معاون مدیریت و توسعه منابع وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتگو با ایلنا؛
توجه به زیرساختهای ۹۳۰ شهرک صنعتی از الزامات احیای صنعت است
با توجه به اینکه یکی از محوریترین حرکتهای دولت در سال جاری توجه به امر تولید، رونق اقتصادی و خروج کشور از رکود تورمی است در چنین وضعیتی توجه به زیرساختها به خصوص در ۹۳۰ شهرک صنعتی در کشور جزو ملزومات به شمار میرود.
روز صنعت و معدن ۱۸ سال است که بر تقویم کشور جا خوش کرده است و دهم تیر ماه را به این روز نامگذاری کردهاند، هر ساله به غیر از دولت گذشته این مراسم با حضور شخص رییسجمهور برگزار و از واحدهای نمونه معدنی و صنعتی به پاس یکسال زحمتی که کشیدهاند تجلیل و قدردانی به عمل میآید. روز صنعت و معدن از سال ۷۵ و در دولت سازندگی با نگرش معطوف کردن نگاهها به سمت تولید شکل گرفت، و از آنجا که اقتصاد پایدار از تولید نشات میگیرد و لازمه رسیدن به تولید بهرهور تعامل سه جانبه بین دولت، کارگر و کارفرما است که برگزاری این مراسم طی این سالها با نیت حفظ تعامل بوده است.
برگزاری این مراسم در روز دهم تیر بهانهای شد تا با علی یزدانی، معاون مدیریت و توسعه منابع و معاونت استانهای وزارت صنعت، معدن و تجارت به گفتگو نشستیم تا نظرات وی را در این خصوص جویا شویم.
ایلنا: دولت چه برنامه ویژهای برای روز صنعت و معدن دارد؟
یزدانی: نزدیک به ۴ ماه است که با پنج گروه کار خود را برای برگزاری مراسم آغاز کردهایم این گروهها شامل روابط عمومی و تبلیغات، کارگروه انتخاب واحدهای نمونه معدنی، صنایع معدنی و مکتشفین نمونه، کارگروه انتخاب واحدهای صنعتی و پیشکسوتان صنعتی نمونه، کارگروه انتخاب طرحهای نمونه صنعتی در کشور می شوند علاوه بر این چهار گروهی که نام بردم یک گروه نیز وظیفه برگزاری مراسم را برعهده دارد.
ایلنا: در مراسم ۱۰ تیر چند واحد صنعتی و معدنی تجلیل خواهند شد؟
یزدانی: در حال حاضر ۹۰ هزار واحد صنعتی در کشور وجود دارد که ۵۵۰۰ واحد را معدنیهای فعال تشکیل می دهند و قرار است در مراسم دهم تیر از ۱۷ واحد معدنی، صنایع معدنی، مکتشف نمونه و پیشکسوت نمونه تقدیر شود، در بخش صنعت نیز ۴۰ واحد را معرفی خواهیم کرد همچنین به نیت دولت یازدهم از ۱۱ واحد با حضور رئیس جمهور تجلیل میشوند و مابقی با حضور وزرا و روسای تشکلهای صنعتی مورد تمجید قرار خواهند گرفت.
ایلنا: مولفههای انتخاب واحدهای نمونه چیست؟
یزدانی: میزان سرمایهگذاری، اشتغال، بهرهوری، مصرف انرژی، ایمنی، توجه به کیفیت، رقابتپذیری، استفاده از ساخت داخل و حضور در بازارهای صادراتی، بخشی از این مولفهها هستند.
ایلنا: مهمانان برنامه چه کسانی هستند؟
یزدانی: جمعی از نمایندگان مجلس، وزرای کابینه، تعدادی از استانداران و معاونینشان، تشکلهای صنعتی و معدنی از جمله خانه صنعت و معدن، خانه معدن، اتاقهای بازرگانی صنایع و معادن کشور و اتاق اصناف ایران در بزرگداشت روز صنعت و معدن حضور خواهند داشت.
ایلنا: چه برنامهای برای احیای صنعت کشور دارید؟
یزدانی: با توجه به اینکه یکی از محوریترین حرکتهای دولت در سال جاری توجه به امر تولید، رونق اقتصادی و خروج کشور از رکود تورمی است در چنین وضعیتی توجه به زیرساختها به خصوص در ۹۳۰ شهرک صنعتی در کشور جزو ملزومات به شمار میرود. همچنین در حال حاضر ساز و کار اصلاح قوانین، آییننامهها و دستورالعمل ساز و کارهای حمایت از تولید در دولت فراهم شده است.
ایلنا: وضعیت اشتغال در کشور چگونه است؟
متوسط نرخ بیکاری که در زمستان ۹۲ اعلام شده است ۱۰.۵ درصد را نشان میدهد که در این میان کرمانشاه و لرستان به ترتیب با ۲۰.۷ و ۱۹.۸ درصد بالاترین نرخ بیکاری را دارند و کرمان با ۵.۲ و یزد با ۵.۶ از کمترین میزان بی کاری برخوردار هستند همچنین میزان نرخ بیکاری در تهران ۷.۳ درصد است.
ایلنا: برنامه دولت برای افزایش میزان اشتغال چیست؟
یزدانی: در برخی از استانها واحدهای صنعتی به طور میانگین از نصف ظرفیت اسمی خود استفاده میکنند که هر کدام از این واحدها تولیدی برای افزایش بهرهوری خود نیاز به نسخهای جداگانه دارند اما اصلیترین مسکنی که میتوان تجهیز کرد پرداخت تسهیلات برای طرحهای توسعهای و تزریق سرمایه در گردش به واحدهای تولیدی است که تامین ۱۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای واحدهای تولیدی جز اولویتهای وزارت صنعت، معدن و تجارت است و از آنجا که بانکها به تنهایی قادر به تامین این مبلغ نیستند وزارتخانه در صدد کمک گرفتن از سایر منابع است.
ایلنا: با توجه به اینکه دو برادر ناتنی بازرگانی و صنعت دو سال و نیم است ادغام شده اند اما تاکنون شرح وظایف مشخصی برای آنها ارائه نشده است آیا وزارتخانه برنامهای در این خصوص دارد؟
یزدانی: به اعتقاد بنده ادغام کار درستی بوده است زیرا تولید، صادرات و بازاریابی در دو مسیر موازی هم نمیتوانند حرکت کنند اما این ادغام در اجرا آنچه را که مورد نظر دولت و قانونگذار بود را نتوانست انجام دهد. قرار بود این ادغام به آسان شدن روشهای صدور محصولات، قیمتگذاری، وضع تعرفهها و به حداقل رساندن زمان صدور مجوزها کمک کند که به دلیل عدم شرح وظایف و اختیارات این وزارتخانه جدید موفق به انجام رسالت خود نشد. در حال حاضر لایحه شرح وظایف وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت در کمیسیون تخصصی دولت است که بعد از آن در هیات وزیران مطرح خواهد شد و سپس برای تصویب نهایی به
مجلس میرود. پیشبینی بنده این است که با همکاری مجلس در شهریور ماه این لایحه در قالب قانون به دولت ابلاغ شود. همچنین این لایحه در راستای نگرش جدید دولت تدوین شده است و بر کاهش نقش تصدیگری دولت تاکید دارد.
ایلنا: به غیر از تصویب شرح وظایف چه شروط دیگری برای سر و سامان دادن به وضعیت صنعت و تجارت کشور نیاز است؟
یزدانی: متناسب با این لایحه ساختار سازمانی وزارتخانه و سازمانهای تابع استانی مشخص خواهد شد همچنین، اصلاح ساختارهای مالی، اداری و مقرراتی در دستور کار وزارتخانه قرار دارد.
ایلنا: برای دسترسی آسان به روسای استانها چه تدبیری اندیشیدهاید؟
یزدانی: در حال حاضر سازمانهای ما در ۳۱ استان و جنوب کرمان پراکندگی دارند و چیزی در حدود یازده هزار نفر نیرو در این واحدها مشغول به کار هستند از نظر دسترسی به واحدهای سازمانی بعید میدانم برای ارتباط بین صنعتگر، معدنکار، تاجر و اصناف با مدیریت سازمانی ما مشکلی وجود داشته باشد زیرا ساختار گسترده و پیچیدهای که موجب عدم دسترسی سرمایهگذاران در سه حوزه تجارت، صنعت و معدن با مدیران شود وجود ندارد اما اگر در جایی مشکلی باشد در صورت انعکاس در جهت رفع آن اقدام خواهیم کرد.
ایلنا: تنظیم بازار ماه رمضان به عهده کدام وزارتخانه است؟
یزدانی: توزیع کالاها با وزارت صنعت، معدن و تجارت است و تامین کالاهای استراتژیک را وزارت جهاد کشاورزی به عهده دارد همچنین بازرسین اصناف نیز بر قیمت گذاریها نظارت مستمر دارند.
ایلنا: رسالت برگذاری نمایشگاهها در ماه رمضان کاهش قیمتهاست شنیدهها حاکی از این است که امسال برنامهای برای کاهش قیمت کالا نیست آیا چنین مسئلهای ممکن است که اتفاق بیفتد؟
یزدانی: به دلیل اینکه در نمایشگاههای ماه مبارک رمضان عرضه کالا به صورت مستقیم است و تامین کالاها از مبدا انجام می شود واسطه ها حذف می شوند و قیمتها پایینتر از عرضههای مویرگی خواهد بود و نمایشگاهها همانند سال های قبل جذابیت خواهند داشت.
خبرنگار: شانلی عبادیان