خبرگزاری کار ایران

مشاور اقتصادی رئیس جمهور:

دولت بر اساس خرد جمعی تصمیم گیری می کند

کد خبر : ۱۹۱۷۱۱

این استاد دانشگاه صنعتی شریف معتقد است: رکود در ایران از سمت عرضه و نه در سمت تقاضا است. به عبارتی در شرایط رکود کنونی تولید کاهش و قیمت ها افزایش یافته است.

مشاور اقتصادی رئیس جمهور گفت: هرچند اقتصاد ایران همواره با موضوع رکود مواجه بوده اما در گذشته برای خروج از این شرایط، خود درمانی می کردیم این در حالی است که امروز برای خروج از این وضعیت از دیدگاه های کارشناسی بهره خواهیم گرفت.

به گزارش ایلنا، مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیس جمهور تصریح کرد: این سند کوتاه مدت بوده پس جامعیت ندارد. به دنبال اصلاح ساختارها نیست و مسئله محور حرکت می کند. خروج از رکود باید پایدار باشد و برای پایدار بودن به برنامه ای غیر تورمی نیاز است. منظور از غیر تورمی بودن این است که نمی خواهیم به قیمت ایجاد تورم از رکود خارج شویم.
وی رکود عمیق با تورم بالا را موضوع جدی امروز اقتصاد ایران دانست و گفت: اما دوست نداریم ایران در زمره کشورهایی با تورم بالا قرار داشته باشد لذا جایگاه اقتصاد ایران باید ارتقا یابد.
نیلی در سی و هفتمین نشست هیأت نمایندگان دوره هفتم اتاق ایران افزود: دولت یازدهم آنچه را که می اندیشد و می خواهد اجرا کند در اختیار افکار عمومی قرار می دهد و از اتخاذ تصمیم های یک شبه که فقط در تلویزیون آن را به مردم ارائه دهد و همه سازمان ها را بدون همفکری ملزم به اجرا کنند، بشدت پرهیز می کند.
وی تأکید کرد: اقتصاد ایران در شرایط دشواری قرار دارد و به همین دلیل بیش از هر چیز به خرد جمعی نیاز دارد، لذا برای جمع بندی دیدگاه های مختلف، بسته سیاستی خروج از رکود در شرایط تورمی را در اختیار فعالان اقتصادی قرار می دهد تا بتواند از دیدگاه های کارشناسان و افراد متخصص در بخش اقتصاد بهره گیری کند.
نیلی یادآور شد: به همین دلیل سه شنبه هفته آتی همایشی با حضور رئیس جمهور و شش وزیری که در این بسته درگیر هستند، برگزار خواهد شد تا بتوان در خصوص آن هم اندیشی کرد.


رکود اقتصادی چالش جدید برای اقتصاد ایران نیست

مشاور اقتصادی رئیس جمهور گفت: هرچند اقتصاد ایران همواره با موضوع رکود مواجه بوده اما در گذشته برای خروج از این شرایط، خود درمانی می کردیم این در حالی است که امروز برای خروج از این وضعیت از دیدگاه های کارشناسی بهره خواهیم گرفت.
وی با اشاره به رکود فعلی در اقتصاد ایران، گفت: در شرایط رکود، مردم کالا خریداری نمی کنند و یا به مسافرت نمی روند اما سونامی مسافرت در چند روز گذشته(تعطیلات عید فطر) نشان می دهد در این شرایط هم مردم تحرک دارند و رکود از سمت تقاضا نیست.
وی گفت: رکود در اقتصاد کشورهای امریکا و اروپایی به طور عام غیرتورمی است که خروج از آن راحت است زیرا با تزریق پول می توان از آن شرایط خارج شد اما اقتصاد ایران با رکود تورمی مواجه است.

رکود در سمت عرضه است


این استاد دانشگاه صنعتی شریف معتقد است: رکود در ایران از سمت عرضه و نه در سمت تقاضا است. به عبارتی در شرایط رکود کنونی تولید کاهش و قیمت ها افزایش یافته است.
وی یادآور شد: اقتصاد ایران از زمستان سال ۹۰ با شرایط رکود تورمی مواجه شده لذا در چنین شرایطی تولید علامت می دهد که نمی توان سرمایه گذاری کرد.
به گفته مشاور اقتصادی رئیس جمهور، بیماری رکود که در اقتصاد ایران است با رکود در کشورهای پیشرفته که در چند سال گذشته رخ داده بود، متفاوت است و باید مواظب باشیم که نمی توان از همان نسخه برای خروج از رکود استفاده کرد.
وی گفت: در صورتی که از رکود خارج شویم و دوباره به آن برگردیم، مشکلات برای اقتصاد کشور بیشتر خواهد شد.
به گفته نیلی، اقتصاددانان بر این اعتقاد هستند که موضوع اصلی در کشورهای توسعه یافته رکود و رونق اقتصادی است در حالی که در کشورهای در حال توسعه موضوع رشد اقتصاد است.
وی ادامه داد: از زمانی که تولید ناخالص داخلی ما منفی شد اقتصاد کشور وارد مرحله رکود گردید. سال ها پس از پایان جنگ تحمیلی در برخی از سالها با رکود مواجه بودیم اما رکود کنونی حدود ۹ فصل است که بر اقتصاد کشور تحمیل شده است.


اشتغال در کشور ایجاد نشد

نیلی با بیان آنکه به موضوع اشتغال در سالهای گذشته توجه نشده، گفت: متاسفانه طی ۱۰ سال گذشته اشتغالی در کشور ایجاد نشده و در صورتی که رکود طولانی شود، موضوع اشتغال در کشور نیز بحرانی خواهد شد.
وی اظهار داشت: تولید ناخالص داخلی سال ۹۰ در پی وجود ۲ سال رکود حدود۲.۱۰ درصد کاهش یافته بود و زمانی که چنین اتفاقی بیفتد خروج از رکود چگونه خواهد بود؟
وی گفت: در صورتی که سناریویی در نظر بگیریم و رشد اقتصادی به طور مثال در سال جاری برابر یک درصد شود، اگر بخواهیم در سال ۹۴ به تولید سال ۹۰ برسیم باید سال آینده رشد اقتصادی کشور به ۷.۸ درصد برسد.
نیلی ادامه داد: در صورتی که امسال رشد اقتصاد به سه درصد برسد اما برای دستیابی به تولید ناخالص داخلی سال ۹۰ در سال ۹۴ باید رشد اقتصادی به ۶.۴ درصد افزایش یابد. تمام این سناریوها در حالی است که بتوانیم در نیمه نخست سال ۹۵ و یا نیمه دوم سال ۹۵ به سطح سال ۹۰ برسیم.
وی تأکید کرد: متأسفانه وقتی اتفاقی در اقتصاد رخ دهد بازتاب آن ممکن است اقتصاد کشور را سال ها گرفتار کند.


خروج از رکود به معنای افزایش تولید نیست


وی اظهار داشت: خروج از رکود به معنای افزایش تولید نیست بلکه مهم این است که به ازای تولید چه میزان می توانیم اشتغال ایجاد کنیم.
نیلی با اشاره به افزایش نرخ تورم در سالهای اخیر، گفت: تورم در سال ۹۰ معادل ۲۰درصد، سال ۹۱ معادل ۳۰ درصد و سال ۹۲ معادل ۴۰ درصد شده بود.
مشاور اقتصادی رئیس جمهور در بخش پایانی سخان خود تأکید کرد: برای اجرای این بسته، پیشنهادی مطرح شد که ستادی زیرنظر معاون اول رئیس جمهور و متشکل از دستگاه های اصلی که درگیر مسئله هستند ایجاد شده و اتاق به عنوان نهادی که ذی نفع اصلی اجرای این بسته به شمار می آید چگومگی اجرا را مورد بررسی قرار دهد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز