.
برومند درباره انتخاب عنوان برگی از گنجینه هنر و صنعت فرش دستباف «مجموعه پازیریک» توضیح داد: این هفت جلد کتاب به واقع برگی از گنجینه هنر و صنعت فرش دستبافت ایران است و عنوان «مجموعه پازیریک» نیز به این دلیل انتخاب شده است که قدیمیترین فرش موجود و نگهداری شده در موزه آرمیتاژ سن پترزبورگ روسیه فرش پازیریک با قدمت ۲۵۰۰ سال است و به گفته سرگی رودنکو کاشف این فرش، به واقع فرش پازیریک همان تخت جمشید ایران است.